אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רשות מקרקעי ישראל תחליט מחר: ממשיכים להחכיר או מוכרים צילום: ארכיון קקל

רשות מקרקעי ישראל תחליט מחר: ממשיכים להחכיר או מוכרים

מועצת הרשות תתכנס כדי לדון בהצעה להעניק הנחה של 9% למחכירי קרקע שמעוניינים לרכוש אותה. מנכ"ל קק"ל מאיר שפיגלר תומך במעבר למכירה במקום חכירה, אך דורש להגביל את ההטבה

14.06.2016, 21:49 | אביב גוטר

מועצת מקרקעי ישראל צפויה להתכנס מחר בכדי לדון במדיניות הקרקע של המדינה ובפעילות הרשות. בין 17 ההצעות העומדות על סדר היום, נמצאת החלטה בנוגע להמשך הרפורמה במקרקעי ישראל שעיקרה מכירה של קרקעות שהמדינה החכירה עד כה לאנשים פרטיים.

קראו עוד בכלכליסט

על פי ההצעה, בעלי זכויות חכירה יוכלו לרכוש את הקרקע מהמדינה בהנחה של 9% מערכה. גובה ההטבה הוגבל ל־300 אלף שקל לחוכר, אך מגבלה זו חלה רק על בעלי קרקעות ביישובי עולים ובאוכלוסיית בינוי בפועל (הרחבות יישובים חקלאיים/מושבים), ואילו לשאר האוכלוסייה ההטבה לא הוגבלה ויכולה להגיע לכדי מיליוני שקלים לכל חוכר.

מי שדחף לאישור ההצעה בעבר הוא ראש רשות מקרקעי ישראל דאז בנצי ליברמן וסגניתו ליאורה טושינסקי. אלו טענו כי ההצעה תקטין את החיכוך עם החוכרים וכי הנחה בשווי הנ"ל תוביל חוכרים רבים למימוש העברת הבעלות.

לאחר שההצעה אושרה, הוגשה בשנת 2014 עתירה לבג"צ כנגד ההחלטה על־ידי האגודה לצדק חלוקתי. בעתירה נטען כי המהלך מעניק הטבה כלכלית בלתי סבירה שאינה עומדת בעקרונות השוויון והצדק החלוקתי וכי ההחלטה התקבלה בפזיזות ללא נתונים עובדתיים, בהסתמך על הערכות שגויות וללא חוות דעת כלכלית.

מאיר שפיגלר , צילום: ארכיון קקל מאיר שפיגלר | צילום: ארכיון קקל מאיר שפיגלר , צילום: ארכיון קקל

בדיון שהתקיים לפני כחצי שנה בבית המשפט העליון נדרשה הרשות להציג חוות דעת כלכלית ולקיים דיון חוזר במועצה. כתוצאה מכך הוכנה חוות הדעת הכלכלית שחשפה נתונים חדשים ודרמטיים. על פי חוות הדעת, אובדן ההכנסות במגזר הכפרי מגיע ל־690 מיליון שקל ואובדן ההכנסות במגזר העירוני מסתכם בכ־2 מיליארד שקל — הפסד כולל של 2.7 מיליארד שקל. סכום דמיוני ביחס לאובדן ההכנסות של 70 מיליון שקל כפי שנטען תחילה.

מנכ"ל קק"ל מאיר שפיגלר הוא אחד מהמתנגדים הבולטים להחלטה ופועל לשנות אותה. שפיגלר הגיש הצעת החלטה חדשה שתשנה את התנאים הקיימים לקבלת ההטבה. זאת, במטרה להגדיל את מספר בעלי הקרקעות שיממשו את הבעלות על הקרקע.

שפיגלר מציע להגביל את גובה ההטבה הכספית ל־150 אלף שקל לכל הרוכשים, כאשר את ההטבה יוכלו לממש בעלי זכויות בנייה ליחידת דיור אחת ומעלה שינצלו את פוטנציאל הזכויות בקרקע שתועבר לבעלותם בתוך שלוש שנים. על פי ההצעה של שפיגלר, במידה והחוכר לא ינצל את זכויות הבנייה הוא ייאלץ לשלם את מלוא הסכום על הקרקע. בכך המדינה מגבילה את אובדן ההכנסות הפוטנציאלי שלה מכל חוכר וגם מתמרצת את בעלי הקרקעות לבנות יחידות דיור בשטחן ובכך להקל על מצוקת הדיור. 

תגיות