אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
UBS ללקוחות ישראלים: תוכיחו ששילמתם מס צילום: איי אף פי

בלעדי לכלכליסט

UBS ללקוחות ישראלים: תוכיחו ששילמתם מס

בנק ההשקעות השוויצרי הודיע ללקוחות שאם לא יוכיחו דיווח מלא לרשות המסים עד סוף החודש, יתחיל לממש בעצמו את תיקי ניירות הערך, המט"ח ואפילו הזהב שבכספות. וגם יגבה על הכל עמלה של 3,000 פרנק שוויצרי

15.05.2016, 07:04 | תומר גנון ועמרי מילמן

הבנק הגדול בשוויץ, UBS, הודיע ללקוחותיו הישראלים כי יפתח בסוף החודש במכירת חיסול של כל הנכסים שמצויים אצלו בחשבונות ובכספות, במידה ולא ימסרו לו בגינם הצהרה חתומה על ידי עו"ד או רו"ח ששולם עליהם מס כדין - כך עולה ממכתב שהפיצה הנהלת הבנק ללקוחותיה בעולם בשבועות האחרונים והגיע לידי "כלכליסט".

קראו עוד בכלכליסט

הפנייה ללקוחות הישראליים היא חלק ממהלך כלל עולמי של הבנק מול לקוחותיו הזרים. על פי המכתב, לאחר מכירת הנכסים - דוגמת תיקי ניירות ערך או מט”ח בחשבונות הבנק ויהלומים ומטילי זהב שנמצאים בכספות - בכוונת הבנק להשיב את הכספים בהמחאה בנקאית ללקוח, שלאחריה ייסגר החשבון ותחסם המשך הפעילות. תאריך היעד הסופי לחסימת החשבונות וריקון הכספות נקבע ל־29.5.2016.

צעד זה מגיע לאחר חודשים ארוכים שבהם הבנק הפציר בכלל לקוחותיו הזרים, ברחבי העולם בכלל ובישראל בפרט, להסדיר את תשלומי המס על הכספים. הצעדים בהם מאיים לנקוט כעת UBS נובעים מהחשש שיפתחו נגדו במדינות המוצא של לקוחותיו מעלימי מס חקירות פליליות על סיוע והלבנת הון באמצעות החשבונות הסודיים שבניהולו.

בארץ נפתחה לפני כשנתיים חקירה של רשות המסים נגד עשרות לקוחות ישראלים של UBS אשר החזיקו חשבונות סודיים בשוויץ ובהם מאות מיליוני שקלים לא מדווחים. מספרם המדויק של ישראלים המחזיקים חשבונות ב־UBS אינו ידוע, אך עם זאת, מעדויות של עובדים בבנק שנגבו במסגרת החקירה שנערכה בישראל, ונחשפו בעבר ב"כלכליסט", עולה שהבנק הקצה עד לאחרונה משאבים לא מבוטלים לטיפול בלקוחות ישראלים. "יש בערך 100 אנשים בבנק בשוויץ אשר מטפלים בלקוחות ישראלים", סיפר נציג של UBS שוויץ בישראל בשם שי ארן.

הבנק רומז: ללקוחות יהיה קשה להישאר אנונימים

מנוסח המכתב שנשלח ללקוחות נראה ש־UBS איבד את סבלנותו. הבנק מדגיש במכתב כי “לא יהיה אחראי על אובדן רווחים שיתרחש כתוצאה מהפסקת השירותים”. כלומר, שמבחינתו מוכן הבנק למכור למשל תיקי ני”ע במחיר הנמוך משווים המוערך - העיקר להנזיל את הכספים בהקדם ולהחזירם לבעל החשבון שלא הצהיר ששילם מס על הנכס.

