אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
השיטה הנכונה, בזמן הנכון ובמקום הנכון צילום: ישראל יוסף

השיטה הנכונה, בזמן הנכון ובמקום הנכון

ארגון "היציע" חוגג עשור לקיומו עם הפנינג ענק והישגים מרשימים במיוחד של קבוצות בבעלות אוהדים

24.05.2016, 20:46 | אורי גרוס

ארגון היציע שהוקם בשנת 2006 וחוגג עשור לקיומו שם לו למטרה לקדם ולעזור לקבוצות האוהדים הקיימות בישראל היום ולפעול להקמתן של קבוצות אוהדים חדשות. עונת המשחקים 2015/16 היתה עונה נהדרת עבור קבוצות בבעלות אוהדים בישראל, עונה שהוכיחה למי שהיה לו ספק ששיטת ניהול ספורט על ידי אוהדים היא הדבר הנכון במקום הנכון ובזמן הנכון.  

קראו עוד בכלכליסט

עירוני אשדוד. עלו ליגה עירוני אשדוד. עלו ליגה עירוני אשדוד. עלו ליגה

ארבע קבוצות עלו ליגה (עירוני אשדוד, רובי שפירא חיפה, ביתר נורדיה והפועל חיפה כדורסל). קטמון סיימה את העונה הטובה בתולדותיה בצמרת הליגה הלאומית. קביליו יפו סיימה את העונה בצורה מופלאה והגיעה עד לפלייאוף העליון בליגה א'. הקבוצות שנאבקו נגד הירידה הצליחו לשרוד. כל קבוצות האוהדים נהנו מאווירה מצוינת ביציעים. רבים חשים שקבוצתם שנלקחה מהם בעבר על ידי אינטרסנטים שונים ומשונים חוזרת לתחייה והם חוזרים לאהוב וליהנות מהספורט כי הם מרגישים שייכים ולא מרומים יותר.

גם בתחום הפעילות הנוסף של הארגון: מעמד האוהד בישראל נעשתה עבודה בתחומים רבים, כפי שיפורט בהמשך. כל הפעילות הזאת תסוכם בהפנינג סיום העונה של קבוצות ועמותות האוהדים אשר יתקיים ביום שישי הקרוב החל מ-9:00 בבוקר באצטדיון לוויטה בכפר-סבא. האירוע שיתקיים בשיתוף "מדינת הכדורגל" ובחסות הספורטוטו יתחיל בטקס חגיגי בו יוענקו גביעי היציע לקבוצות האוהדים המצטיינות ולפעילים מצטיינים של הארגון ולאחר מכן יתקיים טורניר כדורגל בו יקחו חלק אוהדים של קבוצות ועמותות האוהדים להם יש בעלות ובעלות חלקית על מועדוניהם: קטמון, נורדיה, רובי שפירא/הפועל חיפה כדורסל, עירוני אשדוד, קביליו יפו, הפועל ר"ג גבעתיים כדורסל, הלב הירוק הפועל כפ"ס ועמותות אוסישקין והאדומים מהפועל ת"א. שתי קבוצות נוספות שייקחו חלק במשחקים הן עמותת אוהדי מכבי חיפה וכוכבות בליגה לנשים.

לצורך הסיכום השנתי נאמר ש-11 קבוצות ועמותות אוהדים פועלות היום בישראל: חמש קבוצות כדורגל בבעלות מלאה של אוהדים: קטמון ירושלים, נורדיה, רובי שפירא חיפה (עמותת עיר הפועלים), קביליו יפו ועירוני אשדוד. ארבע קבוצות כדורסל: הפועל ת"א (עמותת אוסישקין), הפועל ר"ג-גבעתיים (עמותת המכתש), הפועל חיפה והפועל גליל עליון (עמותת האריה השואג) ושתי עמותות להן בעלות חלקית (עמותת האדומים הפועל ת"א ועמותת הלב הירוק הפועל כפ"ס). ארגון היציע עובד עם עמותות אוהדים נוספות, להן אין כרגע בעלות, אולם הן מתנהלות בצורה דמוקרטית ובשקיפות מוחלטת כגון עמותת אוהדי מכבי חיפה.

