אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פרונטלי: מה שלוהט עכשיו צילום: איי אף פי

פרונטלי: מה שלוהט עכשיו

מקדש הפטיסרי שכבש את פריז; המילקשייק הפסיכי שמשגע את מנהטן; האגף החדש והמבריק של הטייט מודרן בלונדון; ממלכת הסטייל הסודית של יפו; פסיכו מגיע לגגות ניו יורק; מאוריציו קטלאן מוצא זהב בשירותים; סוני מנקנקת את פיקסאר; קרטל מעצבת צעצועים לילדים; לגו משחקת עם פורשה למבוגרים וגם: סקייטבורדים בעבודת יד עם תחריטים יפהפיים

08.06.2016, 08:19 | כתבי כלכליסט

עיצוב: כיסא חלל

המעצב ההולנדי יוריס לארמן אוהב להשתמש בטכנולוגיות חדשניות כדי לחקור מבנים חדשים. "כיסא גרדיאנט" שלו, המוצג כעת בגלריה פרידמן בנדה בניו יורק, עשוי אלומיניום ביציקת 3D, שחורר באמצעות לייזר ליצירת מבנה חלול וקליל ששומר על חוזק מפתיע.

http://www.bit.ly/GradientChair

 , צילום: Courtesy of Friedman Benda and Joris Laarman Lab צילום: Courtesy of Friedman Benda and Joris Laarman Lab  , צילום: Courtesy of Friedman Benda and Joris Laarman Lab

אימה על גג המט

מוזיאון המטרופוליטן ממשיך במסורת מיצבי הגג הקיציים שלו — והפעם, למרות החום הניו־יורקי, הוא מתכוון לגרום לצופים צמרמורת: מיצב Psycho Barn של האמנית הבריטית קורניליה פארקר מתייחס לבית מסרט האימה ההיצ'קוקי "פסיכו", וגם לציור "בית ליד המסילה" של אדוארד הופר. עד 31 באוקטובר.

http://www.bit.ly/PsychoBarn

 , צילום: איי אף פי צילום: איי אף פי  , צילום: איי אף פי

מישהו הפסיק את הזרם

האגף החדש של הטייט מודרן שומר על האווירה של תחנת הכוח המונוליטית, אבל מרכך אותה בעזרת שפע של אור

16 שנים אחרי שהופקדה על העברת מוזיאון הטייט מודרן למשכנו הנוכחי בתחנת הכוח בנקסייד, פירמת האדריכלים השוויצרית הרצוג ודה מרון מקימה את האגף החדש של המוזיאון, אחד הגדולים בעולם המוקדשים לאמנות מודרנית. האגף החדש, שייפתח ב־17 במאי, הוא מגדל במתאר זוויתי ודינמי שגובהו לא יאיים על ארובות התחנה הישנה, עם חלונות סרט צרים וטרסה מוגבהת. כמו בניין התחנה הישנה גם הוא עטוף לבנים חומות — אלא שכאן מדובר במעטפת מחוררת שמאפשרת לאור להיכנס וגורמת למבנה לזהור בשעות הלילה. הבניין נבנה ישירות מעל שלושה מכלי דלק תת־קרקעיים, שיוסבו לחללי הופעות ואירועים שיוקדשו לאמנויות הבמה. הרצוג ודה מרון, אגב, היה משרד אלמוני יחסית כשזכה במכרז לעיצוב הטייט; מאז הוא נהפך לאחד המשרדים הבולטים בעולם ועיצב שורה של מבנים מבריקים — ממוזיאונים בניו יורק, מדריד, סן פרנסיסקו, מיאמי, בזל וטנריף עד אצטדיונים עצומים כמו אליאנץ ארנה במינכן וקן הציפור בבייג'ינג.

http://www.bit.ly/NewTateMod

 

 , צילום: Hayes Davidson and Herzog & de Meuron צילום: Hayes Davidson and Herzog & de Meuron  , צילום: Hayes Davidson and Herzog & de Meuron

 

בנה של המפלצת

לגו משיקה שחזור אובססיבי של פורשה GT3 911, שמתנהג בדיוק כמו המקור

 

