אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שמחון בדיון על התקציב הדו שנתי: יאפשר לעשות רפורמות צילום: עמית שעל

שמחון בדיון על התקציב הדו שנתי: יאפשר לעשות רפורמות

ראש המועצה הלאומית לכלכלה זקף רפורמות דוגמת ועדת טרכטנברג לזכות התקציב הדו שנתי, וזכה לביקורת מצד ח״כ קארין אלהרר: "אולי קרו דברים ברקע שהובילו להקמת הוועדות האלה?", בכוונה למחאה החברתית

08.06.2016, 10:56 | רוני זינגר

"התקציב הדו שנתי הקודם איפשר לממשלה לעשות רפורמות גדולות כי היה זמן לעשות אותן. ועדת טרכטנברג, ועדת קדמי, ועדת הריכוזיות, כל אלה הן רפורמות שלשר האוצר היה זמן לעשות", כך אמר הבוקר פרופ׳ אבי שמחון, ראש המועצה הלאומית לכלכלה, בדיון שהתקיים הבוקר (ד') בוועדה לביקורת המדינה, ועורר תמיהה מצד יו״ר הוועדה ח״כ קארין אלהרר ששאלה "האם אלו היו יוזמות של הממשלה? אולי קרו בכל זאת דברים ברקע שהובילו להקמת הוועדות האלה?" והתכוונה למחאה החברתית שהביאה בין היתר לאותן רפורמות ששמחון הציג.

קראו עוד בכלכליסט

שמחון הקפיץ את הנוכחים גם כאשר אמר כי בניגוד לנטען, ישנם תומכים רבים לתקציב דו שנתי והזכיר את שמו של מזכ״ל ה OECD - ״זה שקר! חיכיתי שמישהו יגיד את זה, אני שוחחתי עם המזכ״ל והוא הכחיש את הדבר. גם שר האנרגיה יובל שטייניץ אומר את זה והדברים פשוט אינם נכונים״, אמר.

הדיון התקיים בהשתתפות מבקר המדינה יוסף שפירא ושר האוצר לשעבר יו״ר יש עתיד יאיר לפיד, זאת על רקע החלטת ראש הממשלה ושר האוצר להנהיג תקציב דו שנתי. מבקר המדינה פרסם בעבר דוח מיוחד שהוקדש לעבודת משרד האוצר סביב התקציב הדו שנתי של 2011-2012 שהסתיים בגרעון כפול מכפי שצפו ושעמד על 39 מיליארד שקל.

"כשנכנסתי למשרד האוצר היה לי המזל הרע לתקן את תוצאות התקציב הדו שנתי, היינו צריכים לעשות צעדים מאוד קשים כדי לתקן את זה", אמר בדיון לפיד. ״זו הכנה לאסון ואפילו הדוגמא המתמדת על זה שתקציב דו שנתי יש רק בבחריין לא דומה. המצב הכלכלי בישראל לא טוב, אפילו הצמיחה הנמוכה שיש לנו היא פקטיבית, אנחנו הולכים לצמיחה נמוכה יותר. תסתכלו כמה פעמים עדכנו במשרד האוצר ובבנק ישראל את תחזיות הצמיחה בשלוש השנים האחרונות. אומרים לנו שזה בשביל היציבות הפוליטית. הלכתי ובדקתי וממשלות נפלו מכל מיני סיבות אבל אף אחת לא נפלה על תקציב. אז טענת היציבות הפוליטית לא עומדת במבחן העובדות. הם פשוט מתעצלים לעשות תקציב פעם נוסף״. לפיד חזר ואמר כי ״תקציב דו שנתי הוא אסון למשק הישראלי״.

במהלך הדיון אמר פרופ׳ שמחון ללפיד כי ״זה שמישהו אמר לך שאחרי הדו שנתי הקודם היה אסון, זה לא הופך את זה לנכון״. לפיד השיב: ״אמר לי את זה ראש המועצה הלאומית לכלכלה יוג׳ין קנדל״. שמחון השיב: ״הבנתי, אז אני לא חושב כמוהו״.

יו"ר הועדה לביקורת המדינה ח"כ קארין אלהרר יו"ר הועדה לביקורת המדינה ח"כ קארין אלהרר יו"ר הועדה לביקורת המדינה ח"כ קארין אלהרר

סגנית הממונה על התקציבים באוצר יעל מבורך התייחסה לסוגיה ואמרה כי "העלינו קשיים של אי ודאות כלכלית וכן בנוגע לשינויים בסדר העדיפויות. בתקציב שמתהווה עכשיו אנחנו נמצאים בסיום גיבוש מנגנון להתמודדות מול אי הוודאות". מבורך נמנעה מלהביעה את התנגדותו העקרונית של האגף שלה לתקציב דו שנתי.

פרופ׳ טרכטנברג יצא נגד תמיכת זוכה פרס נובל פרופ׳ ישראל אומן בתקציב הדו שנתי: ״יש לו הרבה זכויות אבל הוא פשוט לא מבין דבר בתקציב. יש קונצנזוס מוחלט בעולם האקדמי והמדיני כולו בעניין. זה לא מקרי, זה פשוט ברור שתקציב הוא חד שנתי נקודה. שר האנרגיה מצביע על פרופ׳ אחד בהארוורד שאומר שזה טוב, ואני מכיר את הפרופסור הזה שהוא איש נהדר וכותב ספרות היסטורית מצוינת אבל אין לו מושג קלוש במאקרו כלכלה״.

יו״ר ועדת הכספים משה גפני חזר והביע את התנגדותו לתקציב דו שנתי אך חזר ואמר כי הוא מחויב להסכמים הקואליציוניים ולכן יצביע בעד.

יו״ר הוועדה קארין אלהרר אמרה בסיכום הדיון: "אני נבוכה כשכל הסובבים מסביב לשולחן, מתנגדים לתקציב דו שנתי ואני מתכוונת בעיקר לאנשי אקדמיה כי מילא פוליטיקאים, וזאת למעט פרופ׳ שמחון. תקציבים לא מגבירים משילות ולא מחזיקים משילות ולכן למה להיכנס להרפתקה הזו? זה מפחית מכוחה של הכנסת, התחזיות יהיו בעייתיות, אין מדינה שמנהיגה את המנגנון הזה וזה נראה לא טוב".

תגיות