כל קבוצה או עמותה מקבלת על עצמה 5 עקרונות בסיסיים:

- האוהדים הם הבעלים

- דמוקרטיה – כולל בחירות, הצבעות על נושאים מהותיים באספות חברים וכו'.

- שקיפות - מוחלטת תחת רשם העמותות

- אנטי אלימות

- אנטי גזענות

עקרונות אלה הן אבני היסוד לניהול ספורט נקי, כזה שחשוף הרבה פחות לשחיתות, משתף, שקוף ומתחשב בקהילה אותה הוא מייצג. כל קבוצת אוהדים שתקבל על עצמה את העקרונות הללו תוכל לקבל את מלוא התמיכה והסיוע של ארגון היציע. לאחרונה נפגשו נציגי הארגון עם אוהדי מכבי נתניה במטרה להסביר להם את היתרונות ואת דרכי הפעולה האפשריות בדרך להעברת המועדון לבעלות אוהדים אולם המהלך טרם התגבש לכלל פעולה אפקטיבית. קבוצה נוספת שתנסה להפוך לקבוצת אוהדים בשנה הבאה היא הפועל מרמורק מליגה א', מהלך מתבקש שיקדם את המועדון המרגש הזה קדימה.

כשהתבקש ירון זליכה לתאר את הכדורגל הישראלי הוא השתמש במילה "רקוב". רוב ההמלצות שלו לא יושמו עד כה וכנראה לעולם לא ייושמו. כך גם רוב המלצותיהן של ועדות קודמות שהוקמו לפני זליכה. נראה שפרנסי הספורט אוהבים ועדות ומועצות. אלה עושות את המוטל עליהן אבל כשמגיע השלב שצריך ליישם, לא קורה דבר, מלבד הקמת עוד ועדה. כך לגבי ועדת היירו עליה מדברים לאחרונה.  

אוהדי הפועל קטמון ירושלים. יש עקרונות, צילום: טל שחר אוהדי הפועל קטמון ירושלים. יש עקרונות | צילום: טל שחר אוהדי הפועל קטמון ירושלים. יש עקרונות, צילום: טל שחר

לאור המציאות הזו עוסק ארגון היציע בעוולות הקיימות שנים ארוכות בספורט הישראלי ונאבק על זכויות אוהדי הספורט בתחומים הבאים:

אביזרי עידוד

לאורך השנה האחרונה משטרת ישראל הערימה כל קושי אפשרי על ארגוני האוהדים שכל מבוקשם הוא לייצר תצוגות עידוד מרשימות כפי שמקובל בכל העולם ולעודד את קבוצותיהם. לאורך השנה נפגשנו אנשי הארגון בהובלת עו"ד עידן לוי עם כל גורם אפשרי. ממשטרת ישראל ועד כיבוי אש, קציני אבטחה, ממוני בטיחות, אנשי משרד הספורט ומנהלת ליגת העל במטרה לייצר נוהל אביזרי עידוד אחיד. המצב כיום הוא שקצין משטרה בעיר מסוימת מאפשר הכנסת דגלים למשל וקצין באותה דרגה בעיר אחרת אינו מאפשר. הארגונים משקיעים שעות על גבי שעות של עבודה על הכנת דגלי פריסה בעלות של אלפי שקלים רק כדי לגלות ביום המשחק שלא מאפשרים להם להכניס את הדגל. מצב זה יוצר מרמור עצום בקרב האוהדים. בדיונים שהתקיימו לאורך השנה הוסרו כמעט כל המכשולים בדרך לנוהל האחיד, למעט נושא עיכוב הבערה. ארגון היציע ימשיך במאמציו ולא ירפה מנושא זה עד שיאושר נוהל אביזרי עידוד אחיד שיאפשר לאוהדי כל הקבוצות לעודד לפי יכולתם ולפי רצונם.

