אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הבנקים מחזרים אחרי סעודיה לקראת הנפקת אג"ח היסטורית צילום: בלומברג

הבנקים מחזרים אחרי סעודיה לקראת הנפקת אג"ח היסטורית

בין הבנקים הבינלאומיים המעוניינים ללוות את הנפקת האג"ח נמצאים ג'יי.פי מורגן, HSBC ודויטשה בנק. הממלכה מתכוונת לגייס 15 מיליארד דולר. בשבוע הבא צפויה בריאד "תחרות יופי" שבסופה יבחרו הסעודים רשימה קצרה של מועמדים

01.06.2016, 23:19 | שירות כלכליסט

סעודיה החלה לשאת ולתת עם בנקים שמעוניינים להיות חתמי הנפקת האג"ח הראשונה שהיא מתכוונת לבצע בתולדותיה. הממלכה מתכוונת לגייס מהציבור חוב של 15 מיליארד דולר כדי לממן את פעילותה, לאחר שהכנסותיה הצטמצמו בעקבות מגמת הירידה במחיר הנפט בשנתיים האחרונות. לפי דיווח ב"פייננשל טיימס", ההנפקה מתוכננת לכל המוקדם לאחר סיומו של חודש הרמדאן, באמצע חודש יולי.

קראו עוד בכלכליסט

ב־6‑7 ביוני מתכוון משרד האוצר הסעודי לשמוע מהמוסדות הפיננסיים המעוניינים להיות חתמי ההנפקה כיצד הם מתכננים לבצע אותה. בין הבנקים שצפויים להציג עצמם בפני הסעודים ולהשתתף במה שכינו מקורות "תחרות יופי" נמנים בנק אוף טוקיו־מיצובישי היפני, HSBC הבריטי וג'יי.פי מורגן צ'ייס האמריקאי, שמהם לוותה ממשלת סעודיה 10 מיליארד דולר באפריל. בנוסף יתחרו על חיתום הנפקת האג"ח הסעודי גם BNP פאריבה הצרפתי, סיטיגרופ, גולדמן זאקס ומורגן סטנלי האמריקאיים ודויטשה בנק הגרמני.

באמצע יוני צפוי משרד האוצר הסעודי לקבוע את הרשימה המצומצמת של המועמדים לחיתום הנפקת האג"ח ההיסטורית. ה"פייננשל טיימס" ציטט בנקאי שמעורה בשיחות וטען שהסעודים מתכוונים להנפיק מספר סדרות אג"ח כשמועד הפירעון הרחוק ביותר עליהן יהיה 30 שנה.

עוד ציין הבנקאי כי ריאד שוקלת הנפקה נוספת של אג"ח לקראת סוף השנה והנפקה נוספת בשנה הבאה. הצעד התקדימי של גיוס חוב בשוק הבינלאומי לא נובע רק מהמצוקה התקציבית שאליה נקלעה סעודיה בגלל ירידת מחיר הנפט, אלא גם כחלק מתוכנית שאפתנית לגיוון הכלכלה במדינה, שתלויה כיום רובה ככולה בתעשיית הנפט. כלומר, הכסף שמתכוונים הסעודים לגייס לא יוקצה כולו למימון התקציב השוטף, אלא גם לפיתוח תעשיות אחרות כמו טכנולוגיה ואנרגיות חלופיות.

הנסיך מוחמד ואביו מלך סעודיה סלמן השני , צילום: אי פי איי הנסיך מוחמד ואביו מלך סעודיה סלמן השני | צילום: אי פי איי הנסיך מוחמד ואביו מלך סעודיה סלמן השני , צילום: אי פי איי

אדריכל המפנה הכלכלי הסעודי הוא הנסיך מוחמד בן סלמן, בנו של המלך סלמן והשני בתור לרשת את הכתר.

מאז השנה שעבר החלה ממשלת סעודיה לקצץ בסובסידיות הממשלתיות הנדיבות, להעלות מסים ולהשקיע ביצירת עבודות מחוץ למגזר הציבורי. במקביל, מתכננת הממשלה להנפיק לציבור חלק ממניות חברת הנפט הסעודית אראמקו, שעתידה להיות החברה הציבורית הגדולה בעולם.

הכנסות ההנפקה עתידות לשמש להקמת קרן העושר הממשלתית הגדולה בעולם, בגובה 2 טריליון דולר, ותהווה את המקור העיקרי לתקצוב תוכנית המפנה הכלכלי השאפתנית, שנקראת "סעודיה 2030".

ירידת מחיר חבית נפט הביאה גם מדינות אחרות בחצי האי ערב שכלכלתן תלויה במשאב לפנות לשוק החוב הבינלאומי כדי לממן את תקציבן. בשבוע שעבר נקטה קטאר צעד מפתיע והנפיקה אג"ח בשווי 9 מיליארד דולר בשווקים הבינלאומיים, עם מועדי פירעון של 5, 10 ו־30 שנה.

הנפקת האג"ח הקטארית היתה הגדולה ביותר עד עתה של מדינה מזרח תיכונית. ביקוש המשקיעים לאג"ח הקטאריות היה יותר מפי שניים מההיצע והגיע ל־20 מיליארד דולר, מה שהגביר את האופטימיות בקרב הסעודים, והבנקים שמעוניינים ללוות את ההנפקה שלהם.

ההנפקה הקטארית הביאה את גובה החוב שגייסו נסיכויות הנפט בחצי האי ערב בחודש שעבר ל־12.5 מיליארד דולר - החוב הגדול ביותר שהן גייסו יחדיו בחודש אחד.

באפריל גייסה אבו דאבי חוב בגובה 5 מיליארד דולר בשוק הבינלאומי. עומאן, נסיכות נוספת שנפגעה מירידת מחיר הנפט, עתידה להנפיק עד סוף השנה אג"ח בשווי של 1־2 מיליארד דולר. 

תגיות