אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
25 ענקיות אמריקאיות, 1% מהתאגידים בארה"ב - מחזיקות בחצי מהמזומן צילום: שאטרסטוק

25 ענקיות אמריקאיות, 1% מהתאגידים בארה"ב - מחזיקות בחצי מהמזומן

על פי חברת המחקר S&P Global Ratings, החברות שאינן חלק מאליטת ה-25 פועלות ביחס מזומן לחוב של 15% בלבד - הרמה הנמוכה ביותר שנרשמה בעשור האחרון

23.05.2016, 11:28 | שירות כלכליסט

25 חברות (לא פיננסיות) בארה"ב, המייצגות 1% מכלל החברות במדינה, חולשות על יותר ממחצית הסכום הכולל של כסף שבבעלות החברות האמריקאיות (הלא פיננסיות). כך עולה מבדיקה שפרסמה חברת המחקר S&P גלובל רייטינגס (S&P Global Ratings).  

קראו עוד בכלכליסט

על פי  הבדיקה, 99% החברות הנותרות צוברות חובות על מנת לאפשר את המשך הפעילות, והיחס בין תזרימי המזומנים שלהן לחובות נפל ל-15%, השיעור הנמוך ביותר מזה עשור (כולל הבשנים לפני פרוץ המשבר הפיננסי). המשמעות בפועל, החברות שמחוץ ל-25 החברות החזקות מחזיקות ב-15 סנט בלבד על כל דולר שרשום לה בספרים.

לדבריו של אנדרו צ'אנג, אנליסט ב- S&P , ההון הרב שמוחזק על ידי קומץ של חברות אמריקאיות יוצר את בעיית הנזילות הגרועה ביותר בעשור האחרון. צ'אנג מציין שלאחר העלאת ריבית מצד הפד שיקרבו אותה לרמה הנורמלית, נטל החובות הגבוה עשוי להוביל לזינוק במקרים של חדלות פירעון - שיסכנו את הציבור כולו.

ביום שישי פורסם שכלל אחזקות המזומן של חברות לא פיננסיות בארה"ב טיפס לשיא של 1.84 טריליון דולר. "אם מסירים מהמשוואה את 1% הבכירות, מכיוון שהן בעצם אנומליה, שאר החברות נמצאות בעמדת חוב שהולכת ומחמירה", מזהיר צ'אנג. על פי הממצאים, לא כולל 1% החברות הגדולות, החברות האמריקאיות מחזיקות ב-6 טריליון דולר בחובות לעומת 900 מיליארד דולר במזומן – כאמור, זהו שיעור מזומן לחוב ממוצע של 15%.

עוד עולה מהדו"ח כי חמש החברות העשירות ביותר שולטות על קרוב לשליש מכלל מאזן המזומנים. החברות הללו הן אפל, שיושבת על הר מזומנים של 215.7 מיליארד דולר, ואחריה מיקרוסופט עם 112.8 מיליארד דולר, אלפבית, החברה האם של גוגל, עם 71.9 מיליארד דולר, סיסקו עם 60.4 מיליארד דולר ואורקל שלה 52.3 מיליארד דולר.

הקבוצה הזו של ה-1% מורכבת בעיקרה מחברות טכנולוגיות, שמייצרות תזרימי הון משמעותיים מחוץ לארה"ב. "בניגוד לשאר ה-99%, עמדת המזומנים של החברות הללו הייתה חזקה עוד לפני המיתון הגדול, והיא התנפחה מאז", נכתב בדו"ח.

  , צילום: shutterstock צילום: shutterstock   , צילום: shutterstock

ואולם גם לענקיות יש בעיות משלהן. ככל שחברות הופכות בינלאומיות יותר, כך נתח גדול יותר מההכנסות שלהן מיוצר מחוץ לארה"ב, ועל אותן הכנסות יוטל שיעור מס של 35% לאחר החזרתו למדינה. בעקבות זאת, החברות מעדיפות לשמור את הכסף מחוץ לארה"ב וכך מוצאות עצמן עם גירעונות בבית בעוד שהכסף נערם במדינות אחרות.

כתוצאה מכך, החברות הללו מנפיקות עוד אג"ח למימון הצרכים המקומיים שלהן. לדוגמה, אפל הנפיקה ב-2015 אג"ח חדשות בשווי של 24 מיליארד דולר כדי לממן תכניות רכישה חוזרת של מניות. ברבעון הראשון של השנה, הנפיקה אפל אג"ח נוספות בשווי של 16 מיליארד דולר.

תגיות