אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הפניקס: הרווח הכולל נחתך ב-80% ל-15 מיליון שקל בלבד צילום: אוראל כהן

הפניקס: הרווח הכולל נחתך ב-80% ל-15 מיליון שקל בלבד

למרות הפרשות של 300 מיליון שקל ברבעון המקביל, הרווח ברבעון הראשון של 2016 נמוך בשל שורה של הפרשות חד פעמיות נוספות וירידה חדה ברווחי ההשקעות. הערכת השווי של תיק ביטוחי החיים, הפנסיה והבריאות המשיכה לעלות – 6.5 מיליארד שקל, עליה של 2.4% לעומת אשתקד

30.05.2016, 09:29 | רחלי בינדמן

הפניקס, בניהולו של אייל לפידות ובשליטת קבוצת דלק, הייתה חברת הביטוח הראשונה שהזהירה מפני התוצאות הקשות של דוחות הרבעון הראשון בענף הביטוח כולו – כשפרסמה לפני חודש אזהרת רווח לקראת פרסום תשקיף לגיוס אג"ח בו הבהירה כי תקנות וינוגרד המעדכנות את חישוב התשלומים לנפגעי עבודה של ביטוח לאומי ישפיעו גם על ענף הביטוח.

קראו עוד בכלכליסט

ואמנם את הרבעון הראשון של השנה מסכמת הפניקס עם רווח כולל של 15 מיליון שקל בלבד – צניחה של 80% לעומת הרבעון המקביל אשתקד – רבעון שבעצמו היה חלש כתוצאה מהפרשות חד פעמיות משמעותיות שביצעה החברה. תקנות וינוגרד, שבהשלכה לענף הביטוח מחייבות את החברות להוון את הפיצוי למבוטחים, בעיקר בביטוחי רכב חובה, בריבית נמוכה יותר של 2% לעומת 3% היום.

בעקבות תקנות וינוגרד נאלצה החברה להפריש 100 מיליון שקל לפני מס לצורך הגדלת עתודות בענף רכב חובה ו-19 מיליון שקל לפני מס בענף החבויות. ההשפעה של ההפרשות הללו לאחר מס עומדת על 76 מיליון שקל.

בנוסף, ירידה נוספת בריבית חסרת סיכון במשק, ממשיכה לפגוע ברווחי הענף, כאשר הפניקס נאלצה לרתק עוד 196 מיליון שקל לפני מס בשל כך ו-126 מיליון שקל אחרי מס. ירידת הריבית בעצם מקשה על חברות הביטוח לייצר תשואה על ההון שלה שעומד כנגד ההתחייבויות למבוטחים.

ברבעון המקביל אשתקד השפעת ירידת הריבית גררה ריתוק הון משמעותי יותר של 466 מיליון שקל לפי מס ו-299 מיליון שקל אחרי מס שנגרעו מהרווח הנקי ואף על פי כן התוצאות של הרבעון הנוכחי חלשות יותר.

יצחק תשובה, בעל השליטה בפניקס, צילום: ראובן שוורץ יצחק תשובה, בעל השליטה בפניקס | צילום: ראובן שוורץ יצחק תשובה, בעל השליטה בפניקס, צילום: ראובן שוורץ

ההכנסות מהשקעות הסתכמו ברבעון ב-105 מיליון שקל בלבד (חלק מההכנסות שייכות למבוטחים בביטוחי המנהלים וחלק לתיק הנוסטרו של החברה) וזאת לעומת הכנסות של 1.83 מיליארד שקל ברבעון המקביל אשתקד. בנוסף, שוק ההון החלש חתך גם את ההכנסות מדמי הניהול שירדו ב-175 מיליון שקל לעומת הרבעון המקביל אשתקד. עיקר הירידה נובעת מירידה בדמי הניהול המשתנים. אלה נגזרים מהתשואה שמשיגה הפניקס למבוטחים בביטוחי המנהלים בפוליסות המשתתפות ברווחים – דמי ניהול אלו עמדו על 28 מיליון שקל בלבד ברבעון לעומת 196 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד.

למרות ההפרשות החד פעמיות הללו שחתכו מהרווח של החברה – הערכת השווי השנתית שמצרפת הפניקס בדומה ליתר חברות הביטוח לתיק הפנסיה, החיים והבריאות שלה נותרה אופטימית. שווי ה"ערך הגלום" של התיק של הפניקס עומד נכון לסוף 2015 על 6.5 מיליארד שקל, עליה של 2.4% לעומת 2014.

בכל הנוגע למוכנותה של הפניקס לדרישות ההון החדשות - הסולבנסי 2 - שצפויות להיכנס לתוקף ב-2017 - הפניקס צפויה להיות בחסר של 500 מיליון שקל בלבד, שלפי הדוח ניתן יהיה לכסות אותו על ידי גיוסי הון במקביל לאפשרות להתאים את תמהיל ההשקעות, לבצע פעולות גידור ולרכוש ביטוחי משנה במטרה להקטין את הדרישות מהן נגזר הצורך להגדיל את ההון.

תגיות