אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כך קפץ נתחו של גיל שויד בצ'ק פוינט ב־50% בתוך עשור

כך קפץ נתחו של גיל שויד בצ'ק פוינט ב־50% בתוך עשור

חלקו של מייסד ומנכ"ל חברת אבטחת התוכנה בחברה הגיע ל־18%, אף על פי שכמות המניות שבידיו לא השתנתה. איך? בזכות תגמול מבוסס אופציות ורכישה חוזרת רציפה של מניות שנהוגה בחברה. במהלך השנים שויד אף מימש אופציות וגרף רווח של כ־300 מיליון דולר

22.05.2016, 07:52 | אלי שמעוני

מדיניות אי־חלוקת הדיבידנד שלצ'ק פוינטמקפיצה את חלקו של המייסד והמנכ"ל גיל שויד בה. בעשור האחרון זינק חלקו של שויד בחברת אבטחת התוכנה ב־50% והוא עומד, נכון לדיווח האחרון, על 18.2%. בשווי השוק הנוכחי של צ'ק פוינט, המסתכם ב־14.3 מיליארד דולר, שווה נתחו של שויד 2.7 מיליארד דולר. 

קראו עוד בכלכליסט

האחזקה הופכת את שויד גם לבעל השליטה בפועל בחברה שהקים לפני שני עשורים. זאת מבלי שרכש מניות, אלא רק מימש את האופציות שקיבל מהחברה, אך בעיקר נהנה מתוכנית רכישת המניות המתמשכת שהקטינה דרמטית את מספר המניות הכולל של צ'ק פוינט. סך המניות של צ'ק פוינט ב־2004 עמד על כ־255 מיליון מניות לעומת 172 מיליון מניות לפי הדיווח האחרון. כך, 32 מיליון המניות שהחזיק שויד ב־2004 הקנו לו 12.2% מהשליטה בחברה. כיום מספר המניות שבידיו נותר דומה — אך אחזקתו מגיעה לכדי 18.2% מהחברה.

בשבוע שעבר דיווחה צ'ק פוינט על תוכנית חדשה לרכישה חוזרת של מניות (BuyBack) בהיקף 1.5 מיליארד דולר, כעשירית משווי השוק שלה. החברה תרכוש בבורסה מדי רבעון במשך שישה רבעונים מניות ב־250 מיליון דולר. תוכנית זו ממשיכה את קודמתה, שבמסגרתה רכשה צ'ק פוינט מתחילת 2015 ועד סוף הרבעון הראשון של השנה 15.17מיליון מניות ב־1.23 מיליארד דולר. מחיר המניה הממוצע ברכישה הוא 81.08 דולר, נמוך בכ־2% ממחירה הנוכחי.

שויד גרף רווחים גדולים

צ'ק פוינט, כמו מרבית חברות טכנולוגיה, לא נוהגת לחלק דיבידנד לבעלי המניות אלא חולקת עמם מעט מקופת המזומנים הדשנה שלה, שמנתה 3.7 מיליארד דולר בתום הרבעון הראשון של 2016, באמצעות תוכניות הרכישה.

רכישה עצמית שקולה לחלוקת דיבידנד, שכן באמצעותה החברה מעבירה כסף לבעלי המניות ובנוסף מביאה לעליית הביקושים במניה. אולם מעבר לדאגה לבעלי המניות, תוכניות הרכישה, יחד עם חלוקת האופציות לבכירים, היטיבו בעיקר עם שויד.

מ־2003, אז התחילה החברה בתוכניות הרכישה, היא קנתה כמות עצומה של 130.8 מיליון מניות בסכום מצטבר של 5.07 מיליארד דולר. הרכישה נעשתה בהדרגה על פני השנים, שבמהלכן זינק מחיר מניית צ'ק פוינט פי ארבעה. לפי השער הנוכחי, שווי המניות שנרכשו נאמד ב־10.7 מיליארד דולר. במקביל לרכישת המניות בשוק, חילקה צ'ק פוינט אופציות לבכיריה, ובראשם שויד.

