אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מכה לחולים: מכבי מבקשת לצמצם סבסוד תרופות למחלות נדירות צילום: אוראל כהן

בלעדי לכלכליסט

מכה לחולים: מכבי מבקשת לצמצם סבסוד תרופות למחלות נדירות

מכבי, הקופה היחידה המציעה תרופות למחלות נדירות בביטוח המשלים, מבקשת ממשרד הבריאות לצמצם את הזכאות להן וטוענת כי היא לא תוכל לעמוד בעלויות. השר ליצמן מקדם חקיקה להסדרת התחום ועד אז החולים עלולים לשלם אלפי שקלים בחודש

24.05.2016, 06:53 | ספי קרופסקי

מכבי שירותי בריאות הגישה לאחרונה למשרד הבריאות בקשה לצמצום זכאות לתרופות וטיפולים לחולים במחלות נדירות, המכונות גם מחלות יתום, במסגרת הביטוחים המשלימים (שב"ן) שהיא מציעה לחבריה. מכבי היא היחידה מבין ארבע הקופות שמציעה תרופות למחלות יתום, ואם המדינה לא תסדיר את הנושא החולים עלולים למצוא את עצמם ללא כל טיפול מערכתי מסודר.

קראו עוד בכלכליסט

מחלת יתום היא מחלה ששיעור החולים בה נחשב לנמוך ביותר, ולכן הטיפול בה מהווה אתגר גדול למערכות בריאות בעולם המערבי ובכלל. מדובר במחלות פרוגרסיביות, כרוניות ומסכנות חיים. 80% מהמחלות הן גנטיות ומשפיעות על 3%–4% מהלידות.

עלויות התרופות למחלות יתומות נמצאות בעלייה חדה בכל העולם ומהוות מעמסה כלכלית כבדה על החולים עצמם, כמו גם על הקופות. מדובר בסכומים שעלולים להגיע למאות אלפים ואף מיליוני שקלים בשנה לכל חולה, בהתאם לסוג המחלה והתרופה.

במשרד הבריאות אישרו כי קיבלו את הבקשה של מכבי וכי היא נבחנת בימים אלו "בדומה לכל בקשה לשינוי בביטוחים המשלימים של קופות החולים, בהתחשב בכלל השיקולים הרלבנטיים, הן של זכויות המבוטחים והן שיקולים תקציביים". גורמים במערכת ציינו כי הנטייה היא לקבל את בקשת מכבי, שבימים אלה מנהלת מגעים מול משרדי הממשלה על הסדרת גובה הגירעון שלה במסגרת הסכם הייצוב האחרון שחתמה עם המדינה.

 

אתגר למערכת הבריאות

בעולם קיימות בין 5,000 ל־8,000 מחלות נדירות, אך ארגון הבריאות העולמי הכיר עד כה רק ב־5,000. באירופה ובארה"ב ישנם קריטריונים ברורים לזיהוי המחלות.

בארה"ב ההגדרה תקפה לכל מחלה שמספר החולים בה הוא פחות מ־200 אלף אזרחים, ובאירופה היא פחות מחמישה חולים לכל 10,000 אזרחים. אף שמדובר במחלות שפוגעות כל אחת בנפרד בכמות מצומצמת של חולים - סך החולים במחלות היתום בכל מדינה עלול להגיע לכדי 6%–8% מכלל אזרחיה. עם זאת, כל מחלה דורשת טיפולים ותרופות ייחודיים ויקרים לפלח מצומצם של חולים.

כתוצאה מכך הכדאיות הכלכלית לחברות הפארמה לפתח תרופות למחלות היתום נחשבת לקטנה במיוחד. זאת כשקיים היום ידע מדעי על רק כאלף מהמחלות היתומות בעולם, ובחלק מהמקרים מדובר בידע מינימלי בלבד.

בישראל התחום עדיין אינו מוסדר באופן רשמי ואף אין כלל רישום של החולים במחלות יתום. קיימת הכרה כללית בנוגע למחלות הנכללות תחת ההגדרה בהתבסס על מאגרים הקיימים במדינות מערביות - דבר שיכול לאפשר זיהוי וטיפול בחולים בהן.

חלק מהתרופות והטיפולים למחלות יתום נכללים בסל הבריאות ומוצעים לחולים באופן מסובסד דרך כל אחת מהקופות, אולם ישנם טיפולים ותרופות שאינם נכללים בסל ואותם ניתן להשיג דרך הביטוח המשלים שמציעה מכבי או דרך ועדת חריגים שקיימת בכל אחת מהקופות, הבוחנת את הבקשות באופן ספציפי. אופציה נוספת היא לקנות את התרופות באופן פרטי, אך כאמור אופציה זו בדרך כלל יקרה מאוד.

מנכ"ל מכבי רן סער. הקופה היחידה כיום המבטחת חולים במחלות נדירות, צילום: אוראל כהן מנכ"ל מכבי רן סער. הקופה היחידה כיום המבטחת חולים במחלות נדירות | צילום: אוראל כהן מנכ"ל מכבי רן סער. הקופה היחידה כיום המבטחת חולים במחלות נדירות, צילום: אוראל כהן

ליצמן מקדם חקיקה

בימים אלו שוקד שר הבריאות יעקב ליצמן על חקיקה חדשה שצפויה להסדיר לראשונה את הנושא. עדיין לא ידוע אם החקיקה תשולב בהצעת החוק הנוגעת לתרופות מצילות ומאריכות חיים שבכוונת השר לקדם בפתח מושב הכנסת הקרוב, או כחקיקה נפרדת.על פי הצעת החוק של ליצמן תרופות מצילות או מאריכות חיים הנחשבות ברובן למאוד יקרות יכללו במסגרת הביטוחים המשלימים של קופות החולים. בנוסף, לא ברור האם קיים קשר בין עיתוי הבקשה של מכבי ובין הצעת החוק אותה מקדם השר.

ממכבי נמסר כי היא "הקופה היחידה המעניקה תרופות יתום. נדרש פתרון ברמה הלאומית והנושא נמצא בדיון בימים אלו במשרד הבריאות".

תגיות