אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כשאי אפשר לקנות דירה: עושים שיעורי בית בלקנות בית

כשאי אפשר לקנות דירה: עושים שיעורי בית בלקנות בית

מפלס החרדה הגבוה של הסטודנטים לא מושפע רק מהמבחנים, אלא גם מיכולתם לרכוש דירה: מאות מהם נרשמו לקורס לצרכנות נדל"ן נבונה שארגנה התאחדות הסטודנטים, שם הם לומדים לרכוש דירה - לעצמם ואולי להשקעה

02.06.2016, 08:21 | אביב גוטר

"בוא נחשב את גובה המשכנתא", "צריך להתחשב בהון העצמי", "השכונה הזאת לא מתאימה לאופי הדירה שאנחנו מחפשים" - אמירות מסוג זה אפשר היה לצפות לשמוע ממי שעומד על סף רכישת דירה, אולם הם נזרקו לחלל האוויר על ידי סטודנטים מודאגים בתרגיל סימולציה שנערך בשיעור האחרון בקורס לצרכנות נדל"ן באוניברסיטת בר אילן.

הקורס נערך על ידי הבית האקדמי, חברה שנוסדה לפני כשנה בבעלות משותפת של התאחדות הסטודנטים הארצית וחברת אנגל־שביט, ופועלת בשלושה אפיקי פעילות: ייזום פרויקטים מוזלים לסטודנטים, ארגון קבוצות רוכשים באוניברסיטאות ומערך הדרכה. בשמונת המפגשים בקורס, שעבורם הם משלמים 150 שקל, מקבלים הסטודנטים סקירת שוק רחבה על ידי מומחים מענף הנדל"ן, כולל מידע על דיני ומיסוי מקרקעין, תכנון ובנייה, משכנתאות והתחדשות עירונית. הם גם מקיימים סיורים באתרי בנייה כדי "להרגיש את השטח".

בסימולציה הסטודנטים מקבלים מהמנחה הון עצמי דמיוני, שלפיו הם מגדירים מה יהיה הסכום המקסימלי שבו ירכשו דירה. בתרגיל הם נעזרים במחשבון משכנתא, מחשבים הוצאות והכנסות בהווה ובעתיד, בוחרים את סוג הנכס, העיר, השכונה, בודקים תב"ע ורמות מחירים באזור, עושים טלפונים למתווכים, ולבסוף בוחרים דירה ומוציאים נסח טאבו. השוק רק מחכה להם.

כנס "מחיר למשתכן", עפולה , צילום: אפי שריר כנס "מחיר למשתכן", עפולה | צילום: אפי שריר כנס "מחיר למשתכן", עפולה , צילום: אפי שריר

מתברר שסטודנטים הם אחת האוכלוסיות הלחוצות ביותר בנוגע לעתידה הכלכלי, ולדברי אסף אנגל, מנכ"ל ומייסד הבית האקדמי, 800 סטודנטים שכמה אובנירסיטאות ומכללות כבר נרשמו לקורס שמספק שיעורי בית בלקנות בית. שי, אחד הסטודנטים בבר אילן, סיפר שבארוחות שישי נדל"ן הוא אחד מהנושאים החמים סביב השולחן, וההורים לוחצים עליו לחסוך סכום ראשוני, כדי שיחד עם עזרה קטנה מהם יוכל לרכוש את הדירה הראשונה שלו, גם אם לא תשמש אותו למגורים.

ואכן, נראה שהקורס מציג לסטודנטים את האפשרות להיכנס לשוק הנדל"ן גם כמשקיעים. "תמיד חשבתי שקודם כל צריך לקנות את הבית שאתה מתכנן לגור בו, אבל הקורס פתח לי את הראש והבנתי שבמקום להמשיך לחסוך כדי להגיע להון עצמי גבוה שבו אוכל לרכוש את דירת חלומותיי, אני יכול לקנות דירה להשקעה", מספר סטודנט אחר.

התוכנית הממשלתית מחיר למשתכן אינה מנמיכה את מפלס החרדה של הסטודנטים. "המחירים רק עולים ומחיר למשתכן לא מספקת פתרונות דיור לרווקים בסוף שנות ה־20 כמוני, אז ברור שאהיה בלחץ לקנות דירה”, מוסיף משתתף אחר. “בשביל השקט הנפשי שלי אני רוצה לקנות נכס שיניב לי תשואה של כמה אחוזים בשנה. אני יודע שאם אני אחכה, המחירים יעלו".

"תחשוב על מישהו שהחליט עכשיו לקנות דירה”, מסביר אנגל את הרציונל של הקורס. “איפה הוא מתחיל? אין לו ידע, אין לו רקע, הוא מביט בשוק הנדל"ן - פרויקטים ומגדלים, התחדשות עירונית וקבוצות רכישה - ומקבל סחרחורת מערימות של אינפורמציה, חלקה לא מדויקת, עד שבסוף הוא מוציא עשרות אלפי שקלים על אסלות תלויות או דירה בקומה 20, אף על פי שהוא לא רוצה וגם לא צריך את שניהם. אנחנו מציעים לסטודנטים הכוונה, מישהו שילווה אותם בצעדים הראשונים, שיעשה להם סדר בבלגן וישתף אותם ברזי התחום".

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

לכל התגובות