מ־2004 מספר המניות של שויד בחברה לא השתנה מהותית, וזה מסתכם היום בכ־32 מיליון מניות, גם כמות האופציות שבידי שויד קבועה יחסית ועומדת על כ־6 מיליון אופציות. המשמעות היא כי במהלך השנים שויד מימש את האופציות שקיבל, וגרף סוכם הנאמד על פי הערכות ב־300-200 מיליון דולר.

לא צריך שכר

בכל שנה חוזר הטקס הקבוע: החברה מזמנת אסיפה שבה היא מודיעה כי שויד מוותר על שכרו עבור תפקידו כמנכ"ל, ומלבד החזר הוצאות זניח הוא אכן לא מקבל שכר. אולם הדירקטוריון מחליט בכל שנה להעניק לו אופציות למניות צ'ק פוינט. בעשור האחרון בלבד קיבל שויד כ־10.9 מיליון אופציות כאלה.

האופציות ניתנות בתנאים יחסית הוגנים, בתבנית קבועה לרוב: אופציות לרכישת 1.6 מיליון מניות שמבשילות על פני ארבע שנים, הניתנות לפי מחיר סגירת המניה ערב אסיפת בעלי המניות לאישור מתן האופציות. כך, בכל שנה יכול היה שויד לממש בממוצע כ־400 אלף מניות. התנהלות שכזאת היא כדאית עבורו נוכח עליית מחיר המניה.

בתחילת ספטמבר 2007 קיבל שויד 2 מיליון אופציות למניות. מחיר הסגירה בתאריך האסיפה (4 בספטמבר) עמד על 23.65 דולר למניה. ב־2008 קיבל שויד מיליון אופציות למניות, בתוכנית המתפרסת על פני ארבע שנים. בתאריך הסגירה (שוב 4 בספטמבר) עמד מחיר הסגירה על 24.01 דולר למניה. ב־2009, ככל הנראה על רקע המשבר הכלכלי, לא דווח על חלוקת אופציות לשויד. ב־2010 הוא קיבל 1.5 מיליון אופציות למניות במחיר מימוש של 29.49 דולר למניה.

משנה זו ואילך קיבל שויד מדי שנה 1.6 מיליון אופציות למניות, אך מחיר מימושן האמיר: ב־2011 עמד מחיר המימוש על 53.05 דולר למניה, ב־2012 על 53.78 דולר למניה, ב־2013 על 49.5 דולר למניה וב־2015 על 83.59 דולר למניה. השנה צפוי שויד לקבל 1.3 מיליון אופציות למניות במחיר מימוש שייקבע ערב האסיפה, ב־7 ביוני.

לשויד תוכנית מכירה עיוורת של מניות, שבמסגרתה האופציות מומרות למניות שנמכרות בשוק על ידי נאמן, ללא התערבותו.

גיל שויד, צילום: נמרוד גליקמן גיל שויד | צילום: נמרוד גליקמן גיל שויד, צילום: נמרוד גליקמן

