אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האם מיקרוסופט מוותרת על תחום הסמארטפונים? צילום: ניצן סדן

דו"ח טכנולוגי

האם מיקרוסופט מוותרת על תחום הסמארטפונים?

מיקרוסופט לא יודעת מה לעשות עם לומיה, גוגל מגלה שהתיקון הראשון לא מגן על מניפולציה בתוצאות החיפוש, ונוזקת כופר נוקטת בצעד מפתיע

19.05.2016, 15:19 | יוסי גורביץ

עוד נסיגה לענקית העבר  

אני די מעריך את סטיב באלמר, המנכ"ל לשעבר של מיקרוסופט. יש בו הרבה כנות – תכונה נדירה בענף – כמו גם הרבה התלהבות ולא מעט יכולת לצחוק על עצמו, שזה בכלל נדיר. מה שאומר שהוא כנראה בחור טוב לשבת איתו על בירה, אבל לא הייתי רוצה שהוא יהיה המנהל שלי או של עסק שאני מושקע בו. השנים של באלמר נתפסות יותר ויותר כשנים האבודות של מיקרוסופט, שבהן היא איבדה את ההובלה שלה מול גוגל ו(אחר כך) אפל, כשהיא לא מצליחה לראות את הקטגוריה הענקית של מוצרים שתתפוס את השוק: הסמארטפונים.

לומיה 1520. יש עתיד?, צילום: ניצן סדן לומיה 1520. יש עתיד? | צילום: ניצן סדן לומיה 1520. יש עתיד?, צילום: ניצן סדן

נכון, ביל גייטס דיבר על סמארטפונים (וטאבלטים) עוד בשנות ה-90 והאלפיים, אבל תחת באלמר החברה הפילה את הכדור הזה. כשהאייפון הראשון יצא, באלמר לעג לו. כמה שנים אחר כך הוא הבין שטעה, אבל כבר היה מאוחר מדי. העסקה האחרונה הגדולה שלו, ואולי האסונית מכולן, היתה רכישת נוקיה.

מיקרוסופט שילמה עבור נוקיה 7.2 מיליארדים. אתמול היא מכרה את מה שנשאר ממנה ב-350 מיליונים, כלומר הפסד של בערך 95%. כמו כן, החברה אמרה שהיא תמשיך את התמיכה במוצרי לומיה הקיימים – אבל לא אמרה שום דבר על מוצרים עתידיים.

אם יש כאן נסיגה מהתחום, ומיקרוסופט סירבה להגיב, אז מצד אחד זה מהלך חכם. אחרי שנים ארוכות והוצאה מטורפת שלא החזירה את עצמה, מיקרוסופט מחזיקה בקושי ב-1.1% מהשוק העולמי. לא שווה את המאמץ בפני עצמו.

אם היא נסוגה מהם, היא סוגרת את עצמה בקטגוריה המצטמצמת והולכת של מחשבים אישיים, מחשבים ניידים, ותוכנות משרדיות. כן, זה עדיין שוק עצום, אולי הגדול ביותר. אבל הרווחים בו מצטמצמים ויותר ויותר הוא הופך לשוק של כלי עבודה, לא של כלי הנאה. מיקרוסופט עשויה לדחוק את עצמה למצב שבו היא ה-IBM החדשה: מישהו שפשוט לא נספר על ידי המשתמש הממוצע, רק על ידי מחלקות IT תאגידיות. ויש שם כסף, כן, הרבה כסף. אבל גם הרבה אובדן משמעות ויכולת השפעה על העולם.

אין כאן שום חופש ביטוי

גוגל רגילה לזה שתובעים אותה על כך שהיא דוחקת מישהו אחורה בדירוגים שלה. ההגנה הקבועה שלה במצב כזה היא שיש לה זכות ביטוי, שהזכות הזו מעוגנת בתיקון הראשון לחוקה, ושההחלטה שלה מה לדרג באיזו רמה היא חופש ביטוי. לראשונה, בית משפט דחה את הטענה הזו.