אחרי שלוש שנים של תכנון חשפה לגו לאחרונה את אחת היצירות המרהיבות ביותר שלה: מודל ביחס 1:8 של פורשה 911 GT3 RS. הסט החדש, שכולל 2,704 חלקים (רק שבעה מהם חדשים), נאמן לחלוטין למקור בן 500 הכ"ס: מלבד העיצוב הקמור והחלקלק וכונסי האוויר הגדולים יש פה ספוילר מתכוונן, גיר בעל ארבעה הילוכים שמחקה את טכנולוגיית הקלאץ' הכפול של פורשה, מנוע שישה צילינדרים עם בוכנות נעות, מערכת היגוי פועלת שכוללת מתלים מתוחכמים ולוח מחוונים מפורט להפליא. הדלתות, כמובן, נפתחות וכמותן גם מכסה המנוע והבגאז', שבתוכו אפשר למצוא את תיק האביזרים של המכונית. ואולם, החידוש הגדול באמת הוא באופי הרכבת החלקים: לגו ופורשה ניסו לחקות ככל האפשר את תהליך ההרכבה במפעלי פורשה בשטוטגרט, שלב אחרי שלב, כך שעובי חוברת ההוראות הוא 2.5 ס"מ והיא כוללת שרטוטים וסיפורים של מהנדסי המכונית המקורית ("זה יותר כמו ספר לשולחן קפה", אומר מנהל העיצוב של לגו). המחיר בארה"ב הוא 300 דולר. לא זול, אבל מה זה לעומת 190 אלף דולר למכונית המקורית?

http://www.bit.ly/LegoPorsche911GT3

 

לבית: ז'יראר מגשים חלום

בית העיצוב השוויצרי ויטרה משיק מהדורה מחודשת של מגשים בעיצובו של אלכסנדר ז'יראר (Girard), מהדמויות הבולטות בעיצוב האמריקאי של שנות החמישים והשישים. 280–380 שקל ברשת הביטאט.

http://www.bit.ly/GirardTrays

 

 , צילום: vitra צילום: vitra  , צילום: vitra

 

סרט: מנקנקים את פיקסאר

קומדיית הקיץ המטונפת "מסיבת נקניקיות" נותנת נוקאאוט לסרטי האנימציה לכל המשפחה

מי שהיה כאן בשנות השמונים ודאי זוכר את "מיס לוסי", נקניקייה שרקדה ברודוויי סטייל בפרסומות. השילוב של בשר מעובד עם החלום האמריקאי עבד על הצרכנים הישראלים כנראה, אבל מה קורה לנקניקייה בעלת מודעות כשהיא מגיעה למטבחו של אדם, וכיצד נראה אז החלום האמריקאי? על השאלות האלה עונה קומדיית האנימציה "Sausage Party" (עדיין לא נקבע השם העברי לסרט), שתעלה ב־11 באוגוסט.

 

המושג Sausage Party מתייחס למסיבה נטולת נשים, אך סרט האנימציה החדש של סוני משתמש בו באופן ליטרלי ויוצריו לא דופקים חשבון: רוב הדמויות הן נקניקיות שהרפתקאותיהן הפרועות הן בניגוד למתכונת הנקייה של פיקסאר, כולל חיי מין (צפייה בסרט מחייבת ליווי מבוגר), אוצר מילים מטונף וחסרונות אנושיים מאוד. עותק עבודה של הסרט הוקרן במרץ בפסטיבל SXSW באוסטין, ולפי הדיווחים הקהל נשפך מצחוק.

הכוחות הפועלים הם אלה של סת' רוגן ואוון גולדברג. רשימת הקומיקאים והשחקנים שתרמו את קולותיהם כוללת — מלבד רוגן בתפקיד הראשי — את קירסטן וויג, ג'ונה היל, מייקל סרה, דני מק'ברייד, ג'יימס פרנקו, אד נורטון וסלמה הייק. הבמאים, אגב, גרג טירנן (“תומאס הקטר”) וקונרד ורנון (“שרק 2”), מגיעים מעולם הילדים.

http://www.bit.ly/SsgPrty

  ארז דבורה

 

צילום: youtube

 

תערוכה: עקבים גבוהים

"יש לי אובססיית נעליים", מודה יערה קידר, אוצרת התערוכה "סינדרום סינדרלה: מסע בעקבות הסטילטו", שתיפתח ב־18.6 בגלריה החווה בחולון. לתאווה לנעליים יש היסטוריה ארוכה, והתערוכה מתמקדת בנעלי העקב, אחד האובייקטים האייקוניים, הנחשקים והשנויים במחלוקת בהיסטוריה של האופנה.

