אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

אפל מכניסה מפתחים לגן הסגור

להשתמש בסירי בווטסאפ, להזמין סרט מתוך iMessages: הגישה שאפל מעניקה לעומקי מערכת ההפעלה שלה עשויה להוביל למהפכה בעולם המובייל

15.06.2016, 11:55 | עומר כביר

מי שציפה להכרזה על שירות או אפליקציה פורצי דרך באירוע הפתיחה של כנס המפתחים השנתי של אפל, התאכזב קשות. מרבית ההכרזות נעו בין שיפור הממשק לבין גימיק חינני לתכונות שכבר הופיעו באנדרואיד או בפלטפורמות מתחרות. אבל בין מרבית ההכרזות, בעיקר אלו שנגעו למערכת ההפעלה של האייפון והאייפד iOS, עבר חוט מקשר שהופך את האירוע לרגע נפיץ, כזה שיכול לחולל מהפכה משמעותית בחוויית השימוש במכשירים: אפל העניקה למפתחים גישה למרכיבים מהותיים של מערכת ההפעלה שלה למכשירים ניידים.

קראו עוד בכלכליסט

המהלך הזה הוא חלק משינוי גישה של אפל לעבור מגן סגור לחלוטין לגן מעט פתוח יותר. זה לא ש־iOS תהפוך בעתיד הקרוב למערכת הפעלה בקוד פתוח שתאפשר למפתחים גישה בלתי מוגבלת סטייל אנדרואיד, אבל אפל בהחלט מתחילה לשחרר את הרסן. ומה שמוביל את הפתיחות הזו היא ההבנה של אפל שהיא לא מסוגלת ליצור את היישומים הטובים ביותר ללא עזרה חיצונית, ושמתן גישה למפתחים רק ישפר את יכולות המוצרים שלה.

מנכ"ל אפל טים קוק עם מפתחים צעירים בכנס החברה, שלשום. לשחרר את הרסן, צילום בלומברג מנכ"ל אפל טים קוק עם מפתחים צעירים בכנס החברה, שלשום. לשחרר את הרסן | צילום בלומברג מנכ"ל אפל טים קוק עם מפתחים צעירים בכנס החברה, שלשום. לשחרר את הרסן, צילום בלומברג

הפתיחות הזו שונה מאוד שונה מהתפיסה המתנשאת של החברה בתקופתו של סטיב ג'ובס, אבל מי שעוקב אחרי התנהלותו של טים קוק בכסא המנכ"ל לא יופתע יותר מדי. תחת הנהגתו אפל הופכת לחברה קסומה פחות ומציאותית יותר, כזו שעדיין מייצרת מוצרים נהדרים אבל מבינה שקצת עזרה מידידים לא יכולה להזיק.

ההכרזות המרכזיות בכנס הפתיחה לא היו מסעירות במיוחד: השעון החכם זכה לעדכוני ממשק וביצועים והבשורה המרכזית באפל טי.וי היתה הרחבת יכולות החיפוש של הסייעת הדיגיטלית סירי לאפליקציות נוספות. למערכת ההפעלה למק הוספה תמיכה בסירי, תקשורת הדדית עמוקה יותר עם מכשירי iOS ויכולת להשתמש באפל פיי באתרי קניות. עיקר האירוע הוקדש להצגת החידושים ב־iOS 10, שזכתה לסבב עדכונים נרחב.

עם התוספות הבולטות למערכת ההפעלה נמנים עדכוני ממשק שנותנים נוכחות משמעותית יותר לווידג'טים; עדכון ליישום התמונות שמשתמש ביכולות זיהוי פנים, חפצים ומקומות כדי ליצור אלבומים אוטומטיים מעוצבים לפי נושא או אירוע (משהו שכבר ראינו מזמן עם גוגל Photos); עדכונים למקלדת המובנית שכוללים חיזוי טקסט חכם וזיהוי כתב יד; עיצוב חדש ונדרש לשירות אפל מיוזיק; ויכולות עיצוב שיחה מתקדמות ב־iMessages, בדמות אפשרויות לשלב אפקטים, סרטונים וסטיקרים.

החידוש המרגש ביותר במערכת ההפעלה נוגע לגישה שהוענקה למפתחים. אלה קיבלו סוף סוף גישה לסירי ויוכלו לשלב אותה בהפעלת האפליקציות שלהם. סירי לא תוגבל יותר לעבוד רק עם היישומים המובנים של אפל ואפליקציות נבחרות, וכל מפתח יוכל לנצל את יכולותיה כדי לבצע פעולות בלי צורך להיכנס לאפליקציה - החל משליחת הודעה בווטסאפ ועד הזמנת מונית ב־Gett.

אפליקציית iMessages נפתחה גם היא למפתחים שיוכלו ליצור בעבורה תוספים, החל מסטיקרים ואפקטים לשיחות ועד שילוב של יישומים מורכבים יותר, כמו למשל ביצוע הזמנה משותפת ממסעדה ופיצול התשלום בין חברים בלי לצאת מחלון הצ'ט.

באופן דומה, אפליקציית המפות תאפשר למפתחים לשלב בה יישומים רלוונטים דוגמת הזמנת נסיעות או הזמנת מקום במסעדה. בניגוד לפתרונות דומים אחרים, כמו השילוב של Gett באפליקציית התחבורה הציבורית מובאיט, הדבר לא יבוצע במעבר לאפליקציה אחרת: כל הליך ההזמנה וניהולה יוכל להתבצע ישירות מיישום המפות של אפל. גם הווידג'טים, שזכו לנוכחות בולטת יותר ומאפשרים לשלב אנימציות וסרטונים, מספקים מגרש משחקים חדש למפתחים.

אפשר רק לדמיין מה יעשו המפתחים עם הגישה החדשה שהם יקבלו, כפי שעשתה אפל בחודשים האחרונים. אבל כשנותנים למיליוני אנשים צעצוע חדש לשחק איתו, קשה לנחש אילו רעיונות חדשים הם ימציאו. כשאפל פתחה את האפסטור ספק שהיא חזתה את כל האפליקציות המפתיעות שהיא תביא איתה ושהיא תהפוך לבסיס להקמת והצלחת חברות ענק כמו אובר או ווטסאפ. המהלך הנוכחי לא משמעותי באותה מידה, אבל בעל חשיבות רבה עבור אפל.

סביר להניח שהפתיחות לא תיעצר כאן. אחרי שאפל העניקה למפתחים גישה למפות וליישום המסרים שלה, ייתכן שאפליקציות כמו ווטסאפ וגוגל מפות יציעו גישה דומה, בעיקר אם המהלך של אפל יזכה להצלחה. אם זה יקרה, אולי המהלך הנוכחי ייזכר בעתיד כרגע שבו החל עידן האפליקציות ההדדיות - כאלו שלא רק חיות בפני עצמן אלא מתקשרות ומנצלות זו את יכולותיה של זו לחוויה עשירה ומחוברת יותר. 

תגיות