אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מונה צוות חדש לבחינת החסמים להקמת מתקני ייצור חשמל באנרגיות מתחדשות צילום: מיקי אלון

מונה צוות חדש לבחינת החסמים להקמת מתקני ייצור חשמל באנרגיות מתחדשות

בראש הצוות הבינמשרדי יעמוד מנכ"ל משרד האנרגיה שאול מרידור. מדובר במתקני ייצור חשמל סולארי, תרמו -סולארי, מים או רוח; גרינפיס ישראל: "משרד האנרגיה הוא החסם הכבד ביותר בתחום"

31.05.2016, 15:24 | ליאור גוטמן

צוות חדש, מטרות ישנות: שר האנרגיה יובל שטייניץ מינה את מנכ"ל משרדו שאול מרידור לעמוד בראש צוות בין משרדי "לבחינת החסמים להקמת מתקני ייצור חשמל באנרגיות מתחדשות". מדובר במתקני ייצור חשמל סולארי, תרמו -סולארי, מים או רוח.

הצוות יכלול נציגים ממשרד התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים, משרד האוצר, משרד הכלכלה, משרד הפנים, המשרד להגנת הסביבה, רשות החשמל, מינהל התכנון, רשות מקרקעי ישראל והשמאי הממשלתי.

טורבינות רוח ברמת הגולן טורבינות רוח ברמת הגולן טורבינות רוח ברמת הגולן

בין הנושאים שעומדים על סדר היום של הצוות: רישוי מתקנים, קשיים בירוקרטיים בהקמת והפעלת מתקנים, פיתוח טכנולוגיות חדשות והענקת סיוע למתקני חלוץ, כדאיות כלכלית של מתקנים, הקצאת קרקעות ועוד. "מטרת הצוות היא לחלץ את הפקקים והחסמים, להביא למימוש יעדי הממשלה ולהקים מתקני אנרגיה מתחדשת נוספים, בדגש על גגות", אומר מרידור.

עוד במשרד האנרגיה מסבירים ש"עבודת הצוות תכלול שיתוף ציבור באמצעות פלטפורמה חדשנית שתשלב את עמדות החברות בתחום, היזמים, הארגונים הסביבתיים והציבור הרחב", אבל לא מזכירים שמדינת ישראל על כלל משרדיה הזניחה את התחום פעם אחר פעם ועד לרמה שאף אחד לא עומד ביעדים שהממשלה קבעה לעצמה.

כך למשל, בהחלטת ממשלה משנת 2009 נקבע שעד סוף 2014 כלל יצור החשמל ה"ירוק" יהווה לפחות 5% מכלל יצור החשמל במשק. לצער היזמים, סך ייצור החשמל "הירוק" הנוכחי הוא כ-2.5%, כאשר קיים חשש שתחנה הבאה ביעדי הממשלה - 10% של ייצור "חשמל ירוק" עד שנת 2020 - לא יושג. היעד החדש שנקבע רק לפני מספר שבועות הוא רף של 17% עד שנת 2030.

מארגון גרינפיס ישראל נמסר בתגובה: "משרד האנרגיה, הוא ולא אחר, הוא החסם הכבד ביותר המוטל על אנרגיה סולארית. מצחיק שמשרד האנרגיה בראשות שטייניץ נזכר להקים צוות לטיפול בסחבת הבירוקרטית, חצי שנה אחרי פגישה בנושא זה עם נציגי גרינפיס. בוודאי ניתן היה לצפות שנהיה הרחק אחרי שלב היישום בנקודת זמן זו. רק שני אחוזים מהחשמל מיוצרים ממקורות נקיים. כך למרות שהפתרונות על שולחנו, ממשיך משרד האנרגיה לגרור רגליים ולמשוך זמן". עוד טוענים שם שההליך להתקנת מערכת סולארית על גגות אורכת בישראל 16 שבועות, זאת לעומת 7 שבועות בגרמניה, 3 שבועות באנגליה, 5 שבועות באוסטריה או 8 שבועות באיטליה. " המשרד בראשות שטייניץ חייב לצאת מעידן האבן ולעבור לאנרגיה מתחדשת נקייה ובטוחה. אחרי הסכם האקלים בפריז על השר לקדם מתווה סולארי מיידי שיחסוך למשק סכומי עתק, יפחית את זיהום האוויר ויציל חיי אדם".

תגיות