"תמיד אהבתי סטילטו", אומרת קידר. "משהו בנעל הזאת מהפנט אותי. זה פריט שמעביר המון קונוטציות. חלקן נהדרות; הן מגביהות, מעצימות, ונחשבות לאובייקט מיני ומפתה. אבל הן מעוררות גם הקשרים בעייתיים: הן מקושרות לכאב, למגדר, למעמד, וגם לסיפור סינדרלה, שלמרות שהוא אגדה עם סוף טוב, הוא מייצג פסיביות וחולשה".

יערה קידר יערה קידר יערה קידר

לקראת התערוכה פנתה קידר לכמה מעצבים — בהם מעצבי נעליים מובילים בארץ ומעצבי אופנה, סטודנטים מבצלאל ושנקר ובית הספר לעיצוב נעליים הגילדה — וביקשה מהם ליצור דגמים שיהיו משוחררים לגמרי מהיבטים של נוחות ומסחריות. "ביקשתי שיתנו לנעל להפוך לאובייקט שמספר סיפור", היא אומרת. עם 60 המציגים בתערוכה נמנים מעצב הטקסטיל צורי גואטה, מעצבי הנעליים שלי סתת ואלון קומבור מקאפל אוף, ורותם גור מוואס, מעצבת הכובעים תמי בר לב, והמעצבים רונן חן, אניה פליט, הגר אלמביק ואחרים.

קידר אומרת שמאז עברה לגור בניו יורק היא נועלת פחות סטילטו. "לא כיף לי לטופף עם עקבים על מדרכות שבורות או לרוץ איתם בסאבוויי. אני נהנית יותר להיפגש איתם בחלונות ראווה, ועוד יותר טוב — בחללי מוזיאון". עילית מינמר

נעלי פלמינגו, צילום: שי בן אפרים נעלי פלמינגו | צילום: שי בן אפרים נעלי פלמינגו, צילום: שי בן אפרים

 

אורבני: סקייטבורד נגרים

ניקולא וסדריק אֵרוֶה (Hervet), צמד נגרים־אומנים מצרפת, מעצבים בדרך כלל רהיטים המשלבים רוח עכשווית עם שיטות מסורתיות. לאחרונה הם החלו לעצב גם סקייטבורדים מעצים אקזוטיים: כל דק מיוצר ביד במאה עותקים בלבד וכולל תחריט שמשמש גם לשיפור האחיזה.

http://www.bit.ly/HervetBoard

 

 , צילום: Hervet-Manufacturier צילום: Hervet-Manufacturier  , צילום: Hervet-Manufacturier

 

אמנות: מאוריציו קטלאן משחק בקקי

היצירה החדשה של מאוריציו קטלאן, "אמריקה", מותקנת ממש בימים אלה באחד החללים הצנועים של מוזיאון גוגנהיים במנהטן. מדובר בחדר קטן מאוד המשמש את באי המוזיאון להתייחדות כשרושם האמנות מכריע אותם, אם להתבטא בעדינות (ואם לא: העבודה תוצב בשירותי המוזיאון). כעת יזכו שוחרי האמנות הללו למפגש אינטימי עם העבודה החדשה של קטלאן: אסלה עשויה זהב 18 קראט.

 

"אמריקה" מהדהדת, כמובן, את "מזרקה", המשתנה הציבורית שמרסל דושאן הגיש לתערוכה בניו יורק לפני 99 שנים בדיוק (העבודה ההיא, אגב, נדחתה), אבל גם את המירוץ הנוכחי לנשיאות ארצות הברית ואת חיבתו של דונלד טראמפ למוצרי אמבט מצופים זהב. קשה שלא לזהות בה גם אמירה על הכסף הגדול שמריץ את שוק האמנות הבינלאומי והוביל את קטלאן לפרישה מוקדמת בגיל 51 ב־2011. "אמריקה" היא יצירתו הראשונה מאז הפרישה ההיא. "גיליתי שלא לעבוד קשה יותר מלעבוד", אמר לאחרונה בראיון.

