אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הנאמנים של אורבנקורפ חושפים את מכבסת הכסף של אלן ססקין צילום: יו טיוב

הנאמנים של אורבנקורפ חושפים את מכבסת הכסף של אלן ססקין

ביהמ"ש בקנדה ידון היום בתוכנית למימוש נכסים של חברת הנדל"ן הקורסת ושירות החוב לנושים שגיבשו עו"ד גיא גיסין והנאמן הקנדי. לפי הדו"ח, החברה העבירה כספים בין פרויקטים לחברות־בנות, שחייבות כסף זו לזו במערכת מסועפת של כספים

18.05.2016, 07:22 | אורן פרוינד

אחרי מרתון של דיונים ליליים הגישו אתמול הנאמן הישראלי עו"ד גיא גיסין והנאמן הקנדי – חברת הייעוץ KSV – לבית המשפט המחוזי באונטריו קנדה את תוכנית העבודה שלהם לשירות החובות של חברת אורבנקורפ.  

קראו עוד בכלכליסט

הנאמנים הגישו סדרת מסמכים שכוללים, בין השאר, בקשה להקפאת הליכים ל־22 חברות־בנות של אורבנקורפ, שבה נכללות גם שמונה החברות שכבר בהקפאה, תוכנית לגיוס הון של עשרות מיליוני דולרים לפרויקטים שנמצאים בפיתוח ותוכנית שמסדירה את תנאי העבודה בין גיסין לבין KSV. בית המשפט בקנדה ידון בבקשה היום, וגיסין צפוי להגיש העתק מהבקשה לבית המשפט המחוזי בתל אביב, שיקיים ביום ראשון הקרוב דיון בתוכנית העבודה ובסמכויותיו של גיסין.

אם שני בתי המשפט יאשרו את התוכנית, אורבנקורפ תחל לפעול למימוש הנכסים תחת פיקוח של בית המשפט בקנדה במטרה להחזיר את הכסף לנושים בהליך שיהיה ארוך ומורכב.

בתוכנית העבודה נכתב כי מתקיימים בימים אלו דיונים עם יזם נדל"ן קנדי גדול לרכישת הנכסים. ייתכן כי מדובר בעסקה עם מאטאמי (Mattamy), יזמת נדל"ן מהגדולות בקנדה ששותפה (49%) עם אורבנקורפ בחמישה פרויקטים יזמיים לבניית דירות, שהודיעה עוד לפני הקריסה כי היא בוחנת את רכישת האחזקות של אורבנקורפ באותם פרויקטים.

הנאמנים ביקשו להקפיא הליכים ב־22 פרויקטים של אורבנקורפ ולהכניס אותם להליך של CCAA - Companies' Creditors Arrangement Act, הליך שמפוקח על ידי בית משפט, ובכך להבטיח סיכול ניסיונות של נושים אחרים להשתלט על הנכסים.

מהבקשה שהגישו הנאמנים עולה כי אורבנקורפ, שהגיעה לחדלות פירעון ארבעה חודשים אחרי שגייסה חוב בתל אביב, חייבת 760 מיליון שקל לנושים שונים: 120 מיליון שקל לבנקים גדולים בקנדה; 135 מיליון שקל לנותני אשראי הקשורים לפרויקטים שמבוצעים בשיתוף עם מאטאמי; 300 מיליון שקל לנותני אשראי אחרים, בהם גם בעלי החברה אלן ססקין; 25 מיליון שקל עבור פיקדונות של רוכשי דירות; ו־180 מיליון שקל לבעלי האג"ח בישראל.

גם לאחר הגשת המסמכים התמונה לגבי שיעור ההחזר הצפוי למחזיקים הישראלים עדיין לא ברורה. זאת מכיוון שטרם נבדקו כל השעבודים שיש לנושים על הנכסים וכן סוגיות משפטיות שונות, ועדיין לא ברור מה סדר הנשייה של הנושים. גם שווי הנכסים עצמם הוא בגדר תעלומה, ולכן לא ניתן עדיין לבצע הערכה כלכלית מהותית לגבי שיעור ההחזר הצפוי לנושים, אך ההערכות כעת הן שמרבית הכסף לא תוחזר.

במסמך נפרד שהוגש פירטו גיסין ו־KSV את ההבנות שהגיעו אליהן ואשר נוגעות לסדרי העבודה שלהם. לפי מסמך זה, הנאמן הקנדי יקבל את גיסין כיועץ ויידרש לקבל ממנו הסכמות לכל פעולה שתיעשה בחברה. עוד סוכם כי שכר הטרחה של גיסין יגיע מקופת אורבנקורפ ולא מבעלי האג"ח הישראלים שכבר נדרשו להעמיד כרית ביטחון של 3 מיליון שקל.

למסמכים צורף גם תצהיר של ססקין שמסביר את ההידרדרות של אורבנקורפ. לטענת ססקין, הבעיות הכספיות החלו לאחר הודעת איגוד הבתים הקנדי טריון על כוונתו לשלול את הרישיון ל־17 פרויקטים של אורבנקורפ, מה שהפך את יכולת גיוס המימון לפרויקטים הקיימים והנוספים לבלתי אפשרית. "אחרי הבקשה של טריון נוצר לחץ על החברה שאיים על היכולת של מספר רב של חברות להמשיך ולנהל עסקים כרגיל", כתב ססקין בתצהיר. ססקין מתאר גם את הליך גיוס הכסף בישראל ואת השימוש שנעשה בכספים לאחר הגיוס.

אורבנקורפ גייסה בישראל 180 מיליון שקל (64 מיליון דולר קנדי) בדצמבר 2015. לאחר תשלום ליועצים, חתמים, עורכי דין וחברות דירוג, הכסף נטו שהועבר לחברת אורבנקורפ אינק הסתכם בכ־58 מיליון דולר קנדי. מתוך סכום זה, 46 מיליון דולר קנדי שימשו למיחזור הלוואות קיימות שהחזיקו שעבודים על נכסים שהיו בחברה המנפיקה בישראל, 8 מיליון דולר הלכו למיחזור הלוואות לתאגידים שהיו מחוץ לחברה המנפיקה בישראל ו־4 מיליון דולר שימשו כהון עצמי לפרויקטים שבתוך החברה המנפיקה בישראל.

בדו"ח שהוגש לבית משפט מעביר הנאמן הקנדי ביקורת על אופן העברת הכספים בין החברות־הבנות לבין חברות שקשורות לססקין. "החברה נהגה להעביר כספים באופן שגרתי בין פרויקטים לבין חברות מקבילות". כך יוצא שהחברות־הבנות חייבות כסף זו לזו במערכת מסועפת של כספים.

מחזיקי האג"ח הגדולים של אורבנקורפ הם פסגות ולין לפידות שמחכים לראות מה תניב העבודה של גיסין, אולם התחושות בקרבם הן שמרבית הכסף לא תוחזר. אחד המחזיקים הגדולים אמר אתמול ל"כלכליסט": "התמונה שם מאוד לא ברורה. אבל ככל שמתבררים פרטים, נראה כי ססקין פעל בצורה מאוד לא הוגנת. אין לי ספק שאם לא נקבל את הכסף שלנו בחזרה, אנחנו נתגבש לקראת הגשת תביעה נגד ססקין באופן אישי. מצדי, שיעבוד כל החיים שלו כדי להחזיר לנו את הכסף".

עו"ד גיא גיסין, צילום: אוראל כהן עו"ד גיא גיסין | צילום: אוראל כהן עו"ד גיא גיסין, צילום: אוראל כהן

תגיות