אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מכה לחברות הביטוח: עלולות להפריש מאות מיליוני שקלים צילום: אלכס קולומויסקי

מכה לחברות הביטוח: עלולות להפריש מאות מיליוני שקלים

מסקנות ועדת וינוגרד, שהתמקדה בתשלומים לנפגעי תאונות עבודה של ביטוח לאומי, עשויות להשפיע על הפיצויים שנדרשות חברות הביטוח לשלם לבעלי ביטוחי חובה. אלה, ובעיקר ביטוחי החובה לרכב, צפויים להתייקר

15.05.2016, 07:06 | רחלי בינדמן

מסקנות ועדה בראשות השופט בדימוס אליהו וינוגרד עלולות לפגוע קשות בתוצאות חברות הביטוח בשנים הקרובות, ול"כלכליסט" נודע כי אלה פנו בעניין למפקחת על הביטוח דורית סלינגר ולשר הרווחה חיים כץ. בתחילת השבוע דיווחה חברת הביטוח הפניקס כי היא עלולה לרשום הפרשות של עשרות מיליוני שקלים בעקבות מסקנות הוועדה, שפורסמו במרץ האחרון. לפי גורמים בענף, חברות נוספות צפויות להידרש להפרשות בשל המסקנות, שעשויות להסתכם בשנים הקרובות במאות מיליוני שקלים.

קראו עוד בכלכליסט

מדובר בוועדה שמינה שר הרווחה לשעבר מאיר כהן ביולי 2014 כדי לבחון את הנתונים שמשמשים את המוסד לביטוח לאומי לחישוב הקצבאות המשולמות לנפגעי תאונות עבודה. כיום נפגעי עבודה יכולים לקבל את הפיצוי שלהם מביטוח לאומי כסכום חד־פעמי במקום כקצבאות חודשיות. לכן ביטוח לאומי נדרש לחשב את תוחלת החיים הצפויה של הנפגע ופרמטרים נוספים שעשויים להשפיע על הקצבה, שאותה הוא מהוון לתשלום חד־פעמי. עד כה התבסס ביטוח לאומי על טבלאות תמותה לא מעודכנות, והוועדה מצאה כי יש לעדכן את התשלומים לפי תוחלת החיים הנוכחית. אלא שהוועדה הגיעה למסקנה נוספת שעתידה להשפיע על חברות הביטוח: יש להוון את הסכום החד־פעמי לתשלום לפי ריבית של 2% ולא של 3%, וזאת על רקע ירידת הריבית בשנים האחרונות. המשמעות היא הגדלת הסכום לתשלום.

מה לזה ולחברות הביטוח? ראשית, המוסד לביטוח לאומי יכול לתבוע את חברות הביטוח כדי שיפוצה על הסכום ששילם לעובדים. חברות הביטוח מוכרות ביטוחי חבות מעבידים, אך אלה נוגעים רק לסכום שמגיע לעובד מעבר לתשלומים מביטוח לאומי. במקביל הן נדרשות לשלם למוסד את הסכום ששילמו לעובד.

המפקחת על שוק ההון, החיסכון והביטוח במשרד האוצר, דורית סלינגר, צילום: ישראל הדרי המפקחת על שוק ההון, החיסכון והביטוח במשרד האוצר, דורית סלינגר | צילום: ישראל הדרי המפקחת על שוק ההון, החיסכון והביטוח במשרד האוצר, דורית סלינגר, צילום: ישראל הדרי

שנית, וזו הבעיה החמורה יותר, המלצת הוועדה לכווץ את ריבית ההיוון ל־2% תשפיע על כל התשלומים של חברות הביטוח למבוטחים שמועברים בסכום חד־פעמי ולא כקצבה חודשית. לפיכך הן רלבנטיות לכל ענפי החבויות, כמו ביטוח חבות מעבידים וביטוח אחריות מקצועית, ובייחוד ביטוחי חובה לרכב. השחקניות הגדולות בתחומי ביטוחי החובה לרכב הן מנורה (17%), מגדל והראל (11% כל אחת) וכלל והפניקס (10% כל אחת).

החברות פנו לסלינגר: תני לנו לפחות פריסה

מסקנות הוועדה טרם הפכו לתקנות, ועד כה לחברות הביטוח היה נוח להתעלם מהן. אלא שהפניקס, שפרסמה תשקיף לצורך גיוס אג"ח, נדרשה לפרסם דיווח מיוחד עוד לפני פרסום דו"חות הרבעון הראשון. לפי הדיווח שלה, ייתכן שיהיה עליה ליישם את המסקנות עוד לפני ההליך החקיקתי.

בינתיים פנו חברות הביטוח למפקחת דורית סלינגר וביקשו שתאפשר להן לא להביא בחשבון את מסקנות הוועדה או לפחות תתיר להן פריסה ארוכה של ההפרשות. אחרת תחול שחיקה חדה בהון העצמי של חברות הביטוח.

אלה סובלות בימים אלה מאיום נוסף על הונן העצמי - סולבנסי 2, דרישות ההון האירופיות החדשות והמחמירות שצפויות להיכנס לתוקף בשנת 2017. בשנים האחרונות נדרשו חברות הביטוח לבצע הפרשות של מאות מיליוני שקלים, גם כן בשל סביבת הריבית הנמוכה, אך בעיקר בענפי ביטוח החיים, שבהם מבטיחות הפוליסות הישנות תשואה גבוהה של 4.86% למבוטחים.

מכה בגלגלי הרפורמה של משרד האוצר

גורמים בסביבת משרד האוצר אמרו בסוף השבוע כי מסקנות הוועדה משפיעות גם על ציבור המבוטחים. לפיהן מי שחווה אירוע ביטוחי צפוי לקבל סכום גבוה יותר בשל שינוי ריבית ההיוון. חברות הביטוח, שיפסידו בעקבות כך, עשויות להעלות תעריפים בביטוחי החובה לרכב. רק לפני זמן קצר הוביל האוצר רפורמה להפחתת תעריפי ביטוחי החובה, וכעת הם עלולים לשוב ולעלות.

נוסף על כך, החברות עשויות להעדיף לשלם למבוטחים שהפכו לנכים קצבה חודשית על פני תשלום חד־פעמי, זאת כדי להימנע מביצוע ההפרשות - בחירה שתשחק לטובת המבוטחים. בסביבת חברות הביטוח ציינו כי לפני שיחתום על הפיכת המסקנות לתקנות, על שר הרווחה חיים כץ להביא בחשבון אפשרות של הגדלת הפרמיות למבוטחים.

תגיות