אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נשק כימי - מטופש ואנכרוניסטי

נשק כימי - מטופש ואנכרוניסטי

מכתב גלוי אל רה"מ, נתניהו: נשק כימי הוא נשק מטופש שראוי להפטר ממנו בהקדם. 98% מהמדינות הבינו את זה מזמן וחתמו על אמנה בעניין. רק ישראל, יחד עם שליטי צפון קוריאה ומצרים הודיעו שלא יצטרפו

22.05.2016, 11:14 | אהוד קינן

בשנה שעברה מלאו 100 שנה לשימוש הטקטי שעשה צבא גרמניה בגז הכלור במלחמת העולם הראשונה ליד העיירה איפרה בבלגיה. הטקסים שנערכו בכל העולם לציון הזוועות הללו, העלו שוב את נושא הלוחמה הכימית לסדר היום הציבורי העולמי. אמנת הנשק הכימי, האוסרת על יצור, אגירה, הפצה ושימוש בכלי נשק כימיים, נחתמה כבר בשנת 1993 ע"י רוב מדינות העולם. העובדה הזאת איננה מפתיעה, מכיוון שלנשק הכימי יצא אמנם מוניטין של נשק מפחיד ואכזרי, אבל הוא למעשה חסר משמעות צבאית וחסר ערך אסטרטגי או טקטי, בהשוואה לכל סוגי הנשק האחרים.

ראוי לומר כי כל כלי הנשק בעולם הם כלי נשק כימיים. לא ניתן לפתח נשק כלשהו ללא כימאים, כולל סגסוגות טונגסטן לפגזים חודרי שריון, דלקים, חמרי נפץ, פצצות תאורה, אמצעי ראיית לילה, כל הרכיבים האלקטרוניים בכל המערכות לסוגיהן, הכל. מכיוון שהכל מבוסס על כימיה, זוהי טעות להגדיר נשק כימי או נשק מטלורגי או נשק של מוליכים למחצה. נכון יותר לסווג אחרת: נשק חכם ונשק מטופש.

מתקפת נשק כימי במורדים בסוריה (ארכיון), צילום: רויטרס מתקפת נשק כימי במורדים בסוריה (ארכיון) | צילום: רויטרס מתקפת נשק כימי במורדים בסוריה (ארכיון), צילום: רויטרס

מה שקרוי נשק כימי הוא פשוט נשק מטופש שראוי להפטר ממנו בהקדם. 189 מדינות, המייצגות 98% מאוכלוסיית העולם, הבינו את זה מזמן ולכן חתמו על האמנה ואישררו אותה. ממשלת ישראל, יחד עם שליטי צפון קוריאה ומצרים, סבורה אחרת. רק 6 מדינות עדיין לא הצטרפו לאמנה. שלוש מתוכן, אנגולה, מיאנמר ודרום סודן, כבר הודיעו כי

בכוונתן להצטרף בקרוב. נותרו רק 3 סרבניות, מצרים, ישראל וצפון קוריאה, שהודיעו כי יש להן "סיבות איזוריות" שלא להצטרף. בעוד שלצפון קוריאה הגיון משלה, התנהגותה של מדינת ישראל תמוהה למדי.

ישראל הצהירה כי תאשרר את אמנת הנשק הכימי רק אם מצרים תעשה זאת. מצרים, מצידה, הבטיחה להצטרף רק אם ישראל תאשר את האמנה לאי הפצתו של הנשק הגרעיני. יש הטוענים כי מדיניות העמימות הידועה, יפה גם לגבי הנשק המטופש, כדי ליצור הרתעה. האם מישהו בממשלת ישראל שאל את השאלה הפשוטה את מי מרתיע הדבר הזה? הרי הפעלת נשק מטופש בידי צה"ל, הוא חלומם של כל חסידי אומות העולם המתגוררים בשכונה שלנו, כולל השייח' חסן נסראללה, ח'אלד משעל, איסמעיל הנייה, בשאר אל אסד ורבים טובים אחרים. יש להניח כי - שליטי סעודיה וקטאר היו תורמים לישראל סכומים נכבדים מכספי הנפט שלהם אילו היינו מסכימים להפעיל את הנשק המטופש שלנו, רק פעם אחת. הם יודעים היטב כי פעם אחת בלבד תספיק כדי לשנות את מהלך ההיסטוריה של המדינה ושל העם היהודי כולו.

קשה לנו להסביר את התנהלותה הבלתי רציונלית של ממשלת ישראל בנושא טעון כל כך. בסירובה המתמשך לאשרר את האמנה, נגררת ישראל ע"י מצרים לתרחיש מביך ומסכימה ליצירת קשר בין נשק כימי לנשק גרעיני, דבר חסר הגיון וחסר תועלת, העומד בניגוד גמור לאינטרסים הבסיסיים ביותר של המדינה.

ציבור הכימאים ומהנדסי הכימיה במדינת ישראל, ביחד עם קהיליית הכימאים בכל העולם, פועל להסרת הקללה של הנשק הכימי מעל פני כדור הארץ. אנו מעדיפים להשתמש בחומרים הללו למלחמה במחלת הסרטן, לטיהור מי שתיה, לייצור חומרי בידוד שיחסכו באנרגיה ולקידום האנושות. אנו פונים אליך בבקשה לצאת מהמעגל הטפשי הזה, ולאשרר באופן בלתי תלוי את אמנת הנשק הכימי. אין ספק כי מצרים תצעד בעקבות ישראל, מכיון שלא תרצה להצטייר כסרבנית הקונסנסוס העולמי ביחד עם צפון קוריאה. לא רק הכימאים, אלא אזרחי ישראל כולם, יודו לך אם תפעל כמיטב יכולתך כדי לשמר את מקומה של מדינת ישראל בחלק השפוי של העולם.

אהוד קינן הוא פרופסור לכימיה בטכניון, נשיא החברה הישראלית לכימיה, העורך הראשי של כתב העת הישראלי לכימיה, יו"ר ועדת מקצוע הכימיה במשרד החינוך וחבר ההנהלה של האיגוד העולמי למדעי הכימיה.

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
ככימאי אני לא רואה את ההבדל הגדול בין נשק רגיל לכימי
זה הורג אנשים וגם זה. הנשק הכימי מתנדף מהר יחסית (אפילו כימי עמיד, אחרת לא היה פועל) כך שלא ישאר בשטח לעד. מה שבאמת גרוע זה נשק ביולוגי. אבל צודק קינן בכך שעם תפיסת עולם מערבית שלפיה יש להמנע מהרג אזרחים אין טעם בנשק כימי.
רועי  |  22.05.16
1.
האם אסד היה חתום?
זו מלכודת פשוטה שאין להיכנס בה: הרי השאלה היא לא מי חתום אלא מי ממונה על היישום והאכיפה. האם ישראל תקבל יחס זהה לשכנינו בנוגע לאכיפה או שגם זו תהפוך לשיטה לנגח את ישראל בנושאים אשר אינם נוגעים לאמנה ישירות כמו במקרה של אמנות ג'נבה? בהתחשב בהרכב של ועדות האו"ם האמונות על הנושאים הללו ובהיסטוריה של היחס לישראל התשובה ברורה. אין שום סיבה טובה לפתח ולאגור נשק כימי להשמדה המונית (אולי יש סוגים אחרים שיש סיבה לפתח כגון להרדמה המונית או סימום המוני...), אך יש כמה סיבות טובות שלא לחתום על עוד אמנה בין לאומית שתשמש כנשק בין לאומי כנגדינו.
עוזי  |  22.05.16