אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לא מקשה אחת: תשואות גבוהות מסתתרות בשווקים המתעוררים

לא מקשה אחת: תשואות גבוהות מסתתרות בשווקים המתעוררים

השקעה במדינות מתפתחות נחשבת למסוכנת, ולכן האג"ח הממשלתיות שלהן מקבלות דירוג נמוך, ללא קשר לזהות המדינה. אלא שהנתונים הפיסקאליים של רבות מהמדינות איתנים והאג"ח שלהן מניבות תשואות דו־ספרתיות

09.06.2016, 07:44 | ארז ברית ויוליה ויימן

כשהאג"ח הממשלתיות במדינות המפותחות מציעות תשואות נמוכות מאוד, משקיעי אג"ח רבים פונים לנתיבים פחות מסורתיים בחיפוש אחר תשואה. בהם, אג"ח של מדינות מתפתחות. הנתונים הפיסקאליים של רבות מהמדינות האלו איתנים, ובכל זאת המשקיעים תופסים את השווקים האלו כמסוכנים יותר מאשר המפותחים. התוצאה היא שהאג"ח שלהן מציעות תשואה גבוהה יותר מאשר אלו של מדינות מפותחות בעלות דירוג חוב דומה. עם זאת, השווקים המתפתחים אינם דומים זה לזה, ובחירת נתיב השקעה ספציפי הוא בעל חשיבות עליונה.

קראו עוד בכלכליסט

הפד, והשווקים המתפתחים

כשהפדרל ריזרב, בראשותו של היו"ר הקודם בן ברננקי, התחיל את המשיכה ההדרגתית של התמיכה המוניטרית מהשווקים, אחת התוצאות המשמעותיות של צעד זה היתה התחזקות ניכרת של הדולר ב־2015–2014. על פי תחזיות, הדולר היה צפוי להמשיך ולהתחזק, אך מדיניותה של היו"ר הנוכחית של הפד ג'נט ילן שיבשה, בין היתר, את הזינוק במטבע האמריקאי.

היחלשות הדולר השנה חיזקה את המטבעות של השווקים המתפתחים וגם הביאה להתייצבות במחירי חלק מהסחורות הנקובים בדולרים, דבר שתרם למאזנים החיצוניים של המדינות היצואניות, שחלק מהן נמנות עם השווקים המתפתחים. כל זה הוביל לראלי בנכסיהם של השווקים המתפתחים ברבעון הראשון של השנה, כאשר מדד אג"ח שווקים מתפתחים במטבע מקומי רשם את אחד החודשים החזקים אי פעם. התחזקות מחירי הסחורות ומטבעות השווקים המתפתחים נמשכה גם בחודשים האחרונים.

בריחת ההון לא פוגעת באג"ח של המדינות המתפתחות בריחת ההון לא פוגעת באג"ח של המדינות המתפתחות בריחת ההון לא פוגעת באג"ח של המדינות המתפתחות

עם זאת, קרן המטבע הבינלאומית שבה והזכירה כי בריחת המשקיעים הזרים מהשווקים המתפתחים לא החלה עם צמצום התמיכה המוניטרית בארה"ב והתחזקות הדולר, אלא הרבה לפני. זרמי ההון נטו אל השווקים המתפתחים אמנם הפכו לשליליים ב־2015–2014, אך החלו לקטון עוד ב־2010. על פי הקרן, הסיבה לכך טמונה בהאטת הצמיחה במדינות המתפתחות. ההפרש בשיעורי הצמיחה בין המדינות המתפתחות למפותחות הולך ומצטמצם, מה שמפחית מהאטרקטיביות של השקעה מחוץ לעולם המתועש.

על פי הצפי של האנליסטים, גם השנה זרמי הכסף נטו אל השווקים המתעוררים יהיו שליליים. חלק הארי של ההון בורח מסין, ושאר השווקים המתפתחים רושמים תנועות קטנות הרבה יותר. עם זאת, ההיחלשות בכלכלה הסינית מעיבה על מחירי הסחורות ועל התחזיות לגבי הסחר העולמי והצמיחה הגלובלית בכלל ובשווקים המתפתחים בפרט.

היבואניות נהנו

למרות ההשפעה הרבה של סין, אסור לראות את כלל השווקים המתפתחים כזהים. השנה שחלפה התאפיינה בתנודתיות רבה בשווקים, היפוכים תכופים בזרמי ההון הגלובליים ונפילת המטבעות, אך מדינות כמו אינדונזיה, הודו, הפיליפינים ותאילנד, עם מאזנים חיצוניים בריאים ומשטרי חליפין גמישים, נפגעו הרבה פחות מאחרות. הדבר מדגיש את החשיבות שבבחינת נתוני היסוד.

ג ג'נט ילן | איור: דניאל גולדפרב ג

בנוסף, בזמן שמחירי הסחורות הנמוכים פגעו במדינות היצואניות והפעילו לחץ כלפי מטה על מטבעותיהן, המדינות שנמנות עם יבואניות של אנרגיה וסחורות, כמו מדינות אסיה רבות, רשמו התחזקות של מאזניהן בעקבות ירידת הוצאות היבוא דבר שהפך אותן לפחות פגיעות לזעזועים חיצוניים בכלל ולבריחת הון בפרט.

בנוסף קיימים גם שיקולים של מחיר. למרות התייצבות או אף התחזקות בחודשים האחרונים, המטבעות של המדינות המתפתחות ממשיכים להיות זולים לעומת אלה של המפותחות. העובדה הזאת מותירה להם מרחב גדול יותר לעליות פוטנציאליות ומציעה למשקיעים באג"ח של שווקים מתפתחים שנסחרות במטבע המקומי סיכוי לתשואה מטבעית נוספת. באותה העת פרמיית הסיכון על אג"ח ממשלתיות של ארה"ב עדיין גבוהה בהרבה מהממוצע. כלומר, גם במקרים של מדינות בעלות נתונים טובים, האג"ח שלהן מציעות תשואה גבוהה.

המדד העיקרי מככב

בינתיים, אג"ח של שווקים מתפתחים שנסחרות במטבע מקומי ממשיכות להניב תשואה נאה. כך, תשואת המדד של בלומברג של אג"ח במטבע מקומי, הכולל 31 מדינות מתפתחות, עלה ב־3.5% מתחילת השנה, והתשואה בשלוש השנים האחרונות עומדת על 0.9%, כאשר המדד קיזז את ההפסד שרשם בשנתיים לפני כן. האג"ח לעשר שנים של ברזיל, דרום קוריאה, הודו ואינדונזיה, האחזקות הגדולות במדד, הניבו רווח חיובי בחישוב דולרי מתחילת השנה. כך, האג"ח של דרום קוריאה עלו ב־3.25%, האג"ח של הודו עלו ב־0.6% והאג"ח של אינדונזיה עלו ב־12.39%. את הזינוק החד ביותר מתחילת השנה רשמו האג"ח של ברזיל, שעלו ב־41.44%.

ארז ברית הוא מנכ"ל בית ההשקעות טנדם קפיטל, ויוליה ויימן היא אנליסטית מאקרו לשווקים גלובליים

תגיות