אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תסגרו ספרים ומחברות: לכלכלן ג'ים ריד יש בוחן פתע בשבילכם צילום: תומי הרפז

תסגרו ספרים ומחברות: לכלכלן ג'ים ריד יש בוחן פתע בשבילכם

לזרוק כסף ממסוק זה רעיון טוב? ומתי יפרוץ המיתון הבא בארה"ב? המאקרו-כלכלן ג'ים ריד, מבכירי האסטרטגים של וול סטריט, הפתיע משקיעים בהרצאה שנשא ושאל אותם 8 שאלות בוערות - זה מה שהם השיבו

11.06.2016, 11:31 | שירות כלכליסט

ג'ים ריד מדויטשה בנק הוא אחד מאסטרטגי המאקרו-כלכלה הנחשבים ביותר בוול סטריט. בכנס שנערך בשבוע שעבר הוא הפנה לרגע את הזרקור למאות המשקיעים שנכחו באירוע ושאל אותם שמונה שאלות על ענייני השעה. ריד פרסם את התשובות שלהם והוסיף כמה תובנות משל עצמו. 

ג ג'ים ריד | צילום: תומי הרפז ג

1. האם אזרחי בריטניה יצביעו בעד הישארות באיחוד האירופי?

 

מה השיבו המשקיעים:  83% מהמשקיעים טענו שכן, לעומת 17% שמעריכים כי במשאל העם שיתקיים ב-23 ביוני יצביעו אזרחי הממלכה בעד עזיבת האיחוד.

 

המשמעות: התוצאות משקפות את התחושה הכללית בקרב המשקיעים מחוץ לבריטניה. עם זאת, ריד חושב כי התוצאה של ברקזיט, כלומר של עזיבת האיחוד, לא באה לידי ביטוי עדיין במחירים בשווקים.

2. האם היורו יישאר המטבע של איטליה גם בעוד חמש שנים?

מה השיבו המשקיעים: 83% מהמשקיעים השיבו בחיוב, לעומת 17% שענו "לא".

המשמעות: יהיו טלטלות רבות בשווקים אם איטליה תחליט לנטוש את היורו.

3. מי צמחה יותר מאז 1990 במונחים של תמ"ג ממשי, יפן או איטליה?

מה השיבו המשקיעים: 42% מהמשתתפים טענו שיפן, בעוד ש-58% העריכו כי איטליה צמחה יותר.

המשמעות: הרוב טעה, שכן הצמיחה המצרפית של יפן עומדת על 28% לעומת 17% של איטליה. מבחינת ריד, זה מצביע על הבעיות שאיתן מתמודדת איטליה בגוש היורו, והוא מעריך כי המתיחות סביב החברות שלה ככל הנראה תגבר בשנים הקרובות.

4. האם הפד יעלה שוב את הריבית לפני סוף השנה?

מה השיבו המשקיעים: ההצבעה התחלקה כך: 75% חשבו שהבנק המרכזי של ארה"ב יעלה את הריבית לפני סוף השנה לעומת 25% שלא חושבים שצפויה העלאת ריבית נוספת בחודשים הקרובים.

 

המשמעות: ריד לא מסכים עם הקהל. הוא לא פירט יותר מדי בעניין זה.

 

5. מתי התשואה הגבוהה באירופה תוביל להחזר שלילי שנתי?

מה השיבו המשקיעים: 6.1% האמינו שכבר השנה, 41.5% בחרו ב-2017, 42.9% מאמינים שזה יקרה דווקא ב-2018, 6.1% בחרו ב-2019 ו-3.3% אמרו כי אחרי 2020.

המשמעות: ריד הופתע שהרוב בחרו ב-2018, שכן הוא מהמר כי אירופה תחווה החזר שלילי כבר בשנה הבאה.

6. מתי יפרוץ המיתון הבא בארה"ב?

