אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כך משפיעה פייסבוק על תוצאות משאל העם בבריטניה

דו"ח טכנולוגי

כך משפיעה פייסבוק על תוצאות משאל העם בבריטניה

פייסבוק שולחת את הבריטים הצעירים להצביע, הכישלון של Nest, עלייה בשימוש בנוזקות כופר ומה אפשר ללמוד מהפריצה המביכה לחשבונות של צוקרברג

07.06.2016, 14:35 | יוסי גורביץ

מארק צוקרברג רוצה שתגיע לקלפי

היום (ג') הוא היום האחרון שבו יכולים תושבי הממלכה המאוחדת להירשם לקראת הצבעה במשאל העם בשאלה האם על בריטניה לפרוש מהאיחוד האירופי. המהלך, שמכונה Brexit, מגיע מצד שמרנים שחושבים שהאיחוד האירופי נכשל ושאל לה לבריטניה להיצמד לכישלון. מטיבו זה סוג של מהלך שיכול להפוך לנבואה שמגשימה את עצמה: אם בריטניה אכן תפרוש מהאיחוד, יהיה לו קשה יותר לשרוד בצורתו הנוכחית.

Brexit בפייסבוק, צילום: facebook Brexit בפייסבוק | צילום: facebook Brexit בפייסבוק, צילום: facebook

לפייסבוק יש מספיק בעיות עם האיחוד האירופי והדבר האחרון שהיא רוצה הוא שבריטניה, שלתושביה הזועמים נמאס מהעלמות המס שלה, לא תאפשר יותר את התרגיל המסריח באמצעות המשרד הפיקטיבי באירלנד. ביום שישי האחרון, החלה פייסבוק לעודד משתמשים בבריטניה להירשם להצבעה: היא הציבה באנר תזכורת בנושא בראש פיד החדשות שלהם.

המהלך השיג את התוצאות המצופות: הממשלה מדווחת שהרישום זינק באותו יום – אבל רק מצד אנשים שנרשמו דרך הרשת, לא באמצעות רישום נייר. 186 אלף תושבים נרשמו להצבעה באותו יום, כפליים בערך מהמספר הרגיל.

רוב מוחלט שלהם, כ-120 אלף, היו בני 34 ומטה. וזה חשוב: כי כל הסקרים מראים שככל שאדם צעיר יותר, כך הסיכוי שהוא יצביע נגד פרישה מהאיחוד גבוה יותר. בניגוד למבוגרים, הצעירים לא מכירים את העולם המחולק למדינות שהתקיים לפני 1992. הם נולדו למצב שבו מסע בכל אירופה הוא עניין של מה בכך. אם בריטניה תפרוש מהאיחוד, זה צפוי להשתנות.

פייסבוק, כמובן, לא הכריזה באיזה צד היא רוצה שהמשתמש יתמוך. יש גבול. היא עדיין מסובכת עם השמרנים אחרי שהתחוור שהיא מטה את פיד החדשות של המשתמש נגד שמרנים. ככה מתערב תאגיד אמריקאי ענק בפוליטיקה פנימית של מדינה אחרת. וזו התערבות שקל להבחין בה: מה צוקרברג יעשה עם האלגוריתמים של משתמשים ישראלים כשבבחירות תהיה מפלגה שתקדם את האינטרסים שלו יותר מאחרות, אין לדעת.

שלום שלום ואל תחזור לי בחלום

אריק שמידט, מנכ"ל גוגל בשעתו, אמר פעם ש"בגוגל, אנחנו חוגגים את הכישלונות שלנו". אם זה אכן המצב, נסט היתה כנראה סיבה למסיבה פרועה במיוחד, עם חומרים מפוקפקים מבחינה חוקית.

גלאי עשן חכם של נסט גלאי עשן חכם של נסט גלאי עשן חכם של נסט

בסוף השבוע פרש טוני פאדל, מנכ"ל נסט, מתפקידו. רשמית הוא לא פוטר, אבל זה נראה מאד כמו התפוטרות: פאדל הועבר לתפקיד "יעוץ", כנראה לכזה שבו המכשיר המרכזי שעומד לרשותו הוא מגרסה. נסט, למי שלא יודע, היא חברה שמייצרת גלאי עשן חכם ותרמוסטט חכם. לא ברור מי לעזאזל צריך גלאי עשן עם תואר דוקטור, אבל הרעיון של תרמוסטט משכיל הוא לא לגמרי מופרך במדינות שבהן ההוצאה על הסקת הבית היא הוצאה מרכזית, עם זאת, הרעיון שמודד חום משוכלל יוביל את גוגל להשתלטות על תחום הבית החכם לא הוכיח את עצמו עד כה.

