אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פותחים את הים: משרד האנרגיה יחשוף לציבור מאגר מידע לאומי לחיפושי נפט וגז טבעי צילום: אלבטרוס צילומי אוויר

פותחים את הים: משרד האנרגיה יחשוף לציבור מאגר מידע לאומי לחיפושי נפט וגז טבעי

לאחר אישור מתווה הגז במתכונתו המחודשת מקדמים במשרד האנרגיה את השלב הנוסף שמטרתו למשוך חברות חדשות המעוניינות לפעול בישראל; המאגר יכלול נתונים על קידוחים שנכשלו, סקרים ססמיים ומפת רשיונות והשימוש בו יהיה חינמי

31.05.2016, 17:19 | ליאור גוטמן
אישור מתווה הגז הממשלתי במתכונתו המחודשת מקדם שלב נוסף את התכניות לפתוח את הים לחיפושי גז חדשים. לפיכך, בכוונת משרד האנרגיה להעלות לרשת את כל הנתונים שהצטברו שם על קידוחי הגז והנפט בעבר ובהווה, לרבות נתוני קידוח, סקרים ססמיים בים וביבשה, מפות הרישיונות והקידוחים, כמו גם תקנות והנחיות של המשרד בתחום חיפושי הנפט או דו"חות מקצועיים של המשרד.

קראו עוד בכלכליסט

המשרד יפרסם גם את הנתונים של הקידוחים שנכשלו, דוגמת "שרה" ו"מירה", מתוך תקווה שאלו יספקו מידע עבור חברות חדשות שרוצות לפעול בישראל. כזכור, רישיונות "שרה" ו"מירה" הצביעו על פוטנציאל להפקת גז בהיקף של כ-65% מזה שנמצא במאגר תמר, אולם הקידוחים הבודדים שבוצעו שם (אחד בכל רישיון) התבררו כעקרים, כלומר שלא הגיעו למאגר הגז החזוי. אחת התהיות שליוו את אותן קידוחים הייתה האם הקידוחים בוצעו במקום האופטימלי של שטח הרישיון, כאשר מידע ססמי כזה או אחר אמור להקל על שחקן חדש שיכנס לשוק ויבקש לקדוח שם מחדש. המידע היחיד שלא יובא לעיון הציבור הוא ההסכמים המסחריים (תמחור) של שותפויות הגז מול הלקוחות שלהם או רישיונות שנמצאים בהפקה מסחרית בפועל, כגון תמר או לוויתן.

מטרה נוספת של פרסום המידע הוא להקל על היזמים החדשים ולחסוך להם כסף. תכנית חיפושי גז ונפט מתחילה בשלביה הראשונים בביצוע סקר תלת ממדי ימי. מדובר בשלב יקר עבור חלק מהחברות שהעלות שלו יכולה להגיע לכמה מיליוני דולרים. לפיכך, מידע גלוי ופומבי של הנתונים יכול לחסוך לחברות שונות הוצאות מיותרות בשלב הראשון של החיפושים. שר האנרגיה שטייניץ כבר הודיע זה מכבר על כוונתו לפתוח את הים לחיפושים, זאת אחרי שהוא נסגר במאי 2012 על ידי שר האנרגיה דאז עוזי לנדאו, זאת לאחר מידע שהגיע מהרשות לניירות ערך על פרסומים של גורמים עלומים בדבר אפשרות למציאת מאגרי גז. פרסומים אלו גרמו "להקפצות" לא הגיוניות ביחידות השתתפות או מניות של חברות ממגזר האנרגיה, חלקן ללא בעלות ממשית על מאגרי גז ונפט.

פתיחת הים לחיפושים אמורה להביא לכאן חברות חדשות, שאולי ימצאו מאגרי גז חדשים ויפתחו את השוק לתחרות גדולה יותר ממה שיש היום. כדי למנוע הגעה של חברות קטנות או לא רציניות משרד האנרגיה הקשיח במקביל את התנאים לקבלה או אחזקת רישיונות, לרבות העמדת ערבויות של 2.5 עד 7.5 מיליון דולר לכל רישיון, גם אם לא נמצא בו גז.

אז כיצד המידע יובא לידי הציבור? מינהל אוצרות טבע במשרד יקים למעשה מרכז מידע לאומי לחיפושי נפט וגז טבעי בישראל. מדובר במרכז אינטרנטי שבשלב זה לא ברור האם ייכלל בתוך אתר משרד האנרגיה או כאתר עצמאי. המרכז יכיל כאמור מידע על נתונים גיאולוגים, גיאופיזיים ואחרים הנמצאים במכון הגיאולוגי, במכון הגיאופיזי, והמכון לחקר ימים ואגמים. השימוש במידע יהיה חינם אין כסף.

תגיות