בית המשפט לא קנה את הטענות בדבר חופש הביטוי, צילום: גוגל בית המשפט לא קנה את הטענות בדבר חופש הביטוי | צילום: גוגל בית המשפט לא קנה את הטענות בדבר חופש הביטוי, צילום: גוגל

התובעת היא E-Ventures, חברה שעוסקת בתחום המפוקפק משהו של קידום דירוגים של חברות אחרות. היא מתמחה בלארגן לחברות דירוג גבוה יותר בתוצאות החיפוש של גוגל. גוגל לא אוהבת משחקים כאלה. ב-2014 היא גרזנה את הדירוג של E-Ventures וזו תובעת אותה כעת בטענה שהפגיעה בדירוג שלה פוגעת ביכולת ההכנסה שלה.

השופט דחה את טענת התיקון הראשון של גוגל: E-Ventures, הוא ציין, לא התלוננה על הדירוג שלה. היא התבססה על כך שכאשר גוגל חיסלה את הדירוג שלה, גוגל העלתה טענה שקרית על כך שהיא הפרה את הנהלים של גוגל. רק שגוגל לא הראתה איך בעצם החברה הפרה את תנאי השימוש שלה. כך שזה לא דיון על חופש ביטוי; זה דיון על השאלה האם גוגל מנצלת לרעה את מעמדה המונופוליסטי כדי לדפוק מתחרה.

והשופט, כך נראה, מקבל את טענותיה של E-Ventures. הטענה שגוגל היא מונופול היא די מובנת מאליה; השאלה היא האם היא גם מנצלת את מעמדה לרעה. בואו נאמר שאם היא לא, היא תהיה כנראה המונופול הראשון שלא עושה את זה, ושאין סיבה טובה להניח שדווקא הנהלת גוגל מאוכלסת במלאכים. חקירות ביחס לניצול לרעה של מעמדה המונופוליסטי מתנהלות בימים אלה גם באיחוד האירופי.

סליחה, אנחנו מתפוגגים

זה לא קורה בכל יום: המפתחים שמאחורי ארגון הפשע המקוון TeslaCrypt פירקו את הנוזקה שלהם והם מפיצים כעת את מפתחות ההצפנה שלה, כך שהקורבנות שלה יוכלו לקבל את הקבצים שלהם בחזרה.

סעו לשלום, המפתחות בפנים, צילום: pixabay.com סעו לשלום, המפתחות בפנים | צילום: pixabay.com סעו לשלום, המפתחות בפנים, צילום: pixabay.com

TeslaCrypr היא נוזקה מהסוג השנוא במיוחד של ransomware, נוזקת כופר שמשתלטת על הקבצים שלך, מצפינה אותם, ואז דורשת ממך תשלום במטבע הפושעים ביטקוין כדי שתוכל לקבל את הקבצים שלך בחזרה.

חוקרי אבטחה כבר החלו לשבור את ההצפנה שלה, וחוקר אבטחה שם לב שהפעילות של הקבוצה בירידה ניכרת. הוא שאל אותם האם יהיו מוכנים לפרסם את מפתח ההצפנה שנועל את הקבצים, ולהפתעתו הגדולה הם הסכימו. לא ברור מה בדיוק קרה כאן, אבל מותר לקוות שהפושעים חושדים שהם על סף לכידה ומכינים את קו ההגנה שלהם.

קצרצרים

1. התקשורת בארה"ב דיווחה בנשימה עצורה שהמודיעין הלאומי האמריקאי מעריך שהאקרים זרים מרגלים אחרי המועמדים לנשיאות. קודם כל, לאור הרקורד ההיסטורי שלו, כל ידיעה שמתחילה ב"המודיעין האמריקאי מעריך" צריכה להופיע במדורי האסטרולוגיה. שנית, יש ידיעות כאלה מדי מערכת בחירות: ב-2008 דיווחו בנשימה עצורה על כך שהאקרים סינים או רוסים או שניהם ריגלו אחרי ברק אובמה וג'ון מק'קיין, והם אפילו קיבלו התרעה רשמית על כך. שלישית, ובכן, אנחנו ב-2016. אם שירות מודיעין זר לא מפעיל האקרים כדי לרגל אחרי מועמדים לנשיאות, הוא לא עושה את העבודה שלו כמו שצריך. יש לציין שאותו מודיעין שמתריע על מעקב אחרי המועמדים לנשיאות, עקב אחרי (לפחות) מרקל ונתניהו. זה המשחק.