תגיות

33 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

33.
ל-32
גם שרה מכלוף מרוויחה. מגדל מחזיקה עבורה מניות צ׳ק פוינט. כשצ׳ק פוינט קונה מניות של עצמה, מגדל מוכרת חלק מהן ומקבלת כסף עבורו היא קונה מניות אחרות. או לחילופין היא אינה מוכרת, אבל כמות המניות קטנה והמחיר עולה. כך או כך, שווי התיק של מגדל, ולכן גם הפנסיה של שרה, עולה. אם צ׳ק פוינט היתה מחלקת דיוידנד, אז מגדל היתה מקבלת כסף בלי להפסיד כמות מניות, אבל שווי המניה היה צונח מצד שני. בסך הכל אותה תוצאה. וגם אז גיל שוויד היה מקבל מניות או כסף. אפשר לטעון שהוא מקבל יותר מדי. אף אחד לא יודע מה התגמול ה-״נכון״ למנהל כזה או אחר. אם מגדל וקרנות הפנסיה האחרות (רובן אמריקאיות) היו חושבות שהדירקטוריון נותן לו יותר מדי, יש באפשרותן למנות נציגים לדירקטוריון ולשנות את ההחלטות. העובדה היא שהן מעדיפות להשאיר את המצב כפי שהוא. אולי הן יודעות יותר טוב. או שאולי הן פשוט שונאות סיכון.
synp , רמת גן  |  23.05.16
32.
הנהלה שלמה נוטלת מהרווחים. לא רק מר שוויד. נושא חשוב שמוחמץ וחבל
נושא חשוב שמוחמץ וחבל. בעלי המניות הם בחלקם הגדול מוסדיים ומייצגים משקיעים מהשורה, למשל פנסיונרים. חברה שמרוויחה באפן שוטף צריכה לשתף ברווח. זה נקרא דיוידנד. הימנעות מחלוקת דיוידנד (בססמאות כמו הגדלת ה EPS) מותירה את המשקיעים בפוזיציה מהמרת (אין כסף ביד אלא נייר. אם יהיה משבר כל מניה יכולה לרדת, נאמר גם ב 80%). עכשיו: מר שווייד גאון ומועיל. על זה אין מחלוקת. מגיע לו שכר. לא גימיק. שכר. הבעיה שלא מדובר במר שווייד אלא בהנהלה שלמה שמקבלת אופציות. עכשיו: החברה מרויחה. לא משלמת דיוידנד אבל כן עושה בייבאק. ואז נותנת מניות למנכל (האהוב) ולשורת מנהלים. יוצא מאלו: איו חלוקה הוגנת של הרווח. מנהלי החברה מקבלים מהרווח ושרה מכלוף (שמגדל מחזיקה עבורה בפנסיה בצ'ק פוינט)- לא. מנהלי החברה ממשים לפי צרכיהם, מקבלים מזומן עבור המניות שלהם. שרה מכלוף- לא. במשבר הבא (ויהיה) צ'ק פוינט תחזור ל 25$. שרה מכלוף תקבל ממגדל מכתב הסבר שהשנה לא היו רווחים. ולא תוכל לקנות תרופות. מנהלי צ'ק יתלבטו במה להשקיע. זה נקרא חוסר איזון בחסות החוק
tc  |  23.05.16
31.
מסיר את הכובע בפני המייסד והחברה - אבל למה נותנים לחברה הטבות מס מופלגות?
צ'ק פוינט פיתחה טכנולוגיה מהפכנית לזמנה, חומת האש כחומרה. בנוסף את אחד ממוצרי ה-VPN הראשונים בעולם לחיבור מאובטח לרשת המשרד מהבית. אבל לא הגיוני בעיני שחברה רווחית כל כך מקבלת הטבות מס כל-כך גדולות http://www.calcalist.co.il/local/articles/0,7340,L-3688254,00.html "בשנים 2012-2014 צ'ק פוינט - קיבלה הטבות מס בכ-890 מיליון ש"ח(!)" הפוך גוטה הפוך! היו צריכים לקחת את מליארד השקל הללו ולתת לייצואנים קטנים ובינוניים בלבד. לא לחברה גדולה ומבוססת! כנ"ל לכי"ל, לטבע ולכל האחרות. גם מדינת ישראל הודתה שההטבות הללו ל-10 חברות גדולות הן טעות! http://www.calcalist.co.il/local/articles/0,7340,L-3680332,00.html
אורי , ירושלים  |  22.05.16
29.
צ'ק פוינט לא שיכת לשוויד אלא לציבור בעלי המניות. שוויד דואג להעשיר את עצמו על חשבון בעלי המניות
כל עניין ה buy-back הוא שחיתות: קודם כל מחלקים לעצמם אופציות ואז יוצרים ביקוש למניה באמצעות רכישה עצמית. זה (עדיין) חוקי אבל מסריח. זו שיטה מקובלת בוול סטריט אבל בשנים האחורונות קמה ביקורת חריפה על העניין. ומי שחושב למגיע לשוויד בגלל שהוא הקים את החברה לא מבין שברגע שחברה מונפקת היא צריכה לשרת את כל מחזיקי המניות (למשל קרנות הפנסיה שלכם) ולאו דווקא את אלו שהקימו אותה.
כלכלן  |  22.05.16
לכל התגובות