אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מנהיגי G7: פרישתה של בריטניה מהאיחוד האירופי תסכן את כלכלת העולם צילום: globalriskinsights

מנהיגי G7: פרישתה של בריטניה מהאיחוד האירופי תסכן את כלכלת העולם

מנהיגי המדינות המתועשות לא הצליחו להגיע להסכמות בנושאים מסוימים, בהם דרישת יפן להכניס להצהרה המסכמת אזהרה בדבר אפשרות למשבר כלכלי גלובלי בסדר גודל של קריסת ליהמן ברדרס; במקום זאת נמסרה התחייבות של המדינות לחיזוק כלכלתן

27.05.2016, 08:52 | שירות כלכליסט

פרישה של בריטניה מהאיחוד האירופי, או "ברקזיט" (Brexit), עלולה להעמיד את צמיחתה של הכלכלה הגלובלית בסכנה - כך נמסר היום (ו') בהצהרה של מנהיגי מדינות ה-G7 המתכנסים ביפן, זאת למרות שהעניין לא נדון בפסגה, לדברי קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל. המנהיגים התחייבו לאמץ צעדים לעידוד הצמיחה הגלובלית, אולם לא הצליחו לגשר לחלוטין על חילוקי הדעות בדבר מדיניות המטבע והתמריצים. הם הביעו דאגה מפני מדיניות צפון קוריאה, רוסיה והמחלוקות הימיות שבהן מעורבת סין.

קראו עוד בכלכליסט

ההצהרה בעניין הברקזיט צפויה להתקבל בברכה בידי ממשלת בריטניה שבעצמה השמיעה מספר אזהרות לגבי העלויות הכרוכות בפרישה מהאיחוד האירופי. משאל עם שיקבע אם אכן תפרוש בריטניה מהאיחוד יתקיים ב-23 ביוני.

המנהיגים מסרו עוד כי "הצמיחה הגלובלית נותרה מתונה ומתחת לפוטנציאל. זוהי העדיפות הדחופה ביותר שלנו. חיזקנו את עמידותן של הכלכלות שלנו במטרה למנוע נפילה לתוך משבר נוסף, ולשם כך אנו מתחייבים להעמיק את מאמצינו לטפל במצב הכלכלי הנוכחי באמצעות נקיטת כל צעדי המדיניות המתאימים כדי להגיב כראוי ובזמן הנכון".  בנוסף התחייבו מנהיגי ה-G7, "לאמץ תמהיל מדיניות מאוזן ואפקטיבי יותר" כדי ליצור "דפוסי צמיחה חזקים, בני-קיימא ומאוזנים", בהתחשב בנסיבותיה של כל אחת מהמדינות.

אנגלה מרקל, צילום: איי פי אנגלה מרקל | צילום: איי פי אנגלה מרקל, צילום: איי פי

המנהיגים התחייבו להימנע מ"פיחותים תחרותיים" במטבעות של מדינותיהם. במסמך שפרסמו הם מזהירים בפני תנועות שערי חליפין בלתי מרוסנות. אמירות אלו משקפות פשרה בין יפן, שאיימה להתערב במטבע כדי לבלום עליות חדות של הין, לבין ארה"ב, שלה עמדה כללית נגד התערבות במהלך השוק.

ראש ממשלת יפן שינזו אבה הדגיש את הצורך במדיניות פיסקאלית גמישה כדי לשמור על ההתאוששות הכלכלית, ואילו מרקל, נקטה בעמדה סקפטית לגבי שימוש בהוצאה ציבורית כדי לעודד צמיחה. בנוסף כינתה קבוצת ה-G7 את עודף הייצור הגלובלי, ובייחוד בתעשיית הפלדה, "אתגר מבני המפעיל לחצים בעלי השלכות גלובליות".

בתוך כך, אבה לא הצליח בניסיונו להכניס למסמך גם אזהרה בשם מנהיגי המדינות המתועשות, בנוגע למשבר כלכלי גלובלי. הנוסח הסופי רק מתייחס להתחייבותן של המדינות לחיזוק כלכלתן. אבה הגיש לקבוצה את ניסוחו, שבו נאמר שקיימת סכנה של הידרדרות כלכלת העולם למשבר בסדר גודל של הזעזוע שגרמה קריסת ליהמן ברדרס ב-2008. הוא לחץ שהנוסח יכלול דברים לפיהם "הסכנה לכלכלה הגלובלית עולה על המחזוריות הכלכלית הנורמלית והיא תיקלע למשבר אם לא ניקח את צעדי המדיניות הדרושים בזמן". אולם דברים אלו, כאמור, לא נכללו במסמך הסופי.

 

החשש מברקזיט

"פרישה מהאיחוד תהפוך את המגמה המתפתחת כעת של הגברת מסחר והשקעות גלובליים, ואת המשרות שהם מביאים, והיא תסכן את הצמיחה", אמרו מנהיגי מדינות ה-G7 בהערה היחידה המתייחסת לברקזיט, בהצהרה בת 32 עמודים של הפסגה. הפרישה של בריטניה הוצבה לצד איומים "שאינם בעלי מקור כלכלי" לאיחוד כגון עימותים גיאופוליטיים, טרור וגלי הפליטים.

נושא הפרישה אינו אחד מהנושאים שעל סדר היום במפגש הפסגה בן היומיים ביפן, אולם גורמים רשמיים בממשלת בריטניה אמרו כי הם צפו לאפשרות שהנושא יועלה בשולי המפגש. מרקל אמרה היום שהמנהיגים לא שוחחו על הברקזיט אולם יש ביניהם תמימות דעים שעל בריטניה להישאר באיחוד האירופי.

ההצהרה מגיעה בעקבות הערות מצד קרן המטבע העולמית, שלפיהן אין כל יתרון בפרישתה של בריטניה מהאיחוד האירופי, ואילו הבנק המרכזי של אנגליה אמר שהכלכלה תאט בחדות במקרה זה, ואולי אף תיכנס למיתון.  ארגון ה-OECD גם כן הזהיר את המצביעים הבריטיים כי הם עלולים להסתכן ב"מס ברקזיט" השווה למשכורת ממוצעת אחת, ואולי אף להיכנס למיתון כלכלי.

תגיות