גוגל רכשה את החברה בינואר 2014 והשקיעה בה משאבים ניכרים: מספר העובדים זינק פי 4 והחברה הטביעה 555 מיליון דולר מכספי גוגל ברכישת חברת Dropcam. המכירות, מצד שני, לא עלו באופן ניכר ורוב האוכלוסייה עוד לא הבינה מה היא בדיוק תעשה עם הציוד החכם הזה. במקביל, גילו פתאום בנסט שבגוגל עובדים על Google Home, מתחרה לשירות שלה-עצמה. כשנסט בקשה להשתתף בפרויקט, היא נענתה בשלילה. כנראה שמישהו בגוגל הגיע למסקנה שלפעמים החגיגה נגמרת, כיבוי אורות.

טורפדו מתחת לקו המים

כבר שיניתם את סיסמת לינקדאין שלכם? חשוב מכך, שיניתם את כל הסיסמאות שהסיסמה הזו קשורה אליהן? כי זה הלקח העיקרי מפרשת הפריצה המביכה לחשבונות המדיה החברתית של מארק צוקרברג.

מארק צוקרברג. סתם עוד משתמש עם סיסמה טיפשית, צילום: צילום מסך מארק צוקרברג. סתם עוד משתמש עם סיסמה טיפשית | צילום: צילום מסך מארק צוקרברג. סתם עוד משתמש עם סיסמה טיפשית, צילום: צילום מסך

צוקרברג בחברה טובה. האקרים פרצו בעבר גם לחשבונות של ראש ה-CIA וראש המודיעין הלאומי של ארה"ב, שצוקרברג הוא המקבילה שלהם בשוק הפרטי. מה שקרה פשוט למדי: צוקרברג השתמש באותה הסיסמה ללינקדאין ולשורה של חשבונות מדיה חברתית אחרים. הסיסמה היתה מפגרת למדי – dadada – אבל זה רק אומר שצוקרברג אנושי.

הפורצים ניצלו את העובדה שהמידע על סיסמאות לינקדאין יצא לרשת לפני מספר חודשים, ונתנו לנו שיעור חשוב: לא להשתמש בשתי סיסמאות לאותו האתר, ולשנות סיסמה ברגע שאתר שבו אנחנו חברים נפרץ. למעלה מ-100 מיליון סיסמאות של לינקדאין שוחררו לרשת, אבל סביר להניח שרוב המשתמשים בלינקדאין לא יודעים על כך – הן משום שאין באמת משתמשים בלינקדאין, יש אנשים שמדי פעם מצחצחים את הרזומה, והן משום שלינקדאין, מטעמים אנוכיים אך מובנים, השתדלה למשוך כמה שפחות תשומת לב לנושא.

וכל זמן שחברות עמק הסיליקון ירשו לעצמם להמשיך לזלזל באבטחת המשתמשים, כי לנו זה לא יקרה, המשתמשים – ובלינקדאין, צוקרברג הוא רק משתמש – ימשיכו להיות הקורבנות.

השתלטנו על המידע שלך. שלח ביטקוין בשטרות לא מסומנים

סתם, סתם. כל ביטקוין מסמן את המשתמש בו.

חוקרי אבטחה מודאגים מהעלייה בשימוש בנוזקות כופרה: תוכנות זדוניות שמשתלטות על המחשב שלך, מצפינות את הקבצים ואז דורשות ממך לשלם כמה חתיכות ביטקוין כדי לשחרר את המידע. אם אתה משלם אתה מסמן את עצמך כפראייר שמוכן לשלם – ויש בעולם כרגע 120 "משפחות" של כופרה.

 , צילום: סי די בנק צילום: סי די בנק  , צילום: סי די בנק

חוקרי אבטחה מצביעים על עלייה של 25% בשימוש בכופרה ברבעון האחרון. הסיבה לכך פשוטה למדי: הפיצו גרסאות של הנוזקה שכל ילד סקריפטים יכול להוריד ולהשתמש בהן. הסיכון מינימלי והוא לא צריך שום ידע. הרווחים, מצד שני, גבוהים למדי. אנשים צריכים את המידע שלהם.

במקביל, עלה מספר הדומיינים שמשמשים לשליחת כופרה פי 35, ומומחי אבטחה לא כל כך יודעים מה לעשות – תוכנות אנטי-וירוס רגילות לא מזהות את הנוזקה הזו. בינתיים, הקפידו על היגיינת רשת: לא מקליקים על קישורים לא מוכרים ואם מגיע אליכם מייל חשוד, הוא כנראה חשוד.

