אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לאחר 5 חודשים של ירידות: מדד המחירים לצרכן צפוי לעלות ב-0.5% צילום: shutterstock

לאחר 5 חודשים של ירידות: מדד המחירים לצרכן צפוי לעלות ב-0.5%

כך מעריכים כלכלנים לקראת הפרסום הצפוי הערב של הנתון שהוגדר כאחד החשובים ביותר בישראל בתקופה הנוכחית. המדד צפוי לעלות בהשפעת גורמים עונתיים ולאור העלייה במחירי הדלק. מיטב דש: "אם המדד יהיה נמוך משמעותית מהתחזיות, בנק ישראל עשוי להזדקק לתגובה"

15.05.2016, 11:38 | אמיר רוזנבאום

הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה צפויה לפרסם היום (א') את מדד המחירים לצרכן של חודש אפריל. על פי הערכות הכלכלנים, המדד צפוי לרשום עלייה של 0.5% ולהציג שיעור שינוי חיובי לראשונה מזה חמישה חודשים.

קראו עוד בכלכליסט

אביתר בן דוד, אנליסט מאקרו באקסלנס טוען שהגורמים הצפויים לתמוך במדד הם העלייה החדה יחסית במחירי הדלק בתחנות, עלייה שצפוייה להוסיף לשורה העליונה של המדד כ-0.2%. בנוסף, סעיפי הדיור, התרבות והבידור צפויים לתמוך בו בצורה חיובית. 

בן דוד מעריך שלאינפלציה ב- 12 החודשים הבאים תעמוד על 0.7%, ושבנק ישראל לא ישנה את רמת הריבית בתקופה הקרובה. עם זאת, השילוב שבין ירידת תוואי העלאת הריבית בארה"ב, המשך הגמגום הכלכלי באירופה וביפן וההכבדה שיוצרת התחזקות השקל על היצוא המקומי יתמכו להערכתנו בהתדרדרות נוספת בציפיות להעלאת הריבית גם כאן.

"מדד המחירים לחודש אפריל יהיה אחד הפרסומים הכלכליים החשובים ביותר בישראל בתקופה הנוכחית". כך אמר היום אלכס זבז'ינסקי הכלכלן הראשי של מיטב דש. "המדד צפוי להעלות בכ-0.5%, כאשר כל האינפלציה ב-12 החודשים הקרובים צפויה לעלות בכ-1%. למעשה, מדד אפריל מהווה כמחצית מכל האינפלציה השנתית הצפויה. אם תהיה סטייה גדולה לעומת התחזית, במיוחד כלפי מטה, הערכות האינפלציה בשווקים עשויות להשתנות בצורה משמעותית" הוסיף.

סחורות, צילום: יובל חן סחורות | צילום: יובל חן סחורות, צילום: יובל חן

אם המדד ייצא נמוך משמעותית מהתחזיות, "בנק ישראל עשוי להזדקק לתגובה" ציין זבז'ינסקי. בשעה שהיצוא הישראלי יורד בצורה חדה, השקל מגיע לשיא מול סל המטבעות, גם התרחקות נוספת של האינפלציה מהיעד מזמינה פעולה מצד בנק ישראל.

"הבעיה היא שלבנק ישראל אין הרבה מה לעשות, ספק אם הוא יחליט להוריד את הריבית מתחת לאפס או להגדיל משמעותית התערבויות בשוק המט"ח. גם הפעלת תוכנית רכישות האג"ח בדומה לאירופה או יפן לא נראית כאופציה שתיתן מענה לבעיות הקיימות" הוסיף.

"לעומת זאת, אינפלציה גבוהה מהתחזית עשויה להשפיע בצורה ניכרת על שוק האג"ח שהערכותיו הנוכחיות לגבי האינפלציה העתידית נמוכות ומושפעות מסביבת האינפלציה השלילית שהייתה בשנה האחרונה" אמר זבז'ינסקי.

קרנית פלוג נגידת בנק ישראל , צילום: אלכס קולומויסקי קרנית פלוג נגידת בנק ישראל | צילום: אלכס קולומויסקי קרנית פלוג נגידת בנק ישראל , צילום: אלכס קולומויסקי

יונתן כץ מלידר שוקי הון התייחס למרכיבי המדד וציין שבמהלך החודש הקודם חלה עלייה עונתית במחירי הנסיעות לחו"ל (3.3%) ובהבראה ונופש (9%). "חשוב לזכור שהשנה החגים 'נפלו' כולם על חודש אפריל, מה שמגביר את אפקט העונתיות", הוסיף. 

בחודש שחלף חלה עלייה מתונה במחירי הדיור בשיעור של 0.3% וירידה של 0.3% במחירי המזון, זאת במקום עלייה עונתית של למעלה מ-0.1%, עקב הורדת מכסים על מחירי הדגים הקפואים, שמן זית, ירקות קפואים ועוד. בנוסף, חלה התייקרות של 5.45% במחירי הדלקים.

תגיות