אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הון אנושי: נמס כמו קרם בשמש צילום: עמית שעל

הון אנושי: נמס כמו קרם בשמש

הענקת פרס לד"ר פישר זיכתה אותי באחר צהריים נוסטלגי עם ריח של קרם הגנה וזיכרונות מהמאירלנד

26.05.2016, 08:05 | ארי ליבסקר
בשישי בצהריים העניקו באוניברסיטת תל אביב את פרס הכלכלה על שם הוגו רמניסיאנו לד"ר אלי פישר, מייסד תשלובת ד"ר פישר המזוהה עם קרם ההגנה מפני שמש הנפוץ במדינה, שחולש על 70% מהשוק. כבהיר עור, קרם ההגנה של פישר ליווה אותי מילדות. אני כל כך נאמן לו שאם אני מורח על עצמי קרם אחר אינני מרגיש מוגן. הריח של פישר הוא ריח של ים מבחינתי, הודעה ארומטית על תחילת הקיץ.

לאחרונה נחשף ב"כלכליסט" שזה לא רק אני, וכבר יותר מ־20 שנה שבחוזה הקיבוצי של עובדי הרשויות המקומיות יש סעיף הקובע שרשויות ליד ים יספקו למצילים בחוף קרם הגנה של ד"ר פישר. 16 בקבוקים למציל כל חודש, גם כשאפשר לספק תחליפים זולים יותר. את התהייה הזאת הפניתי לבתו של פישר, נורית הראל, שיחד עם אחותה סיגל בר־און עומדת כיום בראש החברה. "זאת שאלה שאתה צריך להפנות לוועדי העובדים", אמרה הראל. "תהיה בטוח שאין לנו הסכמים חתומים איתם ואנחנו לא מעבירים להם כספים תמורת הבלעדיות. אנחנו פשוט נהנים מהיתרון שהיינו הראשונים לשווק קרם הגנה בארץ, ובעיניי זו מחמאה גדולה ואני אף מעודדת אותם לצרוך כמה שיותר. זה טוב לי מאוד לעסקים".

שלום זיידלר, צילום: ארי ליבסקר שלום זיידלר | צילום: ארי ליבסקר שלום זיידלר, צילום: ארי ליבסקר

נשיא האוניברסיטה פרופ' יוסף קלפטר, יו"ר חבר הנאמנים ונגיד בנק ישראל לשעבר פרופ' יעקב פרנקל, וד"ר מוניק בראל־רמניסיאנו עמדו לצדו של פישר ובירכו את האורחים, שנהנו מארוחת צהריים מפנקת תחת שמשיות שהגנו ללא קרם מפני השמש הקופחת. לא היה קץ לאושרי כשבין הבופה לבר המשקאות נתקלתי בעוד גיבור ילדות: שי מאיר, ממקימי ובעלי מגדל שלום, שעיקר תהילתו על ייסוד מוזיאון השעווה המנוח ושל המאירלנד, הלונה פארק הנוסטלגי זצ"ל שהיה קרוי על שמו. כיום מאיר הוא בעל חברת השקעות ואחד מבעלי המניות הבולטים בחברת רמי לוי שיווק השקמה. "מה שקורה עם היחס שרמי לוי מקבל לאחרונה הוא שערורייה", אמר לי מאיר אחרי רגע של נוסטלגיה, "הרי רמי לוי הציע את ההצעה הגבוהה ביותר בהתחרות על רשת מגה, ולפי כל היגיון כלכלי הוא זה שהיה ראוי לזכות. זה גם לא הוגן מבחינת בעלי החוב. אני בטוח שאחרי שיערער על ההחלטה הוא יזכה במכרז כי זה הצדק". עניתי לו שעל ההחלטה לדחות את ההצעה של לוי השפיעו בוודאי גם הפרסומים על היחס והתנאים שלו לעובדים ולספקים. "מה שקרה הוא שלוי סומן על ידי ההסתדרות כי הוא סירב להתאגדות העובדים, ואז הצטרפו גם המתחרים שלו ויצרו יחד קמפיין להשחרתו. אנחנו לא צריכים לחזור אחורה לתקופה שבה ההסתדרות והעובדים שולטים במדינה. בניגוד אליך אני חייתי אז, ותאמין לי שאתה לא רוצה לחזור לשם".

מימין יוסף קלפטר, מוניק בראל-רמניסיאנו אלי פישר ויעקב פרנק, צילום: עמית שעל מימין יוסף קלפטר, מוניק בראל-רמניסיאנו אלי פישר ויעקב פרנק | צילום: עמית שעל מימין יוסף קלפטר, מוניק בראל-רמניסיאנו אלי פישר ויעקב פרנק, צילום: עמית שעל

מיד אחר כך פגשתי את שלום זיידלר, בעלי ויסוצקי, השולטת בשוק התה בישראל. "אני אחד מהספקים שמגה חייבת להם כסף, ולמרות זאת אני חושב שטוב שרמי לוי לא זכה אלא יינות ביתן", הסביר לי זיידלר. "אי אפשר לחזור על הטעויות שעשו עם שופרסל, שרכשה את קלאב מרקט. אם רמי לוי היה מקבל את מגה זה היה הופך אותו לקמעונאי הגדול במדינה ונותן לו עוצמה וכוח שאינם טובים להתנהלות של שוק חופשי ותחרותי".

בנאום התודה שלו ציין פישר שצריך להילחם ברגולציה, שמפריעה לצמיחת העסקים בישראל. אחר כך גם הזכיר את החרם הבינלאומי וטען שצריכים לחזק את הגורמים התומכים במדינת ישראל ולהילחם באלה שרוצים להחרימה. בסיום האירוע, לאחר שרוב האורחים עשו את דרכם החוצה, שאלתי אותו אם הוא לא חושב שהדרך הטובה ביותר להילחם בחרם היא פשוט לפעול לקידום תהליך שלום.

 שי מאיר, צילום: עמית שעל שי מאיר | צילום: עמית שעל  שי מאיר, צילום: עמית שעל

"אני מסכים שהדבר הפשוט ביותר יהיה באמת לעשות שלום ולדבר עם הפלסטינים", ענה פישר, "אבל אתה רואה מי נבחר להיות שר ביטחון ומי ראש הממשלה שלך. אני לא חושב שבעתיד הקרוב יהיה אפשר לעשות פה שלום. כל מה שנותר לנו הוא להיאבק בחרם, וזה די עצוב".

תגיות