אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מאבק הרופאים המתמחים: ליצמן מאיים בסנקציות נגד מנהלי בתי החולים צילום: אלכס קולומויסקי

מאבק הרופאים המתמחים: ליצמן מאיים בסנקציות נגד מנהלי בתי החולים

המתמחים מבקשים לקצר את התורנויות, הנמשכות 26 שעות; שר הבריאות: "ייתכן שישנם מקרים בהם לא מתמלאים תנאי העבודה למתמחים, בכלל זה הקפדה על מכסת שעות העבודה ברצף"

25.05.2016, 22:55 | ספי קרופסקי

שר הבריאות יעקב ליצמן שיגר היום (רביעי) מכתב למנהלי בתי החולים ובו התריע בפני נקיטת סנקציות נגדם אם לא ישמרו על הנהלים הנוגעים לשעות העבודה של הרופאים המתמחים, שחידשו באחרונה את מחאתם נגד המשמרות הארוכות שהם נאלצים לעבוד בהן. הוא הוסיף כי בכוונתו להתחיל בקרוב בפיילוט קיצור תורנות למתמחים.

קראו עוד בכלכליסט

"הובא לידיעתי כי ייתכן שישנם מקרים בהם לא מתמלאים תנאי העבודה למתמחים הקבועים בהיתר שר הכלכלה בנושא ובכלל זה הקפדה על מכסת שעות העבודה ברצף ומתן אפשרות לתנומה במהלך התורנות כמתחייב", כתב ליצמן למנהלים וצירף למכתב את היתר שר הכלכלה בנושא. "אבקש להבהיר, כי עמידה בהוראות ההיתר היא חובה חוקית, ואי עמידה בה משמעה עבירה על חוק שעות עבודה ומנוחה.

"לכם, כמנהלים של בתי חולים, יש חובה אישית לוודא עמידה בתנאי ההיתר. מנהלים שלא יעמדו בתנאי ההיתר יוזמנו לבירור במשרד הבריאות, לצד הסנקציות הקבוצות בחוק. בנוסף אבקש להביא לידיעתכם כי בכוונתי לקיים את מחויבותי לפיילוט לקיצור משך התורנות, כפי שנקבע במסגרת ההסכם הקיבוצי עם הר"י (ההסתדרות הרפואית)".

השר הודיע בסוף מכתבו כי בימים הקרובים תושלם עבודת המטה בנושא על ידי מינהל הרפואה במשרד והפיילוט יחל בקרוב.

חדר ניתוח, צילום: אוראל כהן חדר ניתוח | צילום: אוראל כהן חדר ניתוח, צילום: אוראל כהן

המתמחים מגייסים באחרונה כסף כדי להגביר את מאבקם לקצר את התורנויות הנמשכות 26 שעות באמצעות כלים משפטיים וציבוריים. עד עתה הם גייסו מעל 192 אלף שקל. בנוסף, המתמחים הפיצו קמפיין ויראלי בפייסבוק שבו הם מצטלמים ומעלים תמונות שלהם שבהם ניכרת העייפות על פניהם בסופה או לקראת סופה של המשמרת.

המתמחים מציינים כי המשמרות הארוכות מהוות סכנה של ממש על החולים, ומציעים כמה חלופות שונות, בהן משמרות של 12 ו-16 שעות. "כואב לנו שהפקירו אותנו לבד במערכה, כואב לנו שחונכנו להציל חיים והפכנו למסכני חיים (52% נרדמים על ההגה בדרך הביתה אחרי תורנות), להיות רופא זה לדאוג למטופלים שלנו, זה לקבל החלטות של חיים ומוות. איך נעשה כאלה החלטות עבור המטופלים שלנו כשאנחנו מתים מעייפות?", מסבירים המתמחים בדף פרויקט ההדסטארט שדרכו הם מגייסים כסף.

בהיתר שצירף ליצמן למכתבו מצוין כי אורך יום העבודה של רופאים לא יעלה על 26 שעות, שרופא לא יבצע יותר משתי תורנויות בשבוע (ואם יבצע יותר - על מנהל המחלקה לנמק מדוע), בין משמרת למשמרת תותר הפסקה של עשרים שעות לפחות, לא יועסק רופא מעל 71.5 שעות בשבוע אלא עם אישור חורג וכי לכל רופא יתאפשר לישון במשך לא פחות משעתיים.