 

 , צילום: Maurizio Cattelan צילום: Maurizio Cattelan  , צילום: Maurizio Cattelan

 

לבית: גביע שיכור

כוסות היין שעיצב

רון ארד הישראלי־לונדוני ליצרנית כלי הזכוכית הטורקית פסבחצ'ה מחברות בין גביע ליין אדום (הגדול) ולבן (הקטן) ובה בעת מצליחות להיראות קצת שיכורות ואפילו ארוטיות. מ־190 שקל לגביע, בטולמנ'ס.

 

אוכל: אימפריית המילקשייק

כדי לטעום מיצירות הקיטש המטורפות של אמן המילקשייק הניו־יורקי ג'ו איזידורי צריך לעמוד בתור שעתיים

מי שרוצה להבין איך נהפכה בלאק טאפ (Black Tap), מזללת בורגר ובירה ניו־יורקית, לאימפריה של מילקשייקים דווקא, צריך לזכור דבר אחד: בעליה, ג'ו איזידורי, היה פעם השף הפרטי של דונלד טראמפ — וכמו הדונלד, גם השייקים של איזידורי מוגזמים בואך קחו־מצופים־נסחפתם־לגמרי. מדובר ביצירות ענק צבעוניות ומפוסלות להפליא שעולות על גדותיהן מרוב גודש של קיטש וטעמים: מילקשייק חמאת בוטנים, למשל, כולל גלידה, חמאת בוטנים, ברבן, מרשמלו, קרם מרשמלו, סוכריות קרמל מלוחות, פופקורן מתוק ושברי בייגלה. התוצאה הסופית נעה בין ההדוניסטי לזחוח (זה, כנראה, המילקשייק הראשון שעונה להגדרה ההזויה הזאת) והפכה את שני סניפיה של בלאק טאפ למקום עלייה לרגל: "השקנו את המילקשייקים בסוף נובמבר, ובדצמבר כבר היה מחוץ לדלת תור של שעה־שעתיים", סיפר איזידורי ל"הפינגטון פוסט". לקינוח הוא מספק מתכון לשייק פאי דלעת: הכניסו לבלנדר שני כדורי גלידת וניל, ארבע כפות רום כהה ופרוסת פאי דלעת (170 גרם), וערבלו היטב. קשטו בקצפת עם שברי קלתית וזלפו סירופ מייפל.

http://www.blacktapnyc.com

  , צילום: black tap צילום: black tap   , צילום: black tap

אקססוריז: בעקבות הזמן הסמוי

"זמן סמוי", שעון חדש מבית היוצר של המעצב הקוריאני ג'יווּנג ג'וּן, מתהדר בעיצוב מינימליסטי שבו הוחלף מחוג השעות בלוח גרדיאנט, כך שהזמן החולף מתפוגג לו לאטו.

http://www.bit.ly/HiddenTime 

 

צעצועים: קרטל

ביריד העיצוב האחרון במילאנו הציגה חברת קרטל סדרה של מוצרים לילדים, ובהם מכונית מירוץ יפהפייה שפיירו ליסוני יצר בחן רב מיריעות פלסטיק צבעוניות. עוד בסדרה: סוס נדנדה מינימליסטי בעיצוב ננדו ונדנדה של פיליפ סטארק. המוצרים יימכרו ברשת הביטאט מהחודש הבא.

 

שופינג: פריחה מחודשת

מתחם בלום פילד, על הגבול בין יפו לתל אביב ליד הים, היה עד לא מזמן בית מלאכה שהציע נישות עבודה למעצבים. לאחרונה שינה החלל את פניו, וכעת הוא מציע 400 מ"ר מוקפדים של עיצוב, אמנות, אופנה, בוטניקה וריהוט. "הרעיון הוא להפוך בית ליוצרים ישראליים", אומר איתי כהן, הבעלים. "אנחנו מציעים תמהיל שנע מאקססוריז, תכשיטים וטי־שירטים עד לריהוט שאנחנו מייצרים: שילוב של עץ ומתכת בקווים נקיים". המחירים נעים מ־50 שקל לעציץ סוקולנט עד 10,000 שקל לפריטי ריהוט או קירות ירוקים מודולריים. הבונוס: אם אהבתם את האווירה, אפשר לקיים שם גם אירועי בוטיק מיוחדים. יונת נחמני

בלום פילד, נחום גולדמן 3, יפו.