 , צילום: אי.פי.אי, עומר מסינגר צילום: אי.פי.אי, עומר מסינגר  , צילום: אי.פי.אי, עומר מסינגר

במקרה כזה של הנזלת הנכסים, כך מודיע הבנק במכתב, ישנן שלוש אפשרויות. או שהבנק ישמור על ההמחאה עבור הלקוח במשך תקופה מסוימת, או שתתבצע הפקדה במקום שייקבע על ידי בית המשפט השוויצרי, או שתשלח המחאה בדואר לכתובת המופיעה בבנק. במקרה כזה, מזכיר הבנק, “תקנות של מכסים עשויות לדרוש חשיפת מידע הכולל את שם הלקוח וסכום ההמחאה על המעטפה עצמה”. בכך למעשה, הבנק רומז באופן לא כל כך עדין, כי לקוחות שחושבים שיוכלו להישאר אנונימיים גם אחרי חיסול החשבון ב־UBS לוקחים סיכון גדול שיחשפו.

בכל מקרה, על פי המכתב, את אותן המחאות “לא ניתן יהיה לפדות במזומן - אלא רק להפקיד בגוף פיננסי שהוא לא UBS”. הבנק אגב גם דואג כמובן לכיסו בכל ההליך. על פי המכתב, בנוסף על כל העמלות שייגבו בעקבות פעולות הכרוכות במכירת הנכסים, תגבה גם עמלה של 3,000 פרנקים שוויצרים שהם כ־11.6 אלף שקל בגין חיסול החשבון.

לא בטוח שבנקים אחרים יסכימו לקבל את הנכסים

חלופה נוספת שמציע הבנק ללקוחות היא להעביר את הכסף והנכסים לבנק אחר. מי שאינו מתכוון לשלוח לבנק הצהרה לפי על נכסיו שולמו מסים כדין, נדרש להודיע עד לסוף מאי לאיזה גוף פיננסי הוא רוצה להעביר את נכסיו. גם במקרה הזה, הנכסים לא יכולים להיות מועברים לאף גוף השייך ל־UBS וכך גם לגבי חברות בת דוגמת UBS ישראל.

ד"ר אריה ליבוביץ. "בנקים אחרים יתחילו בהליך דומה" ד"ר אריה ליבוביץ. "בנקים אחרים יתחילו בהליך דומה" ד"ר אריה ליבוביץ. "בנקים אחרים יתחילו בהליך דומה"

מלבד זאת, בימים אלו בנקים בעולם אינם ממהרים להסתבך בעבירות של סיוע להלבנת הון, ולקלוט פיקדונות או לכבד המחאה בנקאית מבלי לדעת מה מקור הכסף. מכך נובע שגם אם UBS יעביר כסף של בעל חשבון שלא הצהיר כי שילם עליו מס למוסד פיננסי אחר, סביר להניח שאותו מוסד ידרוש מהלקוח לקבל הצהרה ששולם על הכספים מס.

במקביל, UBS השוויצרי דורש במכתב מבעלי הכספות שלא ישלחו הצהרה חתומה שהם שילמו מס על תוכנן, לרוקן אותן עד סוף החודש. על פי המכתב, אחרת ינקטו צעדים שסוכמו מראש בחוזים עם מחזיקי הכספת על הנזלת הכספים. בדרך כלל מדובר במכירה של התכולה והשבת התמורה שמתקבלת בהמחאה בנקאית.

הבנק לא צפוי להמתין להליכי גילוי מרצון

"מדובר בהליך משמעותי אותו החל בנק UBS, ולאחריו יתחילו בהליך דומה גם בנקים נוספים", העריך דוקטור אריה ליבוביץ, עו"ד ומומחה מס המייצג ישראלים רבים בהליכי גילוי מרצון, בשיחה עם “כלכליסט”. "היחס ללקוחות בעלי חשבון בנק גדול צפוי להיות שונה מהיחס לבעלי חשבונות קטנים - כולם יקבלו את אותו מכתב, אבל הוצאת הדברים האמורים בו לפועל תלויה בשיקול הדעת של הבנק. יש להניח כי בעלי החשבונות הגדולים יקבלו יחס סובלני יותר ביחס ללוח הזמנים בעוד את הקטנים יותר יהיה ניסיון 'להעיף' מהבנק מהר יותר".