נתניהו ומרקל. מי מרגל אחרי מי?, צילום: רויטרס נתניהו ומרקל. מי מרגל אחרי מי? | צילום: רויטרס נתניהו ומרקל. מי מרגל אחרי מי?, צילום: רויטרס

2. נאומה של מלכת בריטניה, אליזבת' השנייה, התייחס בחלק הטכנולוגי שלו גם לדרישה הממשלתית שאתרי פורנו יערכו בדיקות גיל של ממש לפני שהם מאשרים כניסה אליהם. לא ברור איך בעצם הממשלה מתכוונת לאכוף את הנוהל הזה, ויועץ ממשלתי כבר הזהיר שהולכת להיות בעיה יוצאת דופן לאכוף אותו על אתרי פורנו חינמיים. אבל המלחמה בפורנוגרפיה היא חלק בסיסי מהמדיניות של המפלגה השמרנית כבר כמה שנים, כנראה בניסיון להסיח את דעת הקהל משערוריות המין שבהן מסתבכים חבריה.

 , צילום: רויטרס צילום: רויטרס  , צילום: רויטרס

3. החדשות הרעות הן שאיזה פושע מקוון מוכר לכל המרבה במחיר פרטים של 117 מיליוני חשבונות של לינקדאין. החדשות הרעות באמת הן שהפריצה הזו בוצעה בכלל ב-2012 ואף אחד לא שם לב לנז עד עכשיו. החדשות הטיפה טובות הן שכל השלל הזה לא שווה הרבה ומי שבזז את לינקדין רוצה רק 2,200 דולרים. יש לכם חשבון לינקדין? נסו לחפור את הסיסמה שלו שיצרתם ב-2009 ושנו אותה.

4. באז אלדרין הוא אחד מבני האדם היותר מגניבים בסביבה: הוא רקד על הירח יחד עם ניל ארמסטרונג. הוא אמנם היה מס' 2 באפולו 11, והתמודד שנים עם ההשלכות והאכזבה, אבל הוא חי, צלול, עוקצני ובועט. הפעם הוא בועט בנאס"א עצמה. היא לא עושה מספיק כדי להגיע למאדים, לדעתו, והיא עושה את זה בדרך הלא נכונה. לדעתו, הסוכנות הממשלתית צריכה לצמצם את עצמה ולהניח לשוק הפרטי למלא את החלל. טוב, גם באז אלדרין יכול לטעות.

5. מוציאים כסף ללא הכרה מחשבון הבנק שלכם? רואים בעתידכם ביקור של גובים מהשוק האפור עם אלת בייסבול? יש פתרון! צמיד חשמלי יחובר לחשבון הבנק שלכם ואם הוא יגיע למסקנה שאתם חורגים מהמסגרת, הוא יחשמל אתכם. באותה ההזדמנות, הוא גם יוכל לכבות לכם את המזגן אם אין לכם כסף לשלם את חשבון החשמל.  

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

1.
ניצול לרעה של המונופול?
א. גוגל חסמה חברת ספאם. מעבר לטיעונים הטכניים והמשפטיים, גוגל פעלה כאן לגמרי לטובת המשתמשים שלה ולגמרי לטובת כלל הציבור. איך זה יכול להיחשב ניצול *לרעה* של המונופול? ב. תחום עיסוק עיקרי של גוגל הוא הצגת תוצאות חיפוש רלוונטיות ואיכותיות למשתמשיה. כך שחברת הספאם התובעת ודרישתה שגוגל פשוט תכנע ותקדם את האתרים שמשלמים לחברת ספאם אחרת, פוגעת משמעותית ביכולתה של גוגל להתפרנס. זה שגוגל הם מונופול לא אומר שצריך לפגוע ביכולתם לתפקד. ג. התביעה דומה למצב שבו יחצ״ן יתבע את ידיעות אחרונות על כך שהעיתון לא פירסם חלק מהטקסטים שהיחצ״ן שלח וביקש לפרסם. לעורך ידיעות יש אפשרות מלאה להחליט מה הוא רוצה לפרסם ומה לא ובאיזה עמוד תופיע כל כתבה. זה שנמצא שופט הזוי בפלורידה שמאפשר לתביעה כזו להימשך לא אומר שיש בה צדק.
:  |  20.05.16