 , צילום: תומי הרפז צילום: תומי הרפז  , צילום: תומי הרפז

 

פריז: מפגש הפסגה של המתוקים

"פו דה פטיסרי" ("משוגעים על פטיסרי"), מגזין האפייה העדכני והכיפי ביותר בצרפת, פתח לאחרונה ברובע הראשון של פריז חנות קטנטונת, שכבר הצליחה להיכנס להיסטוריה הקולינרית המפוארת של עיר האורות — לא בזכות השף שלה, אלא דווקא בזכות שפים ושפיות שאינם עובדים בה, אבל מוכרים בה מאפים, עוגות, שוקולדים ומתוקים אחרים.

היזמיות, עורכות המגזין ז'ולי מתיו ומוּריאל טאיינדיר, פנו לשורה של שף־פטיסרי מובילים בעיר והציעו להם למכור אצלן את מרכולתם. לכאורה, מדובר בחזון אחרית הימים, כיוון שמדובר בענקי אפייה וענקי אגו, כל אחד עם הסודות המקצועיים שלו — אבל צמד המשוגעות־לדבר הצליח לגייס שישה שפים קבועים כמו כריסטוף אדם — אגדת האקלרים, שאליהם יצטרפו רק מעט אורחים מהליגה העליונה של השף־פטיסרי, ובהם אלוף המקרוּנים פייר אֵרמֵה והשוקולטייר ז'אק ז'נין (שטארט הליים שלו הוכתר הטוב בפריז); כולם שפים שמכרו עד כה את תוצרתם רק בפאטיסרי ובדוכנים שבבעלותם אבל מעולם לא לצד שלישי. רוּ מוֹנטוֹרגיי 45 (45 Rue Montorgueil)

 , צילום: צילום: Atelier Mai 98 צילום: צילום: Atelier Mai 98  , צילום: צילום: Atelier Mai 98

טלוויזיה: מועדון הקרב של ההאקרים

"מר רובוט", שחוזרת לעונה שנייה, משתמשת בגאוני מחשבים כדי לבחון גבריות מעורערת בעולם מתפרק

ככל שחולף הזמן מעונת הפתיחה של סדרות מוצלחות, כך קשה יותר לעלות על רכבת הבינג'. אלה שלא צפו בשנה שעברה ב"מר רובוט", הסדרה המוצלחת ביותר שהחלה בעונת השידורים הקודמת, מצויים בפיגור של לא יותר מעשרה פרקים — זמן טוב להשלים את הפער, לפני 13 ביולי, כשהעונה השנייה תעלה בארצות הברית (בארץ הסדרה משודרת ב־HOT ובסלקום TV).

"מר רובוט" היתה הפתעת גלובוס הזהב האחרון, כשעקפה סדרות כמו "משחקי הכס" ו"נרקוז" בדרך לתואר סדרת הדרמה הטובה ביותר. הסדרה מתמקדת באליוט (רמי מאליק), האקר מבריק אך מעורער נפשית, מכור למורפיום ומונע על ידי שאיפת נקם בתאגיד E-Corp. אליוט חובר לקבוצת ההאקרים FSociety, שמונהגת בידי האקר מסתורי בשם "מר רובוט" (כריסטיאן סלייטר) ושואפת למחוק את כל רישומי החובות בעולם כדי לעשות ריסט לכלכלה העולמית. בין לבין הסדרה מזגזגת בין קווי עלילה מורכבים וטוויסטים מפתיעים, ואליוט הולך ומאבד את היכולת להבחין בין מציאות לדמיון.

סם אסמעיל, יוצר הסדרה, תכנן אותה במקור כסרט ואימץ לא מעט שיעורים מהקולנוע של סוף המילניום הקודם — בעיקר התמות והסגנון של הבמאי דיוויד פינצ'ר (בייחוד האנרכיזם של גבריות מעורערת שהופיעה ב"מועדון קרב" ). הגילויים המשפחתיים שהיו בסוף העונה הראשונה מתכוננים לעמוד במרכז העונה השנייה. פרטים על שלושת הימים הקריטיים שבהם הגיבור לא היה מודע למעשיו עומדים להתגלות. ההישג של ההאקרים בסוף העונה הקודמת חייב לשנות את החברה שבה הם פועלים, והאתגר שעומד בפני יוצרי הסדרה הוא לעצב את ההשפעה הזאת ולמצוא דרך להמשיך למהלך הבא של אליוט וחברי ה־FSociety.

ארז דבורה

תגיות