לדברי ד”ר ליבוביץ, מי שיפנה להליך גילוי מרצון, לא בהכרח יקנה לעצמו זמן בהליכים מול UBS. “במכתבו מסביר הבנק כי על מנת להימנע מההליכים הרי שעל בעל החשבון לשלוח מכתב מעו"ד או רו"ח המאשר כי ענייני המס של אותו בעל חשבון הוסדרו במלואם אל מול רשות המסים”, הוא הסביר. “אם ישראלי רק התחיל את הליכי הגילוי מרצון באופן אנונימי, אך טרם סיים אותו וחשף את מלוא הפרטים שלו לרשות המיסים, הרי שעורך דינו לא יוכל לחתום על ההצהרה, ובעל החשבון לא יוכל להשאיר את כספו בחשבון הבנק או את חפציו בכספת".

עוה"ד גלעד ברון ונעם שרעבי ממשרד ברון ושות' המלווים עשרות הליכי גילוי מרצון, אמרו כי בנוסף לבנק UBS שפנה במכתב דומה ללקחותיהם גם בנקים שוויצרים נוספים פעלו בדרך זו, כולל בנק SAFRA. לטענת עוה"ד ברון ושרעבי, במקרים בהם משרדם מטפל, גם בשלב בו טרם הסתיים הליך הגילוי מרצון בארץ, הבנק הסתפק במכתב שאכן הנושא בטיפול ושהוגשה בקשה בהתאם לנוהל הגילוי מרצון ואת הצפי להשלמתו. "לאור הצעדים שנוקטים הבנקים, נראה שהליך הגילוי מרצון הוא המסלול הרצוי עבור כל מי שמחזיק חשבון לא מדווח. זאת הן לאור השינוי וקריסת חומות הסודיות הבנקאית והן לאור התוצאות של שיעורי מס נמוכים בסופו של יום".

מבנק UBS נמסר בתגובה: "בהתאם לסביבה המשפטית והרגולטורית בבנקאות הבינלאומית, UBS מצפה מלקוחותיו לעמוד במחויבויות המיסוי והמשפטיות בכל הנוגע לנכסים שלהם שבאחריות הבנק. UBS עומד בעקביות בדרישה זו מול כל הלקוחות הבינלואמיים ועוזר להם להכין את כל המסמכים למטרה זו".

תגיות

11 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

11.
גם אם יעבירו את הכסף לבנק אחר עדיין UBS ידווח שהיה אצלו חשבון
כך שאותם אנשים שמתכננים להעביר את הכסף לחשבון אחר יאכלו אותה. כי יאלצו לשלם הרבה כסף על העברת הכסף ואז גם UBS יחשוף את הפרטים שלהם לרשות המיסים בישראל והם יואשמו בפלילים. ובקנסות מטורפים. הליך גילוי מרצון הוא עדיף במצב של היום, אמנם הוצאות המס והתשלומים יסתכמו בכ- 25% בערך מסך ההון הצבור, אבל לפחות הכסף יהיה לבן וחוקי וגם לא יהיה שום איום פלילי על אותם אנשים. כסף זה דבר חשוב, אבל בריאות ורוגע חשובים הרבה יותר.
דני דין  |  16.05.16
7.
כסף שחור בחו"ל
כעקרון זהו מהלך מבורך, אך אני בטוח שימצאו בנקים רבים אחרים שלא ישתפו פעולה בעתיד הקרוב אני חושב שניתן לקבל תוצאות מצוינות אם יוחלט על חובת דיווח של רו"ח או עו"ד החשוף להסלקת כספי הלקוחות שלו - מהלך שכזה יקשה מאד על המעלימים ד"א חובת דרישת חשבונית ממשלם על שירותים, תסייע באותה מידה להסדיר את התשלומים במזומן שמקובלים כול כך בענפי שיפוצי דירות ומוסכים
איל , שוהם  |  15.05.16
לכל התגובות