אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הממשלה וחברות הגז הגיעו לסיכום על נוסח חדש לפסקת היציבות צילום: עומר מסינגר

הממשלה וחברות הגז הגיעו לסיכום על נוסח חדש לפסקת היציבות

במסגרת הפשרה שהושגה בין הצדדים, ניתן יהיה להעביר בכנסת חוקים שיסתרו את המתווה ולממשלה יינתן מרחב שיקול דעת לשינוי המדיניות. במקביל תינתן הארכה של 60 יום למכירת מאגרי כריש ותנין. הנוסח המרוכך מספק יציבות מעורפלת ויובא לאישור הממשלה ביום ראשון

18.05.2016, 17:47 | ליאור גוטמן ורוני זינגר

בעוד המערכת הפוליטית כולה עסוקה בהצטרפותו הצפויה של אביגדור ליברמן לממשלה, משרד האנרגיה הגיע לסיכום מול חברות הגז - דלק, רציו ונובל אנרג'י האמריקאית - על ניסוח חדש ורך לפסקת היציבות, שעשוי להוציא את מתווה הגז הממשלתי מהבוץ שאליו נכנס.

הממשלה וחברות הגז הגיעו להסכמה על עקרונות חדשים לפסקת היציבות שיוגשו לממשלה ביום ראשון הקרוב. כלומר, פסקת היציבות תוצא מהמתווה ותעבור כהחלטת ממשלה שתוכנס למתווה. בכך יוסר המכשול שמנע מבג"ץ לאשר את המתווה.

פסקת היציבת שבמתווה הממשלתי מתייחסת לשלושה תחומים שבהם הממשלה מבטיחה לחברות הגז חסינות משינויים - מיסוי, מכסות יצוא והרכב הבעלות על המאגרים. הפסקה הוכנסה למתווה בעקבות דרישתה של נובל אנרג'י, לאחר שלתפיסתה כללי המשחק שונו שלוש פעמים: על ידי ועדת ששינסקי, שהעלתה ב־2011 את המס שעל המאגרים לשלם; על ידי ועדת צמח, שהגבילה ב־2012 את יצוא הגז מהמאגרים; ועל ידי מתווה הגז שנקבע ב־2015. נובל אנרג'י התעקשה על פסקת היציבות כתנאי להבטחת ההשקעה במאגר לווייתן שכדי לפתחו יש להשקיע בו 5–7 מיליארד דולר. בג"ץ פסל את מתווה הגז בשל פסקת היציבות וכעת בפועל היא משתנה לחלוטין. 

קראו עוד בכלכליסט

פיצוי לחברות במקום התחייבות לא לשנות חקיקה

שני השינויים המשמעותיים בנוסח החדש הם כי בניגוד למתווה, שבו הממשלה הבטיחה שתחסום כל חקיקה עתידית נגד מתווה הגז ותימנע מכל שינוי רגולטורי בתחום, הממשלה אינה מתחייבת עוד לעשות זאת. כמו כן, בניגוד למתווה המקורי שבו הממשלה הבטיחה יציבות למשך עשר שנים (ולאחר מכן ירד משך הזמן לשלוש שנים), בנוסח המוסכם לא נקבע פרק זמן כלשהו. כלומר, לכל ממשלה עתידית יהיה שיקול דעת בנושא הגז. בנוסף, בנוסח החדש הוסכם כי אם יהיה שינוי כלשהו במדיניות הממשלה, הממשלה תשקול בחיוב להציע פתרונות לחברות הגז, אך זאת מבלי להתחייב מראש על תוכנם.

בתמורה לשינויים הללו, שפועלים לרעת חברות הגז, החברות קיבלו סוכרייה קטנה — הן יוכלו למכור את מאגרי הגז הקטנים כריש ותנין בתוך 16–20 חודשים, וזאת בניגוד לפרק זמן של 14–18 חודשים לפי המתווה.

