אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הבנק הרוסי VTB: "מקווים להגיע להבנות עם אפריקה ולפתרון טוב למצב" צילום: בלומברג

הבנק הרוסי VTB: "מקווים להגיע להבנות עם אפריקה ולפתרון טוב למצב"

שתי הלוואות של 611 מיליון דולר לבנק הרוסי VTB דחפו את אפריקה ישראל להסדר חוב. כעת, הבנק דורש את שני הנכסים העיקריים של החברה, ואילו בעל השליטה לב לבייב הגיע לפגישות בבנק עצמו כדי לנסות ולשנות את רוע הגזירה

19.05.2016, 07:26 | אורן פרוינד

הטריגר ליציאה של אפריקה ישראל להסדר חוב שני בהיקף של 3 מיליארד שקל, הן שתי הלוואות מול הבנק הרוסי VTB, שנמצא בשליטת ממשלת רוסיה. מדובר בהלוואות שנלקחו עבור בניית הקניון אפימול (420 מיליון דולר) ופרויקט המשרדים אוזרקובסקיה 3 (191 מיליון דולר).

קראו עוד בכלכליסט

מנובמבר 2015 החברה אינה עומדת בהתניות הפיננסיות של ההלוואה על הפרויקט שלה באוזרקובסקיה ונמצאת במגעים מול הבנקים להסדרת התנאים מחדש. בנוסף, במרץ האחרון הבנק הרוסי הודיע שאפריקה אינה עומדת גם בהתניות הפיננסיות לגבי ההלוואה של קניון אפימול. כעת, הבנק מאיים בהשתלטות על הנכסים.

הפחתה של 266 מיליון דולר בהון העצמי של אפי פיתוח

 

אמת המידה המרכזית של הבנק הרוסי כלפי הקניון היא ששווי השוק שלו (מחירו בעת מכירה כפי שמוערך על ידי הבנק) יהיה גבוה יותר מאשר יתרת החוב שעומדת כאמור על 420 מיליון דולר.

השווי של הקניון בספרי אפריקה מסתכם בכ־666 מיליון דולר, שאכן גבוה יותר מיתרת הקרן, כך שעל פניו היה נראה כי לאפי פיתוח יש עוד זמן בגזרה הזאת. אלא שלבנק הרוסי יש הערכות שווי משלו לגבי הקניון, שמתבררות כעת כנמוכות יותר, וכך למעשה הוא בא בדרישה להשתלט על הקניון ועל הפרויקט באוזרקובסקיה של החברה־הבת אפי פיתוח.

אם הבנק הרוסי אכן יקח את שני הנכסים תמורת מחיקת החוב, אפי פיתוח תצטרך לבצע הפחתה בהון העצמי שלה. שווי שני הנכסים שלה מסתכם בכ־877 מיליון דולר בעוד שחובות החברה לבנק מסתכמים בכ־611 מיליון דולר.

מכאן שלאחר התרחיש הזה אפי פיתוח תאלץ לרשום הפחתה של 266 מיליון דולר בהון העצמי. לאחר מכן, אפי פיתוח תישאר עם נכסים בשווי נקי של 500 מיליון דולר בלבד ברוסיה.

אפימול, צילום: שאטרסטוק אפימול | צילום: שאטרסטוק אפימול, צילום: שאטרסטוק

אפי פיתוח העניקה ערבות של עד 21 מיליון דולר על ההלוואה לבנק וכעת הצדדים מנסים להגיע לפשרה עד סוף החודש. בנוסף, בעל השליטה לב לבייב מקיים פגישות עם הנהלת ה־VTB בבנק עצמו בימים אלו בניסיון להגיע להבנות. אלא שכפי המסתמן, לבייב יתקשה מאוד לשכנע את הרוסים והבנק הרוסי VTB בדרך לקחת לאפי פיתוח את שני הנכסים המהותיים שלה.

גורמים בבנק VTB אמרו ל"כלכליסט" אתמול כי כל האופציות נמצאות על השולחן וכי המו"מ צפוי להמשיך ולהתקיים בשבוע הבא. "הבנק מנהל בימים אלו מו"מ עם הגורמים המתאימים כדי ליישב את החוב של אפי פיתוח ואנו מצפים ומקווים להגיע להבנות ולפתרון טוב של המצב. בשלב הזה, עדיין לא הגענו להחלטה סופית בעניין הזה", מסרו מהבנק. ככל הנראה, מנהלי הבנק ברוסיה מבינים שאפריקה ישראל נמצאת במצב רגיש מול מחזיקי האג"ח בישראל ולכן הם מנצלים את חולשתו של לבייב בכדי לשפר עמדות. הבנק הרוסי יוכל לצאת מסבב הפגישות האלו עם תנאי הלוואות טובים יותר, או לחלופין הוא יכול להשתלט על הנכסים במחיר זול.

השווי של אפימול ירד ב־33% בתוך שנתיים

 

אפריקה ישראל נקלעה למשבר בנובמבר 2014 כשמחיר הנפט החל לקרוס בעולם. רוסיה, שמהווה את הזרוע המרכזית של החברה, נפגעה קשות מהמשבר כיוון ש־60% מהתמ"ג שלה מקורו במכירות שקשורות לעשיית הנפט. בעקבות המשבר שוויו של קניון אפימול ירד ממיליארד דולר ב־2014 ל־666 מיליון דולר בלבד.

לב לבייב , צילום: עמית שעל לב לבייב | צילום: עמית שעל לב לבייב , צילום: עמית שעל

בעוד שאת האשם להסדר החדש תולים באפריקה במשבר ברוסיה, הרי שגם בהסדר הקודם "האשימו" באפריקה אירוע חיצוני – המשבר הפיננסי ב־2008. הסדר החוב הראשון של אפריקה על חוב של 7.5 מיליארד שקל נחתם בנובמבר 2009. לבייב עצמו הזרים אז 750 מיליון שקל לחברה ומחזיקי האג"ח קיבלו נתח גדול יותר מאפריקה ישראל.

 

בדיעבד הוכתר ההסדר, שנוהל על ידי המנכ"ל דאז איזי כהן, שיושב היום בצד המחזיקים דווקא כמנכ"ל חברת הביטוח כלל, כהצלחה שכן המחזיקים קיבלו את ההשקעה בחזרה. מאז אף הצביע שוק ההון אמון מחודש באפריקה ולבייב כשאיפשר לו לגייס 700 מיליון שקל בסדרת אג"ח חדשה ב־2015. הסדרה, היתה מגובה בנכסי אפי פיתוח ברוסיה.

תגיות