ההתאחדות לכדורגל. האוהדים נאבקים על שקיפות, צילום: אורן אהרוני ההתאחדות לכדורגל. האוהדים נאבקים על שקיפות | צילום: אורן אהרוני ההתאחדות לכדורגל. האוהדים נאבקים על שקיפות, צילום: אורן אהרוני

שקיפות פיננסית

בעלי הקבוצות מסתירים בצורה מסורתית מציבור האוהדים שלהם את התנהלותם הכספית. מצד אחד הם גובים דמי מנוי וכרטיסי כניסה ונהנים מכספי ציבור נדיבים מאוד ומהצד השני אינם מוכנים לפרסם את התנהלותם הפיננסית וכל זאת בניגוד להנחיות ההתאחדות שלמעשה מחייבת אותם בשקיפות. לאחר מספר התראות שהועברו להתאחדות ובאין ברירה תבע ארגון היציע את ההתאחדות באמצעות עו"ד דור ליאונד. בעקבות הגשת התביעה החלו בעלי הקבוצות לפרסם את דוחותיהם הכספיים (ניתן לראותם באתר ההתאחדות). בעלי הקבוצות העבירו אמנם תקצירי דוחות אך אלה אינם עומדים באף תקן חשבונאי מוכר ועושים למעשה צחוק מציבור האוהדים. משכך הוחלט להמשיך את ההליך המשפטי. מצב העניינים כיום הוא שמנהלת ליגת העל החליטה לשנות את תקנון ההתאחדות (בעל הקבוצות הם שקובעים הן במנהלת והן בהתאחדות) ולהפכו לכזה שלא יחייב אותם בשקיפות. ארגון היציע זימן לדיון הבא שיתקיים בחודש יוני את ירון זליכה וההליך המשפטי ימשך. גם בנושא זה המאבק לא יפסק עד להגעה לשקיפות מוחלטת של בעלי הקבוצות.

ענישה קולקטיבית

ענישה קולקטיבית היא הבזויה ביותר מבין העונשים הקבועים בחוק. אוהד מסוים התפרע במשחק מסוים. במקום לתפוס ולהעניש את אותו אוהד פוסקים דייני בית הדין עונשים קולקטיביים לכלל האוהדים. במה חטאו אותם אלפי אוהדים שכל שעשו הוא להגיע לראות משחק? מדוע צריך להטיל עונש על אדם שלא חטא? לאחר התייעצויות רבות הוחלט לנקוט בקו פעולה לפיו אין להעניש אדם ללא שניתנה לו זכות טיעון ואכן, פעמיים השנה יצגו אוהדים את ענייניהם בבית הדין. פעם ראשונה אוהדי הפועל ת"א טענו נגד הענשתם לאחר הדרבי. בפעם השניה טען ארגון היציע ביחד עם עמותת אוהדי מכבי חיפה בעקבות ענישה קולקטיבית שהוטלה עליהם לאחר השלכת אבוקה על ידי אוהד. בשני הפעמים הפגינו דייני בית הדין זלזול כלפי האוהדים אולם ארגון היציע ימשיך לתמוך בקו פעולה זה וישקול פעילויות נוספות עד לביטול מוחלט של ענישה קולקטיבית בספורט הישראלי.

מאגר ביומטרי של אוהדים

במהלך השנה, לפני משחק דרבי, התברר שמועדון מכבי תל אבי מתכוון לצלם את אוהדי הפועל תל אביב ולייצר מאגר ביומטרי של אוהדים, מיזם שזכה לשיתוף פעולה מצד מנהלת ליגת העל. ארגון היציע הביע התנגדות נחרצת למהלך המתגבש וימשיך להתנגד בכל תוקף להכנסת אוהדים לתוך מאגרים ממוחשבים. במידה ואוהד עובר על החוק, יטופל העבריין על ידי מוסדות האכיפה והשיפוט של המדינה כפי שמקובל באנגליה למשל. בשום פנים ואופן לא ניתן ידינו ליצירת מאגרים ביומטריים של אוהדים, מאגרים שיוחזקו על ידי גורמים פרטיים שיוכלו לעשות בהם שימוש כרצונם.