"לאחר עבודה מאומצת הצלחנו לגבש תחליף הולם לסעיף היציבות שבמתווה — בהתאם לעקרונות שהתווה בג"ץ — שמטרתו לייצר סביבה רגולטורית מעודדת השקעות. כולי תקווה שפיתוח שדה הגז לווייתן, שהחל בחודש ינואר האחרון, יימשך כעת בהתאם ללוחות הזמנים המקוריים שנקבעו במתווה, ושכבר במהלך השנה ניתן יהיה לפתוח את המים הכלכליים של ישראל לחידוש חיפושי הנפט והגז באמצעות חברות אנרגיה בינלאומיות נוספות", כך אמר אתמול שר האנרגיה יובל שטייניץ.

קידוח לווייתן
קידוח לווייתן צילום: אלבטרוס צילומי אוויר

מי צריך פסקת יציבות כשליברמן בממשלה?

חברות הגז ודאי שמחו לשמוע אתמול על כך שליברמן עושה את דרכו לממשלה על חשבון המחנה הציוני. ליברמן, שלא כמו יצחק הרצוג וחברי מפלגתו, הוא תומך נלהב במתווה ויספק שקט תעשייתי בסביבה הפוליטית לחברות הגז.

פסקת היציבות נדרשה מלכתחילה על ידי חברות הגז כדי להבטיח להן ודאות בסביבה שלטונית מעורערת. אך כעת, עם כניסתו המסתמנת של ליברמן לקואליציה, הממשלה תהיה הומוגנית, ימנית ויציבה, שכן היא אינה תלויה עוד בכל ח"כ — כפי שהיה עד כה בקואליציית 61 האצבעות של ראש הממשלה בנימין נתניהו.

הנוסח המרוכך של היציבות צפוי לעבור ללא קשיים בישיבת הממשלה ביום ראשון, אך ככל הנראה עתירות לבג"ץ יוגשו במהרה כך שבית המשפט העליון יידרש שוב לנושא מתווה הגז. בסיבוב הקודם בג"ץ לא התערב בסעיפי המתווה שאינם נוגעים ליציבות, וזאת משום שלשיטתו נושא הגז הוא בעל חשיבות מדינית שעולה על חשיבותה של התחרות במשק. בסיבוב הזה השאלה שתונח לפתחו של בג"ץ מתומצתת יותר: האם החלטת ממשלה שמרככת את היציבות המובטחת מספיקה לאשר את המתווה בכללותו?

אם התשובה תהא חיובית, שטייניץ יוכל לרשום לעצמו ניצחון כפול — הוא גם אישר את המתווה, וגם כופף על הדרך את חברות הגז שדרשו במקור התחייבות חוזית או חקיקה ראשית, כזאת שהיתה מסנדלת את ממשלות ישראל לשנים רבות.

אם בג"ץ יפסול את המתווה בשנית, אז מעבר לסטירת הלחי שיספוג נתניהו — שמתייחס למתווה כאל בבית עינו ומשום כך אף הופיע באופן נדיר בעצמו בבית המשפט העליון — לא תהיה לממשלה ברירה אלא לפנות להסדרת היציבות במסגרת חקיקה ראשית. עד כה נתניהו נמנע מכך משום שחלק מהח"כים מצויים בניגוד עניינים וחסרו לו אצבעות. אך כעת ייתכן שגם האופציה הזו תהפוך לרלבנטית, עם הצטרפותו הצפויה של ליברמן לממשלה.

עו"ד אפי מיכאל, שהגיש את העתירה נגד סעיף היציבות מטעם המרכז האקדמי למשפט ועסקים, אמר אתמול בתגובה לדיל של שטייניץ עם חברות הגז כי "פסק הדין של בית המשפט העליון היה חד וברור בקשר לפסילת העיקרון של מתן יציבות רגולטורית כלשהי בלא חקיקה ראשית. לפיכך, על כל סיכום חדש בין המדינה לחברות הגז להיבחן לאור עיקרון זה".

מנובל נמסר בתגובה: "נציגי נובל אנרג'י השתתפו בדיונים עם נציגי הממשלה במסגרת מאמצי הממשלה לגבש נוסחה ליציבות שתאפשר לנו להמשיך ולהתקדם עם פרויקט לווייתן בלוחות הזמנים שהוצבו. בדיונים אלה נובל לא ויתרה על זכויותיה המשפטיות. זו אבן דרך חשובה המייצרת סביבת השקעות יציבה".

 

תגיות