אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"עובש אוהב קנביס" צילום: אוהד צויגנברג

"עובש אוהב קנביס"

האמנית תרזה שוברט החליטה לבחון מה קורה כשנותנים לעובש לצרוך סמים

24.05.2016, 08:48 | נמרוד צוק

צילומים של מבחנות זכוכית ובתוכן תרביות צבעוניות, דמויות אלמוגים, של עובש מסוג Physarum polycephalum ("עובש מרובה ראשים") שהזדחל והתפשט על דפנות המבחנות. זוהי סדרת העבודות "Somniferous Observatory" של האמנית הגרמנייה תרזה שוברט, שתוצג בשלושת הימים הקרובים במסגרת תערוכת "מוסררה מיקס" השנתית בבית הספר הירושלמי לאמנות.

האפקט יוצא הדופן נוצר על ידי "האכלת" העובש בשמונה חומרים פסיכו־אקטיביים שונים ובהם טבק, קנביס, צמח הוולריאן וסרטרלין — חומר המשמש כבסיס לתרופות נוגדות דיכאון. "התחלתי לעבוד על הסדרה ב־2011, אחרי שנתקלתי בסוגים שונים של עובש שגדלים ביערות באוסטריה", מספרת שוברט בראיון ל"כלכליסט", "הוקסמתי מצורת החיים המרתקת הזו. מכיוון שהיא שריד לשלב קדום מאוד באבולוציה, מדענים יכולים ללמוד ממנה הרבה מאוד על תפקוד של תאים".

אל.אס.די לעכביש

במקביל קראה שוברט על ניסוי מדעי מפורסם שערכו ב־1948 הזואולוג האנס פיטרס והפרמקולוג פיטר וויט. "הם ניסו לבחון את ההשפעות של סמים פסיכו־אקטיביים כמו אל.אס.די על עכבישים כדי להבין את השפעתם על בני אדם. החלטתי ליצור לניסוי מחווה אמנותית", היא מספרת. במשך שלוש שנים היא הזינה את העובש בחומרים שונים ותיעדה את התוצאות בצילומים וסרטונים.

אחת העבודות. "העובש נע במהירות לעבר חומרים", צילום: תרזה שוברט אחת העבודות. "העובש נע במהירות לעבר חומרים" | צילום: תרזה שוברט אחת העבודות. "העובש נע במהירות לעבר חומרים", צילום: תרזה שוברט

ביו־אמנות למדע

שוברט היא אמנית, חוקרת ואוצרת שעוסקת מאז תחילת שנות ה־2000 במפגש בין אמנות, מדע ותהליכים חברתיים. היא יוצרת עבודות שנעות מאסתטיקת DIY ועד אמנות דיגיטלית ואמנות ביולוגית, הנעשית בתהליכים השואבים השראה מהמחקר המדעי. עבודותיה סוקרו בכלי תקשורת כמו "וויירד" ו"נשיונל ג'יאוגרפיק", והיום היא מכהנת כחוקרת באוניברסיטת הבאוהאוס.

הניסוי המקורי לא השיג את מטרתו המקורית, אומרת שוברט, בשל ההבדלים הגדולים בין תגובת העכבישים לתגובות בני האדם לאותם חומרים. "הם גילו למשל שהעכבישים הכי פחות תפקודיים היו אלו שקיבלו קפאין, הפוך מבני אדם". הסוג הספציפי הזה של עובש נבחר, לדבריה, בזכות יכולתו לחוש חומרי מזון ולנוע ביעילות לכיוונם. "זהו אורגניזם מאוד כאוטי שמשתנה בקצב מסחרר ומגיב בצורות מרתקות לחומרים שונים. כשנתתי לו סוכר הוא נע אליו מהר, באופן לא מפתיע, אבל אל הוולריאן הוא נע מהר יותר. בדומה לבני אדם, גם העובש מצא את הקנביס מאוד אטרקטיבי".

תגיות