אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המכירה של Parko מראה שגם בכישלון עדיין אפשר לדאוג לעובדים צילום: תומי הרפז

מאקרו טכנולוגי

המכירה של Parko מראה שגם בכישלון עדיין אפשר לדאוג לעובדים

חברות ההייטק הישראליות מחפשות את האקזיט, אך גם כאשר מוכרים בהפסד אפשר להציל חלק מההשקעה ובעיקר למנוע פשיטת רגל ולשמור על מקום התעסוקה של העובדים

09.06.2016, 13:29 | מאיר אורבך

הכישלונות של תעשיית ההייטק הישראלית מתחבאים פעמים רבות בתוך ידיעות של חברות זרות שמודיעות על רכישת נכסים או פעילות של חברה ישראלית. כך היה במקרה של חברת Abe's Market, שעל רכישת נכסיה בחודש שעבר דווח בהודעה של החברה הרוכשת דיירקט דיאט ולא בהודעה של החברה הישראלית עצמה. באופן דומה נחשפה רכישתה של פארקו הישראלית השבוע, לאחר שאיסיפארק השוודית דיווחה שקנתה אותה.

קראו עוד בכלכליסט

Abe's Market גייסה יותר מ־20 מיליון דולר ולפי הערכות בענף נמכרה בסכום נמוך בהרבה מגובה ההשקעה בה. פארקו אמנם גייסה רק 1.5 מיליון דולר, אבל גם במכירתה לא הצליחה להשיג החזר ראוי למשקיעה ולפי ההערכות נמכרה במאות אלפי דולרים בלבד.

אף שנמכרה בהפסד, פארקו היא דוגמה מעניינת: החברה ניסתה בכל כוחה להיכנס לתוך שוק צפוף, במקרה זה של יישומי חניה, ולאחר שהבינה שהשוק הבינלאומי לא מחכה לה, צמצמה נזקים ומכרה את עצמה במחיר נמוך אמנם, אבל תוך שמירה על החזקת מרכז פיתוח מקומי בישראל והסכמה למתן תשלומים עתידיים במידה והטכנולוגיה של החברה אכן תמריא.

 אפליקציית פארקו אפליקציית פארקו  אפליקציית פארקו

בענף מקובלת התפיסה לפיה מכירה של חברת סטארט־אפ בהחזר של פי 3 על ההשקעה (ROE) בטווח של חמש שני מהווה אקזיט מכובד, בעוד מכירה במכפיל של יותר מ־7 היא אקזיט נפלא. החזר של פחות מפי 3, אך עדיין בסכום הגבוה מההשקעה, עדיין מהווה עסקה סבירה, בעוד שבאופן לא מפתיע מכירה מתחת לסכום ההשקעה מהווה כישלון.

בדיקה שערכה חברת המחקר IVC עבור "כלכליסט" העלתה שמתוך 330 עסקאות מיזוג ורכישות בענף ההייטק המקומי מאז 2013, המשקיעים רשמו הפסד על השקעתם ומכרו את החברה מתחת לשווי ההשקעה ב־13% מהחברות שקיבלו מימון חיצוני לחברה. לפי אנשי IVC, אם משקללים גם מקרים שבהם חברות ציבוריות נרכשו החוצה מהבורסה הנתון מגיע לכ־15%.

מדובר בנתונים נמוכים אך כאלה שמצביעים על מיעוט מפתיע של משקיעים, שמוכנים למחול על כבודם ולמכור את מה שאפשר מהחברה מתחת לסכום שהשקיעו בה. מקרים אלה מצילים סכום נמוך מההשקעה, אך פעמים רבות מספיקים כדי להציל את מקום התעסוקה של העובדים ולעתים למנוע פשיטת רגל של החברה. סגירה של חברה היא חלק מסטטיסטיקה ידועה של כשלונות, אבל משקיעים רבים עוד סבורים משום מה שמכירה בהפסד היא השפלה. 

תגיות