אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שימו לב לבובות

שימו לב לבובות

קמפיין יפני מבקש להעלות מודעות לתרומת איברים באמצעות בובות פגומות שעוזרות זו לזו להחלים מפציעות

17.05.2016, 08:32 | מאיה נחום שחל

הכוכבים של קמפיין יפני חדש הם פיל עם זנב של סנאי ודובי עם ידיים של קוף. מכל רחבי העולם נאספות בובות חיה רכות ופגומות, שיכולות לזכות ב"חיים" חדשים באמצעות תיקון הגפיים שלהן מחלקי בובות פגומות אחרות, שאותן הן "תורמות".

ארגון Second Life Toys היפני מריץ בימים אלה את הקמפיין מעורר המחשבה המדבר ללב המבוגרים והילדים כאחד, במטרה להעלות את המודעות לחשיבות של תרומת איברים - נושא שאינו זוכה לתשומת לב רבה ולכיסוי תקשורתי נרחב ביפן.

את הרעיון הגו האמנים טודו קידה ואקירה סוזוקי, שקיבלו השראה בעקבות סיפור של בן משפחה קרוב. "אנחנו מבינים שבשעה שקרוב משפחה נפטר, קשה להחליט לתרום את איבריו. לכן חשבנו שיש לאפשר לאנשים לחשוב על כך לפני שחלילה ייקלעו למצב כזה", מסביר קידה.

בובות מושתלות איברים בובות מושתלות איברים בובות מושתלות איברים

אנשים מכל רחבי העולם יכולים לקחת חלק בקמפיין (www.secondlife.toys), ואפילו לקבל מכתב תודה מהילד שהבובה שלו זכתה לחיים חדשים וכעת הוא יכול לשחק איתה שוב. את מלאכת התיקון מבצעים אמנים מקומיים.

יפן היא אחת המדינות שמתבצעות בה מעט מאוד השתלות איברים: במדינה כ־127 מיליון תושבים (נכון ל־2015) וכ־ 14אלף איש מחכים לתרומות, אך רק כ־300 השתלות מתבצעות מדי שנה. לשם השוואה, בארצות הברית, המונה כ־319 מיליון תושבים (נכון ל־2014), מתבצעות 68 השתלות ביום וכ־25 אלף בשנה. בישראל הקטנה התבצעו ב־2015 433 השתלות מתורמים חיים ונפטרים.

הנושא קיבל תשומת לב שלילית ב־1968, כשרופא יפני בשם ד"ר וודה השתיל לב של נער שמת מוות מוחי בנער אחר. המושתל נפטר לאחר ימים אחדים כתוצאה ממום מולד וד"ר וודה הואשם ברצח, בטענה שלקח את הלב מהנער כשעדיין היה חי. לאחר שש שנים שבהן התנהל נגדו התיק, הוסרו ההאשמות כלפיו. ובכל זאת, צל שחור הוטל על ארגון השתלות האיברים ביפן, וב־Second Life Toys מקווים לנפץ את הסטיגמה. גם גורמים דתיים ביפן טוענים שהתערבות במוות היא נגד הטבע וכי הנשמה לא עוזבת את הגוף גם אחרי המוות.

להבדיל מיפן, בישראל המודעות לחשיבות תרומת איברים גדלה משנה לשנה. חוק המוות מוחי־נשימתי משנת 2008 תואם את ההלכה, ורבנים מובילים תומכים בפעולה בטענה שזו מצווה גדולה.

תגיות