אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הצעת החוק לשכירות הוגנת חוזרת: הפיקוח על השכ"ד יבוטל צילום: שאול גולן

הצעת החוק לשכירות הוגנת חוזרת: הפיקוח על השכ"ד יבוטל

ועדת השרים לחקיקה צפויה לאשר את הצעותיהם של שרת המשפטים ושל הח"כים שפיר ופולקמן. לפי ההצעה המצומצמת, השוכר יוגבל בערבות שיוכל לדרוש ודירה שאינה מתאימה למגורים תאסר להשכרה

01.06.2016, 12:42 | אביב גוטר
הצעת החוק לשכירות הוגנת חוזרת. ועדת השרים לחקיקה תדון ביום ראשון הקרוב בהצעת חוק השכירות הממשלתית שמקדמת שרת המשפטים איילת שקד. ועדת השרים לחקיקה צפויה לאשר את כל הצעות החוק בקריאה טרומית, הממשלתית והפרטיות שהגישו חה"כ רועי פולקמן מכולנו וסתיו שפיר מהמחנה הציוני, ולאחר מכן יוצמדו להצעת החוק הממשלתית של שקד.

הצעת החוק קובעת כללים להגנה על השוכרים שלא ניתן יהיה להתנות עליהם במסגרת חוזה מול משכירים. הדרישה העיקרית להגבלת העלאת שכר הדירה ולפקח על כך, כפי שהציעה שפיר בהצעתה הראשונה תבוטל, כפי שדרשה שקד. זאת בטענה כי פיקוח על שוק השכירות עלול להוביל לעליות מחירים חדות ואולי אף ליצירת שוק שחור, הזנחת הדירות מצד המשכירים ולחוסר רצון להשקיע בהן ולהתערבות רגולטורית מיותרת בשוק.

קראו עוד בכלכליסט

על פי ההצעה, הערבויות שיהיה רשאי לגבות המשכיר משוכריו יוגבלו, המשכיר יוכל לגבות עד שליש מדמי השכירות עבור התקופה ולא יותר מפי שישה מדמי השכירות לחודש. למשל, אם שכר הדירה הוא 6,000 שקל והחוזה הוא לשנתיים, אז שכר הדירה לתקופה הוא 144 אלף שקל. כלומר, המשכיר יכול לכאורה לגבות ערבות מהשוכר בסכום של עד 48 אלף שקל במקרה הזה. אולם לפי התנאי הנוסף, הוא אינו יכול לגבות ערבות יותר מפי שישה מדמי השכירות לחודש, כלומר לא יותר מ-36 אלף שקל.

עוד קובעת הצעת החוק כי על המשכיר חלה החובה למסור את הדירה לפי מה שהוסכם עם השוכר. המשכיר לא יוכל להוסיף התניה בחוזה הפוטרת אותו מאחריות לאי התאמה או לפגם שיתגלה בנכס.

שרת המשפטים איילת שקד, צילום: עמית שאבי שרת המשפטים איילת שקד | צילום: עמית שאבי שרת המשפטים איילת שקד, צילום: עמית שאבי

החוק מגדיר גם מהי דירה שאינה מתאימה למגורים שאותה אסור להשכיר, שהיא דירה שיש בה סיכון בלתי סביר לבטיחות או לבריאות השוכר, דירה שלא מחוברת לתשתיות חשמל, תאורה וביוב תקינים ודירה שאין בה פתחי אוורור תקינים.

הצעת החוק מאפשרת למשכיר להודיע על סיום החוזה 90 יום לפני סיומו, ואילו לגבי השוכר, ההוראה מקלה יותר והוא יהיה רשאי להודיע על כך למשכיר 60 יום לפני תום החוזה.

"הצעת החוק הממשלתית מאזנת בין הצורך להגן על השוכרים, המהווים את "החוליה החלשה" לעומת המשכירים, ועם זאת אנחנו מקפידים שלא לפגוע בשוק השכירות החופשי ולהכניס רגולציה מקום שאין בה צורך, ושהנזק שתייצר יעלה על התועלת", אמרה שרת המשפטים איילת שקד. "כך, ברור שהגבלת מחירי השכירות יובילו להקפצת מחירי השכירות בטווח המיידי, דבר שייפגע בראש ובראשונה בשוכרים. אני בטוחה שההסכמה אליה הגעתי עם חברי הכנסת רועי פולקמן וסתיו שפיר, תוביל לשוק שכירות סביר יותר והוגן יותר".

תגיות

9 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

9.
חוקים רק יעלו את מחירים הדיור, זה לא יוזיל כלום
איך אתם חושבים שאיסור על השכרת דירות שלא ראויות למגורים יוריד את מחירי הדיור? להפך, אנשים יאלצו לשדרג את הנכס מה שיגרום לעליית מחירים, מה שלא באמת יעזור. מזל לפחות שהוציאו את סעיף פיקוח המחירים, זה פשוט היה מוריד את כמות הדירות להשכרה, ומעלה את הפתח לקומבינות ושוק שחור, בגלל שאנשים יצטרכו להתחרות על הדירה עם אנשים אחרים, ובגלל שלא ניתן יהיה להשתמש בהיצע וביקוש זה יהרוס את השוק ומין הסתם שיהיו פחות דירות.
אדיר  |  02.06.16
6.
ל5
אז על תשכיר, ותגור באצמך. מה בעיה שלך כנגד אותם אנשים שאכן אין ביכולתם להגיע במדינה המזורגגת הזאת לדבר מאוד פשוט - דירה. הם לא גנבים, ולא שום כלום, מרוויחים ביושר מה שהם מרוויחים, מי אתה שתכניס את האף שלך לכיס של אחרים, אתה כלום ואין לך שם, מספקים את המדינה שלוחצת את הבייצים עד שאי אפשר לסבול.
דן  |  01.06.16
לכל התגובות