כרטיס לכל כיס

יוקר המחיה במדינת ישראל מטורף לגמרי, כך גם יוקר המחיה סביב אירועי הספורט. מחאת האוהדים בנושא זה נמשכה גם השנה, בתחילתה בעיקר. מספר משחקים הוחרמו. המאבק הגיע לכנסת אליה הגיעו נציגי הארגון ובמהלך העונה התגבש מתווה שכלל בתוכו הסכמי הדדיות בין הקבוצות שמאפשרים כיום לאוהדי הכדורגל לקנות כרטיסים לרוב המשחקים במחיר אחיד של 50 שקל. המאבק הזה לא רק שנשא פירות בארץ אלא שאף נלמד ברחבי אירופה והתברר כמצליח גם באנגליה למשל. לצד המאבק במחירי הכרטיסים, גם המחירים המופרזים במזנונים הועלו על הפרק וגם שם נרשמה הצלחה חלקית כשהוכנסו קולרים לחלק מהאצטדיונים בהם היו גובים בעבר 10 שקלים עבור כוס מים מהברז, כשגם יתר המחירים הוזלו ובחלק מהמקומות הוכנסו לתחת פיקוח.

למרות הצלחת המאבק העיסוק ביוקר המחיה טרם הסתיים. עדיין עלינו לשלם 105 שקל עבור כניסה למשחקים בין "הגדולות", מחיר שערורייתי גם בהשוואה למחירי הכרטיסים באירופה. כמו כן נמצא על הפרק טיפול במשרדי הכרטיסים שגובים עמלה בת 10% מערך הכרטיס ועוד 5 שקלים עבור הדפסתו במדפסת ביתית, כלומר, עבור כרטיס שעלותו 90 שקל ניאלץ לשלם 105 שקל בקניה מוקדמת. מדובר בעמלה יוצאת דופן בגובהה שמכבידה ומקוממת מאוד את אוהדי כל הקבוצות ועל כן נושא זה יטופל גם הוא.

קצין קשר לאוהדים

אין כיום בקבוצות ספורט בישראל פונקציה אליה אוהדים יכולים לפנות בכל שאלה או מצוקה. תפקיד זה שאמור להוות חוליה מקשרת בין המועדונים לאוהדיו, כלי תקשורת וסיוע בסיסי שמקובל בכל מועדון סביר בעולם אינו קיים בישראל למרות שמחויב על ידי אופ"א. ארגון היציע בהנחיית ארגון האוהדים האירופי החל לפעול בנושא זה בעונה האחרונה וימשיך בעונה הבאה. נושאים כגון: שירות לאוהדים, העברת מידע, טיפול בתלונות, מלחמה בספסרות, הכנסת אביזרי עידוד, טיפול באוהדים נזקקים וכו' הם נושאים שלא מקבלים מענה מספק בעולם הספורט הישראלי. ארגון היציע יעשה כל שביכולתו על מנת לקדם את פרויקט קצין הקשר לאוהדים ובכך תשופר לאין ערוך רמת השירות הניתנת לאוהדים.

בחודש הבא תתקיים אליפות אירופה בכדורגל - היורו. נבחרת ישראל לא תהיה שם, אבל עסקני הספורט הישראלים יישבו מדושני עונג בשורות הראשונות של יציע הכבוד במשחק הגמר של הטורניר. חודשיים לאחר מכן תתקיים האולימפיאדה. המשלחת הישראלית תהיה גדולה ו"מכובדת" אך בסוף המשחקים כשתתפרסם רשימת המדליות ישראל תמוקם בין האחרונות בעולם.

זה מה שקורה כשלאורך זמן רב כל כך נשמר מרכז הכובד של הספורט הישראלי בידי עסקנים אינטרסנטים מנוגדי עניינים ובידי בעלי ממון שאינם רואים את טובת הכלל אלא את טובת ענייניהם האישיים. התהליך שהחל בשנים האחרונות הוא תהליך של החזרת הספורט למקום של יושר, של שיתוף הקהילה, של מקצוענות וטיפוח ילדים ונוער, למקום של אהבה טהורה. ארגון היציע שם לו למטרה להחזיר את הספורט לעם. כשזה יקרה יבואו גם ההישגים.

ולסיום ברכות לאוהדי הפועל באר-שבע לרגל הזכיה באליפות. האליפות היא כולה שלכם.

 

הכותב הוא חבר ארגון היציע - ארגון הגג של אוהדי ישראל

תגיות