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
כרגע בסוף משמרת השעה 6 בבוקר ומחכה לי קבלה נוספת
הבעייה היא כזאת :א. אין מספיק רופאים ואין תקנים לכן זה חלומות באספמיה ב. כאחד שטוחן תורניות רק כדי לגלות שבסוף אני למעשה עובד כמעט בחינם כי המיסוי מחסל את השכר ככל שעושים יותר תורניות ג. האחות שעושה משמרות מרוויחה יותר טוב ממני ד. האישה כועסת כי לאחר התורנות אני זומבי ה. אחרי 2 החייאות בלילה ועוד 10 קבלות מחכה לי עכשיו קבלה אחרונה -חולה קל עם דלקת ריאות .. עוד מספר שעות והביתה והשינה כל כך טובה . מחר חוף ים וביום א תורנות נוספת בפנימית , ביום ג תורנות נוספת בפנימית, וביום ה תורנות מיון . חיים כמו כלב אבל אין מי שיעשה את העבודה
רפאל , מרכז  |  27.05.16
5.
זריעת חול בעיני המתמחים והחולים
עדיין סטודנט, אבל כמה שאלות לאדון ליצמן: א. מדוע רק במספר בתי חולים? מה בשאר בתי החולים עובדים רובוטים? ב. מה ההבדל בין 26 שעות ל-20 שעות? הרי ברור לכולם שכבר מהשעה ה-8 או ה-10 כושר התפקוד והחשיבה יורדים, אז נגיד תעשה טובה ותקצר ל-16 שעות (שגם זה המון!!!) אבל לרדת מ-26 ל-20? זה לעג לרש מה יהיה שונה מתמחה בשעתו ה-20 ממתמחה בשעתו ה-26 במתן טיפול לחולה??? ג. מה המטרה של שעתיים מנוחה? (שעתיים מנוחה ב-20 שעות? לעג לרש כבר אמרתי?) נגיד המתמחה יקבל שעתיים מנוחה אחרי 14 או 16 שעות שעבד ללא הפסקה, פתאום הוא יקום רענן ומלא כוחות?! ומה יהיה במחלקה בזמן שאותו רופא נח? לא פשוט להוסיף תקנים ולפתור במכה המון בעיות?! תוחלת החיים עלתה, כמות האוכלוסיה גם עלתה! יבואו ויגידו רופאים מומחים - גם אנחנו עברנו את ה"טירונות" הזאת - לא אתם לא! כמו שכבר אמרתי תוחלת החיים עלתה, כמות האוכלוסיה גם עלתה ולכן מספר החולים והפרוצדורות עלה בהתאם! מה גם שהגרעונות שמהם סובלת המערכת רק עולים מדי שנה! למה? אולי בגלל אותם מנהלים, פרופסורים, ומנכ"לים חזירים שגורפים הון עתק, עוקצים ומוצצים את המערכת מכל הכיוונים! (וזו בעיה בפני עצמה שמצריכה טיפול רדיקלי ) (ראו פרשיית הדסה) פשוט תוסיפו תקנים למערכת - ובכך גם תקצרו את משך התורנויות, גם תחלקו את העומס במחלקות בין יותר רופאים, גם תוכלו לבצע יותר ניתוחים ופרוצדורות - החולים יהיו מרוצים והבתי חולים ירוויחו יותר, החולים יזכו ליותר תשומת לב, המתמחים יהיו יותר עירניים ויבצעו את עבודתם על הצד הטוב ביותר ובמקביל יצליחו לעלות ברמה המקצועית שלהם - כי פשוט יהיה להם יותר זמן וכוח ללמוד וכל הכישורים הקוגנטיביים שלהם יעבדו בצורה יותר טובה (חוסר שינה כבר אמרנו?) תשקיעו פעם אחת כמו שצריך במערכת הבריאות הציבורית וכולם יצאו נשכרים מכך. לדעתי הפתרון שמר ליצמן מציע לא שווה כלום, והוא בדיוק כמו מה שדורשים מהרופאים המתמחים ומהרפואה הציבורית ביומיום - סתימת חורים וכיבוי שריפות!
סטודנט , ישראל  |  26.05.16
לכל התגובות