מה השיבו המשקיעים: 2018 זכתה למספר הקולות הגבוה ביותר, עם 44.1% מהקהל שמעריכים כי המיתון יפרוץ עוד שנתיים. 4.1% חושבים שזה יקרה כבר השנה, 29.1% חושבים שבשנה הבאה ממתין מיתון לארה"ב, 12.2% ענו 2019 ו-10.3% טענו כי המיתון יקרה ב-2020 או לאחר מכן.

המשמעות: פירוש הדבר כי בסביבות 80% מהמשקיעים מצפים להאטה עוד עד סוף 2018. ריד טוען כי הדבר מצביע על כך שההחזרים עלולים להיפגע מהתשואה ההתחלתית הנמוכה.

7. מה יהיה מחיר הנפט בסיום השנה?

מה השיבו המשקיעים: אף אחד מהמשקיעים בכנס לא חושב שהנפט יהיה נמוך מ-20 דולר לחבית, ורק 1.4% מהמרים שינוע בין 20-30 דולר. לעומת זאת, 10.7% מעריכים כי המחיר יהיה בין 30-40 דולר, 36.9% בין 40-50 דולר, 35% בין 50-60 דולר, 15% בים 60-70 ורק 0.9% חושבים שיטפס מעל 70 דולר לחבית.

המשמעות: מדובר פה על טווח תוצאות רחב, שמצביע על כך שאיש אינו יודע באמת מה עומד לקרות בזירת הנפט.

 

8. האם תאומץ המדיניות של כסף מסוק (helicopter money)?

מה השיבו המשקיעים: 46% ענו בחיוב, לעומת 54% שהשיבו בשלילה.

המשמעות: פיזור כסף ממסוק הוא רעיון פופולרי שנוצר על ידי הכלכלן האמריקאי מילטון פרידמן בשנת 1969, כאשר הציע הפלת כסף ממסוקים לאזרחים במטרה להפעיל מחדש את הכלכלה ולהילחם ביעילות בדפלציה. ריד אומר כי זה מרשים ביותר שרעיון שכלל לא היה מתקבל על הדעת רק לפני מספר שנים נשמע כעת כמו אפשרות סבירה לפחות לחצי מהמשקיעים. לפיכך, הוא מאמין כי הדיבור סביב כסף ממסוק רק יילך ויגבר ועשוי להיתפס כתגובת המדיניות ההולמת במשבר הבא.

 

תגיות

2 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
ומזה הדפסת כסף כאילו אין מחר?..נכון שהכסף הולך
ומזה הדפסת כסף כאילו אין מחר?..נכון שהכסף הולך להשקעה במניות ולא בדיוק הולך לצריכה פרטית.אבל גם זה נחשב לאפקט הליקופטר..במיוחד אם הכסף יצא מהבורסה ויגיע לאפיקים אחרים כגון צריכה..מתן הלוואות לצריכה ולהשקעה.. חוץ מזה,ערך הכסף נשחק בחצי ב-10 שנים האחרונות..ולכן יש אינפלציה ברמות הרבה יותר גבוהות ממה שחושבים.
Corn  |  12.06.16
1.
יש לציין שמילטון פרידמן מעולם לא הציע את
יש לציין שמילטון פרידמן מעולם לא הציע את "כסף הליקופטר" בתור מדיניות רצינית שעל ממשלות העולם ליישם. זה בסך הכל היה ניסוי מחשבתי לגבי ההשלכות של יצירת כסף יש מאין וחלוקתו ישירות לאזרחים (להבדיל מהקלה כמותית, שבמסגרתה יוצרים כסף יש מאין ומשתמשים בו לרכישת אג"ח מדינה). מי שמציע ליישם את זה הלכה למעשה סובל מפסיכוזה קשה ויש לאשפזו בבית משוגעים, משום שההשלכות על המשק יהיו קטסטרופליות - היפראינפלציה בסגנון זימבבווה.
Basketball  |  11.06.16