אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נתניהו הזמין את הרוסים לחפש גז - ושכח שהממשלה שלו סילקה אותם מפה

נתניהו הזמין את הרוסים לחפש גז - ושכח שהממשלה שלו סילקה אותם מפה

במהלך ביקורו במוסקבה קרא רה"מ לרוסיה לפתח את מאגרי הגז של ישראל. הוא רק שכח לספר שגזפרום כבר היתה חצי שותפה של ישראל בפיתוח ומכירת גז מתמר ב-2012 - עד שוועדה בינמשרדית דחתה את הרעיון על הסף

09.06.2016, 08:12 | ליאור גוטמן
סוכניות הידיעות במוסקבה דיווחו אתמול (ד') שראש הממשלה בנימין נתניהו, ששוהה שם בימים אלו בביקור מדיני, הזמין את רוסיה לפתח מאגרי גז ישראליים. ההזמנה נמסרה לנשיא רוסיה ולדימיר פוטין, זאת כאשר חיפושי גז ונפט או פיתוח מאגרים יכולים לגרום לעליית מדרגה בשיתוף הפעולה בין המדינות. על פי סוכנויות הידיעות, פוטין ציין את חברת הגז הלאומית הרוסית, גזפרום, כרוכשת פוטנציאלית לחוזי גז חדשים לשוק האירופאי. 

מה שנתניהו שכח לספר הוא שרוסיה כבר הייתה חצי שותפה של מדינת ישראל בפיתוח ומכירת הגז, ומי שסילק אותה מפה היא ממשלת נתניהו ה-32. כפי שפורסם ב"כלכליסט" במרץ 2012 דיווחו לבורסה דלק קידוחים, אבנר, דור גז וישראמקו (שותפויות הגז הישראליות שמחזיקות יחדיו כ-64% ממאגר תמר) על חתימת מזכר הבנות לפיתוח וייצוא גז. ההיקף שנאמד לייצוא עמד על כ-80 מיליארד מ"ק, כלומר כ-27% מנפח המאגר. על פי הדיווחים לבורסה, תמר היתה אמורה לתכנן ולהזמין אסדת ייצוא ימית לגז מדייהו הקוריאנית, כאשר גזפרום היתה אמורה למצוא שווקים חדשים לגז. בדיווח לבורסה נאמר אז כי הבחירה בגזפרום נובעת מהעובדה ש"גזפרום עצמה היא חברת הגז הגדולה בעולם המחזיקה ב-17% מרזרבות הגז העולמיות ובכ-70% מרזרבות הגז ברוסיה".  
פוטין ונתניהו, במהלך הביקור של רה"מ במוסקבה, צילום: רויטרס פוטין ונתניהו, במהלך הביקור של רה"מ במוסקבה | צילום: רויטרס פוטין ונתניהו, במהלך הביקור של רה"מ במוסקבה, צילום: רויטרס

אולם תוכניות לחוד ומעשים לחוד- ועדת צמח, ועדה בין משרדית שנדרשה לחשב כמה גז מותר ליצא, פסלה מראש את כניסת החברות הרוסיות והסיניות לישראל. הרעיון שעמד מאחורי הפסילה, שלא פורסם בפרוטוקולי הישיבות משיקולי מדיניות חוץ, היה שישראל אינה יכולה לעבוד עם חברות לאומיות שהשיקול הכלכלי שלהן אינו במקום הראשון. "תראה מה קרה באוקראינה. הם הרגיזו את הרוסים ובתמורה 'סגרו להם את השיבר' של הגז והשאירו את המדינה שם בלי חימום בחורף. ומה יקרה פה? עוד יסגרו לך את השיבר כי הפצצת לפי דיווחים זרים מכ"ם רוסי שהוצב בסוריה", נזכר בכיר בענף האנרגיה שהיה שותף אז לדיונים. 

המחשבה הזאת קרמה עוד וגידים גם שנים לאחר מכן, בשעה שחברות סיניות הציעו לנובל אנרג'י ודלק לרכוש חלקים מלוויתן במחיר טוב יותר ממה שוודסייד האוסטרלית הייתה מוכנה לשלם. כזכור בתחילת 2014 דובר על רכישת 25% מלוויתן עבור 2.7 מיליארד דולר, אולם העסקה התפוצצה ברגע האחרון. חברות סיניות שונות הציעו מחיר יותר טוב מהאוסטרלים, אבל משרדי האנרגיה, האוצר והחוץ פסלו את כניסתם על הסף, בעיקר משיקולים מדיניים וחשש לעצמאותה האנרגטית של ישראל.  

והנה, שלוש שנים לאחר מכן, נתניהו מזמין את פוטין להיכנס לשוק שנית ולהתמודד על רכישה ופיתוח נכסי הגז של ישראל. התועלות הפוליטיות במהלך הן קבלת שווקי גז בטוחים לייצוא כמו גם משאבים בלתי נדלים בפיתוח מאגרי גז. בנוסף, אחזקה רוסית במאגרים תייתר את ההצטיידות של חיל הים בספינות הגנה על האסדות העתידיות (בעסקה שכבר נסגרה ובהיקף של 2 מיליארד שקל) כיוון שהסיכוי שהסורים או החיזבאללה יתקפו את ישראל כשרוסיה שותפה רשמית אינו גבוה, אם בכלל.  

מצד שני הבעיות הגיאו פוליטיות והכלכליות לא נעלמו, והתלות בחברה ממשלתית זרה לא נעלמו. אז למה נתניהו מוציא מהמגרה תכנית שנפסלה על ידי שרי ממשלתו רק לפני שלוש שנים? לנתניהו הפתרונים. אולי רוסיה התחייבה שלא לסגור לישראל את השיבר אף פעם, ואולי מדובר בפעולת יח"צנות של ראש הממשלה, מין ספין אנרגטי נוסף לסאגת פיתוח שדות הגז בישראל.

תגיות