אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יו"ר רשות המים: התעריף יכול לרדת השנה בכ־15%

יו"ר רשות המים: התעריף יכול לרדת השנה בכ־15%

אלכס קושניר טוען שהתעריף יוזל אם האוצר יקדם את הצעת החוק להעביר את היטלי הפקת המים שמשלמות הרשויות המקומיות ישירות לרשות המים

17.05.2016, 06:53 | ליאור גוטמן

תעריף המים יכול לרדת השנה בעוד 14.5% אם הממשלה תאשר הצעת חוק הקשורה להיטלי המים שמשלמות הרשויות המקומיות. כך טוענת רשות המים בדו"ח לסיכום פעילותה ב־2015.

היטל ההפקה הוא המקביל לתמלוגים שהגוף המפיק (רשות מקומית או חקלאי) משלם למדינה. מדובר בכ־350 מיליון שקל לשנה שאמורים לעבור לטובת שימוש רשות המים, אך כיום עוברים קודם דרך קופת האוצר, שלא תמיד מעביר את הסכומים במלואם לרשות המים.

בשיחה עם "כלכליסט" אומר יו"ר הרשות אלכס קושניר כי הוא מקדם באמצעות משרד האנרגיה הצעת חוק ממשלתית, שמבטיחה שכל היטלי המים יועברו ישירות לרשות כדי שישמשו את משק המים בלבד. אלא שההצעה תקועה במשרד האוצר. בשנה וחצי האחרונות ירד התעריף ב־18%.

בנוסף לקידום הצעת החוק, קושניר טוען כי "משנת 2013 ואילך נרשמו שנים שחונות במשק, כשממוצע המשקעים נמוך מהתחזית. במידה והמצב יימשך, על הממשלה לקבל החלטה על הקדמת לוחות הזמנים להקמת מתקן התפלה חדש בגליל המערבי לטובת תושבי הצפון. זמן ההקמה יארך 3 שנים, אבל ההחלטה עליו צריכה להתקבל היום".

 , צילום: cc-by אנדרו קרייקר צילום: cc-by אנדרו קרייקר  , צילום: cc-by אנדרו קרייקר

קושניר מציין שיש יתרון משמעותי בהענקת פרויקטים מהסוג הזה למגזר הפרטי, מבחינת מהירות הקמה ויעילות. נכון להיום, 4 מתוך 5 מתקני ההתפלה נמצאים בידיים פרטיות (החמישי של מקורות) וכולם יחד מספקים כ־70% מהמים לשימוש הציבור (פרטי).

קושניר טוען כי משק המים הישראלי הוא ארכאי. "בעידן של מתקני התפלה לא יתכן שנתבסס על משקעים שמגיעים רק מגשם. היום אנחנו על עומדים על תפוקה שווה בין מי גשם למים מותפלים, עם נטיה לייצור עצמי יותר גבוה. לשם כך צריך למסד את זה".

מלבד זאת, הוא מציין שמשק המים מצטיין בקביעת אמות מידה של שירות ואספקה, כשמעל ל־80% מהמים מקורם בשימוש חוזר שלהם.

לפי רשות המים, משק המים הישראלי מספק מים לכלל צרכי המדינה בהיקף שנתי מעל ל־2.2 מיליארד מ"ק מים באיכויות שונות, עבור כ־8 מיליון אזרחים מהם כ־2 מיליון דונם מושקים במגזר החקלאי, 14 אלף למשקים חקלאיים ומעל לאלף מפעלי תעשייה והיקף הפעילות הכספית מגיע לכ־10 מיליארד שקל.

אחת המשימות שקושניר לא השלים היא צמצום מספר תאגידי המים שפועלים כיום, מכ-55 לכ-15 בלבד. "במקור היו צריכים לקום רק 10 כאלה, אבל לשלטון המקומי ואולי גם למרכזי היה אינטרס וזה התנפח לכמה עשרות... כרגע, נוכח ההסכמה הממשלתית לדחיית התהליכים להקמת תאגידים אזוריים, מתעכב הטיפול בנושא".

תגיות