אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חלון ההזדמנויות של הישראלים במאוריציוס עומד להיסגר צילום: תומר יעקובסון

חלון ההזדמנויות של הישראלים במאוריציוס עומד להיסגר

המדינה הממוקמת באוקיינוס ההודי משכה אליה במשך שנים משקיעים זרים רבים ובמיוחד כאלה שעסקיהם ממוקמים בהודו, אך כעת הכללים משתנים

10.06.2016, 10:06 | עו"ד הנרייט פוקס וד"ר עוז חלבי
כמות המשקיעים הזרים בהודו, בעשור האחרון, מורכבת ממשקיעים מסינגפור, הולנד, קפריסין וישראל, אך בעיקר ממשקיעים ממאוריציוס. ב-15 השנים האחרונות, כשליש מההשקעה הישירה של משקיעים זרים בהודו מתבצעת ממאוריציוס. במקום השני, הרחק מאחור, נמצאת סינגפור עם כ-16% מכמות ההשקעות הזרות הכוללת באותה תקופת זמן. ההסבר לאחוז ההשקעה הגבוה בהודו, על ידי משקיעים זרים ממאוריציוס, נובע מאמנת המס בין הודו למאוריציוס אשר מעניקה הטבות מס מפליגות למשקיעים הזרים בהודו.

קראו עוד בכלכליסט

מבנה המס מאוריציוס-הודו, אטרקטיבי למשקיעים ישראלים בשל הפטור ממס שהוא מאפשר. רשויות המס בהודו נאבקו שנים רבות בניצול לרעה של אמנת המס בין המדינות כאשר בתקופה האחרונה המאבק עלה מדרגה באמצעות הצבה של פקידי מס הודים במאוריציוס אשר הונחו לבחון את פעילותן של החברות המשקיעות בהודו והתאגדו במאוריציוס. ב-10 במאי השנה הודו נחלה הצלחה במאבק כאשר הצליחה לשכנע את מאוריציוס לבצע תיקונים באמנה.

קונצרנים ישראלים רבים וחברות נדל"ן ישראליות, אשר פועלים ברחבי הגלובוס ומחזיקים בנכסי הנדל"ן והתשתיות ההודים שלהם באמצעות מאוריציוס, חוששים מהשינוי באמנה אבל קיימת אפשרות כי משקיעים קיימים בהודו יוכלו להימנע, לפחות חלקית, מתשלום מס רווח הון בהודו באמצעות תכנון נכון.

האמנה המקורית, אשר נחתמה בשנת 1983, נוסחה על מנת לעודד מסחר משותף והשקעות הדדיות בין המדינות. האמנה, בסופו של דבר, תרמה רבות למעמדה של מאוריציוס כמרכז פיננסי אשר מהווה פלטפורמת השקעה למספר קרנות השקעה גדולות ולהיותה גורם משמעותי ומקור להשקעות פיננסיות רבות בהודו.

מאוריציוס. חלון ההזדמנויות עומד להסגר
מאוריציוס. חלון ההזדמנויות עומד להסגר צילום: cc by Simisa

ההטבה המשמעותית העולה מאמנת המס בין המדינות הינה הענקת זכויות מס אקסקלוסיביות בנושא רווחי ההון בגין מכירת מניות של חברות המאוגדות בהודו על ידי חברת האם המאוגדת תחת חוקיה של מאוריציוס. משקיעים ישראלים המעוניינים להשקיע בהודו יבחרו במאוריציוס ככלי להשקעתם במדינה בשל העובדה כי מאוריציוס אינה מטילה מס על רווחי הון הנובעים ממכירת מניות של חברות הודיות.

מאוריציוס הפכה ליעד המועדף בדרך להודו בשל העובדה כי אין הגבלה לגובה ההטבה הנובעת מהשימוש באמנה. התיקון שהתבצע לאחרונה באמנה מגביל את האפשרות ליהנות מהטבת מס כפולה בשתי המדינות כאשר נוצרת החובה לשלם מס רווחי הון בהודו בעתיד. בעתיד רק חברות המאוגדות תחת חוקיה של מאוריציוס, העומדות ב"מבחנים מסוימים" ואינן משמשות כחברות צינור או כחברות קש, יוכלו ליהנות מהטבות המס מתוקף האמנה.

רווחי הון הנובעים ממכירת מניות של חברות הודיות אשר נרכשו לאחר תחילת אפריל 2017, יהיו חייבים ב-50% ממס רווח ההון החל בהודו בזמן שמכירת מניות, אשר נרכשו לאחר תחילת אפריל 2019, תהא חייבת במס רווחי הון בשיעור מלא.

משקיעים ישראלים שיפעלו במהירות ובחריצות יוכלו "להגן" על רווחי ההון שלהם. רובם פועלים בהודו, באמצעות חברות המאוגדות תחת חוקיה של מאוריציוס. במסגרת השינויים באמנה הם יכולים להבטיח פטור חלקי מחבות ברווחי הון תוך כדי יצירת ערך היסטורי גבוה של החברה אשר עתידה להימכר. כעת יש להן זמן קצר להסדיר את מבנה ההחזקות שלהן בטרם חלון ההזדמנויות ייסגר.

הכותבים הם שותפים בקבוצת המיסוי הבינלאומי במשרד פרל כהן צדק לצר ברץ בישראל ובניו יורק

תגיות