אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הקרב על עתידה של בריטניה באיחוד האירופי ירד לרחוב צילום: אי פי איי

הקרב על עתידה של בריטניה באיחוד האירופי ירד לרחוב

ראש הממשלה דיוויד קמרון וראש עיריית לונדון לשעבר בוריס ג'ונסון, החברים הטובים ממועדון הג'נטלמנים של אוקספורד, הפכו לאויבים לקראת משאל עם על עזיבת האיחוד. יו"ר קרן המטבע הזהירה: "לא מצאנו דבר חיובי אחד להגיד על הברקזיט"

15.05.2016, 22:49 | שירות כלכליסט

הקמפיין לקראת משאל העם על הישארותה של בריטניה באיחוד האירופי העלה הילוך בסוף השבוע, כאשר פעילים משני המחנות יצאו לרחובות כדי לנסות ולכבוש את לב הבוחרים.

קראו עוד בכלכליסט

 בנאום שנשא באוקספורדשייר הזהיר ראש הממשלה דיוויד קמרון כי פרישה תישא "השפעה הרסנית" על פרויקטי תשתיות. יריבו, ראש העיר לשעבר של לונדון בוריס ג'ונסון, יצא לבריסטול, שם הכריז כי על בריטניה לפרוש משום שהאיחוד האירופי השתנה "ללא היכר מהיום שבו הצטרפנו". ג'ונסון אף הזהיר כי האיחוד האירופי צפוי לסיים את דרכו כמו נפוליאון והיטלר.  

בוריס ג בוריס ג'ונסון, ראש עיריית לונדון לשעבר, מגייס תומכים לפרישה מהאיחוד | צילום: אי פי איי בוריס ג

התייצבות קמרון וג'ונסון משני עברי המתרס היא אירוע דרמטי בפני עצמו. השניים, חברי המפלגה השמרנית, למדו יחד בפנימיית איטון, היו חברי מועדון הגברים המיוחס באוניברסיטת אוקספורד, ותמכו זה בזה בקמפיינים לראשות הממשלה ולראשות עיריית לונדון.

הקרב ביניהם נפתח בפברואר, עת ג'ונסון השיק קמפיין לפרישת בריטניה מהאיחוד. "הוא נתן לדיוויד קמרון התראה של תשע דקות", סיפרה ל"גרדיאן" סוניה פרנל, מחברת הביוגרפיה הלא רשמית על ג'ונסון, "ג'אסט בוריס". "הוא שלח לו הודעת טקסט. אני לא חושבת שזה מראה על הרבה מאוד כבוד".

הקו שנקטו מתנגדי הפרישה נשען על אובדן אפשרי של מעמדה של בריטניה כבירה הפיננסית של אירופה. עם זאת, על פי דיווחים הזרימה תעשיית ניהול ההשקעות בממלכה כמחצית מכספי התמיכה שלה לארגונים הקוראים לפרישה. נתונים שפרסמה מועצת הבחירות בשבוע שעבר הראו כי תרומות ממגזר זה לקמפיין בין 1 בפברואר ל־22 באפריל האפילו על תרומות שהתקבלו מענפים פיננסיים אחרים. לפי ניתוח שביצע "פייננשל טיימס", אחראי מגזר ההשקעות לכ־4 מיליון ליש"ט מתוך תרומות בסכום כולל של 8.2 מיליון ליש"ט שקיבלו ארגונים התומכים בפרישה.

תעשיית ההשקעות העבירה תרומות צנועות יותר, בסכום כולל של 1.6 מיליון ליש"ט, למחנה המצדד בהישארותה של בריטניה באיחוד. התרומות הללו לשני המחנות מסמלים את הקרע שנוצר בתעשיית הפיננסים לגבי עתיד חברותה של בריטניה באיחוד. החששות הללו חוצים גבולות והביאו לשילובם של גופים פיננסיים בינלאומיים בקמפיין. כך, למשל, ענקי הבנקאות האמריקאיים, מורגן סטנלי וסיטיגרופ, תרמו כל אחד 250 אלף ליש"ט למחנה מתנגדי הפרישה.

ובעוד פעילי שני המחנות יצאו לרחובות, בסוף השבוע קמה סערה סביב התבטאותו של נגיד הבנק של אנגליה מרק קרני, שאמר כי פרישה עלולה לגרום לפיחות חד בליש"ט ולעלייה ברמות האבטלה. 

שרת האנרגיה הבריטית אנדריאה לידסום אמרה בתגובה כי קרני מסכן את יציבות השווקים. "הם לא נמצאים שם כדי לקדם חוסר יציבות פיננסית, אבל זה מה שעשו", ציינה אתמול בראיון לבי.בי.סי. הנגיד "פלט כמה שטויות לא מוצדקות וספקולטיביות".

בראיון משלו לבי.בי.סי הגן קרני על צעדיו, באומרו כי המשבר הגלובלי לימד שאסור "להחזיק אצבעות ולקוות שהסיכונים ייעלמו". עוד אמר כי מדובר בתחזית קצרת מועד בסרבו להתייחס להשלכות ארוכות הטווח של הפרישה.

קרני קיבל גיבוי מכובד מקרן המטבע הבינלאומית, שהזהירה כי החלטה על פרישה עלולה להצית נפילות בשווקים וצניחה במחירי הנדל"ן. "בדקנו את כל התסריטים האפשריים. עשינו את שיעורי הבית שלנו ולא מצאנו דבר חיובי אחד להגיד על הצבעת הברקזיט". אמרה יו"ר קרן המטבע כריסטין לגארד. לפי לגארד, בעולם כולו הובעה דאגה לגבי ההשפעה שתהיה להחלטת פרישה בריטית על יציבות הכלכלה הגלובלית. "אין מדינה אחת שבה ביקרתי בששת החודשים האחרונים שלא שאלה אותי מה אנחנו חושבים שתהיה התוצאה של ברקזיט", אמרה.

תגיות