קצרצרים

1. כשפרצה שערוריית סנודן, לפני שלוש שנים, ה-NSA טענה שהוא כלל לא ניסה להעלות את הטענות שלו בתוך הארגון, ושאם הוא רק היה מגיש תלונות פנימיות הכל היה נפתר בדרכי שלום. סביר להניח שמעט מאד אנשים האמינו שאם מישהו היה אומר לראש ה-NSA "תגיד, שמת לב שאתה מרגל אחרי כל העולם ואחרי אזרחי ארה"ב בפרט, בניגוד לחוק? מה אתה חושב שאתה עושה?", הלז היה עונה "אוי ואבוי, בכלל לא שמתי לב, בוא נפרק את זה מיד"; אבל זה היה הקו של ה-NSA. וכמו כל התגובות שלה כמעט, גם זו היתה שקרית. הסוכנות נאלצה לחשוף ערימה של מיילים בעקבות בקשות חופש מידע, והם חשפו את העובדה שסנודן פנה פעם אחר פעם לממונים עליו ושהפניות שלו לא נענו. אופס.

אדוארד סנודן. דווקא התלונן, צילום: יוטיוב אדוארד סנודן. דווקא התלונן | צילום: יוטיוב אדוארד סנודן. דווקא התלונן, צילום: יוטיוב

2. גוגל אסרה לאחרונה על תוסף לדפדפן כרום בשם "חושף צירוף המקרים", שכל ייעודו הוא לאפשר למשתמש לעטוף שם של משתמש אחר במספר סימני סוגריים כך: ((())). ניאו נאצים ותומכי טראמפ משתמשים בסימן הזה כדי ל"זהות" יהודים ולטעון לכך שיש שליטה יהודית בתקשורת. הוא נחשב ליעיל במיוחד משם שכסימן פיסוק, הוא לא חפיש במנועי חיפוש. הליגה נגד השמצה הכניסה את הסימן הזה, המכונה גם echo, לרשימת סימני השנאה שלה בימים האחרונים. השיטה לשימוש בו פשוטה: מסמנים משתמש בטוויטר, ומיד צצים הטרולים הניאו נאצים שמחפשים יהודים. כתב ה"ניו יורק טיימס" שמצא את עצמו תחת התקפה כזו בעקבות ידיעה לא אוהדת על טראמפ היה הראשון שהבחין בתופעה, ואם אתם רואים משתמשי טוויטר שהקיפו את שם המשתמש שלהם בסימן, הסיבה לכך היא "פאק יו" לטראמפיסטים.

3. בימים הקרובים צפוי לעלות המחזה "הארי פוטר והילד המקולל", והשחקנית נומה דיומזווני נבחרה לגלם את דמותה של הרמיוני ג'יינג'ר. דיומזווני היא שחורה, כך שהאספסוף הגיימרגייטי-גזעני הרגיל החל לזעוק כמו שגזעני הרשת יודעים לזעוק. ג'יי קיי רולינג יצאה להגנתה של דיומזווני, אמרה שהיא הבחירה הטובה ביותר לתפקיד, וציינה באדישות ש"אידיוטים יהיו אידיוטים." כך צריך.

הרמיוני. לרולינג אין סבלנות לאידיוטים הרמיוני. לרולינג אין סבלנות לאידיוטים הרמיוני. לרולינג אין סבלנות לאידיוטים

4. נהג של אובר באוסטרליה הוקלט על ידי נוסעת שלו כשהוא משמיע נאצות הומופוביות כלפיה וכלפי בת זוגה, כולל איומים לגרור אותן מהרכב. הבריון נפל על הקורבן הלא נכון: לוסי תומס היא אחת המייסדות של קבוצה מקומית נגד בריונות. תומס מיהרה להעלות את ההקלטה לרשת ובאובר מיהרו להודיע שהם מפטרים את הנהג. יפה. אני רק שאלה: אובר, הרי רשמית הוא בכלל לא נהג שלכם. הוא "קבלן עצמאי". איך יכולתם לפטר אותו, ולמה?

5. דיווחנו לפני מספר חודשים על תביעת זכויות היוצרים התמוהה שהגישה חברה שמייצרת חיצי דמה, Global Archery, כנגד שחקן לאר"פים שייצר חיצים עבור שחקנים אחרים. החברה טענה שהשחקן הפר את הפטנט שלה על חיצים עם ראש קצף. בית משפט דחה את התביעה בטענה פרוצדורלית: התביעה הוגשה בבית משפט באינדיאנה ולנתבע אין כל קשר למדינה הזו, ועל כן בית המשפט מצא שאין לו סמכות לדון בנושא, ולא דן כלל בשאלה עצמה. נקווה שזה נגמר פה. 

תגיות