אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שימוש בקוד פתוח עלול לפוצץ לכם את האקזיט צילום: יח"צ

שימוש בקוד פתוח עלול לפוצץ לכם את האקזיט

שימוש בקוד פתוח הוא פיתוי גדול למתכנתים ואנשי פיתוח, אך ניצול בלתי מבוקר עלול להתגלות כתסריט אימים לחברה מסחרית, ולהוות "דיל ברייקר" בעסקאות מיזוג ורכישה

17.06.2016, 07:04 | עידו שומרוני וליאור אבירם

קוד פתוח - פיירפוקס, לינוקס, אנדרואיד. אלו הם השמות המוכרים, אך הם רק קצה הקרחון. חלפו הימים שבהם נעשה בתוכנות קוד פתוח שימוש מצומצם רק על ידי קהילה של משוגעים לדבר, וארגונים חדורי אידיאולוגיה ששמו לעצמם למטרה לקדם עקרונות של חופש ושיתופיות בתוכנות מחשב. כיום, כמעט כל חברה טכנולוגית עושה שימוש, בהיקף כזה או אחר, בתוכנות אשר ניתנות תחת רישיון קוד פתוח.

לשימוש בקוד פתוח יש יתרונות עצומים: חיסכון בזמן וכסף הדרושים לכתוב קוד יש מאין ולהמציא את לאלגוריתם את הגלגל, ע"י ניצול העובדה שמישהו כבר עשה זאת לפניך ושהוא מוכן לחלוק עמך את שורות קוד המקור הנדרשות ליצירת התוכנה או האפליקציה. 

מדובר בפיתוי גדול למתכנתים ואנשי פיתוח, אך - אליה וקוץ בה - בחלק ניכר מהמקרים מדובר בשימוש שנעשה בהיעדרה של הכוונה מתאימה, ולא אחת אף בהיעדר ידיעה של הנהלת החברה אודות עצם קיומו של אותו שימוש או אודות היקפו. היעדרה של הכוונה כזו וניהול בלתי מושכל של בסיס הקוד עשויים להוביל לתוצאות שיכולות להוות תסריט אימים בעבור חברה מסחרית.

בהמבורג שבגרמניה מתנהלת בימים אלו תביעת מיליונים כנגד VMware, חברת ענק ציבורית אמריקאית, בגין שימוש במרכיב של קוד פתוח של Linux, תוך הפרה לכאורה של תנאי רישיון הקוד הפתוח GPL, אולי השם המוכר ביותר מבין רישיונות הקוד הפתוח הקיימים. התובע במשפט, מפתח שתרם לפיתוח חלק משמעותי משורות הקוד של Linux Kernel, לא היה יוזם את התביעה אלמלא קיבל עצה ועידוד לתבוע, מארגון שחרת על דגלו את עקרונות הקוד הפתוח (Software Freedom Conservancy), שאף מימן בעבורו את התביעה. אלא שאם יצליח התובע בתביעתו, תהא המשמעות פסק דין שיאלץ את VMware לחשוף ולאפשר גישה חופשית לקוד המקור של המוצר שלה, שהיא כחברה מסחרית דימתה לקניינה ושמהפצתו היא התעתדה להרוויח.

פיירפוקס. פיתוי מיידי עלול להתגלות כאסון עתידי פיירפוקס. פיתוי מיידי עלול להתגלות כאסון עתידי פיירפוקס. פיתוי מיידי עלול להתגלות כאסון עתידי

גם מבלי להידרש לחשוף את הקוד, שימוש לא מושכל בתוכנות קוד פתוח תוך הפרת תנאי הרישיון החל על אותן תוכנות, עשוי להסתיים במו"מ שנכפה על החברה המסחרית, שבמסגרתו נאלצת החברה להיפרד מסכומים ניכרים ומשמעותיים. מרבית הסכמי הפשרה הללו כלל אינם מגיעים לידיעת הציבור, אך חשוב לדעת שהם חשיפה ממשית שקיימת, שאין להקל בה ראש, ושסכומי פשרה של עשרות ומאות מיליוני דולרים אינם סכומים דמיוניים כשמדובר במקרים מעין אלו. לכן, אין פלא שסוגיית השימוש בקוד פתוח הולכת ותופסת מקום של כבוד בין כלל הסוגיות העולות ונבחנות בעסקאות "אקזיט" של חברות הייטק. שימוש לא "נכון" בקוד פתוח עשוי להביא לתוצאות שנעות בין עיכוב המו"מ, למנוף להפחתת מחיר, ועד Deal breaker שיביא לגניזת החלום לבצע את האקזיט.

גם מן התופעה והמגמה המעניינת של חברות מסחריות שתורמות לפרויקטים של קוד פתוח ואף משחררות בעצמן תוכנות קוד פתוח, לכאורה בניגוד להגיון העסקי המקובל, ניתן ללמוד המון – החל משיקולים עסקיים ששונים מאלו האינטואיטיביים, עובר במודלים מסחריים ששונים מן המוכרים והסטנדרטיים, וכלה בצפי שהשימוש בקוד פתוח רק ילך ויגבר, בצד המודעות הגוברת לסוגיות האבטחה הכרוכות בשימוש שכזה.

לכן, כל חברה טכנולוגית, לא רק חברת תוכנה פר-אקסלנס, אלא גם חברת חומרה שלובה בתוכנה, חייבת להעניק לנושא את תשומת הלב הראויה, לאמץ וליישם מדיניות קוד פתוח סדורה ושקולה, ובעיקר לנהל את השימוש ולא לתת לדברים להתנהל מעצמם ללא פיקוח ובקרה הולמים.

עו"ד ליאור אבירם, שותף מנהל במחלקת ההייטק בשבלת ושות', יחד עם עו"ד עידו שומרוני, קיימו השבוע, בשיתוף עם חברת BlackDuck Software, כנס מקצועי בנושא – היבטים משפטיים, מסחריים, ואבטחתיים בעולם הקוד הפתוח ברשת

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
גיבוב של שטויות שנועד להפחיד סטארט אפים ולגרום
גיבוב של שטויות שנועד להפחיד סטארט אפים ולגרום להם להוציא כסף במשרד שלא מבין כלום בקוד פתוח ועם חברה שיש  לה מוצר נהדר לקוח פתוח אך ההבנה של אנשיה בנושאים המשפטיים שקשורים בקוד פתוח היא מביכה. בקיצור עוד קישור ממומן. 
Planet  |  20.06.16
2.
אני הבנתי את מה שנכתב שם. בקיצור סטרטאפים
אני הבנתי את מה שנכתב שם. בקיצור סטרטאפים וחברות מסחריות צריכות לזכור שאין אוכל חינם. כשמדובר בקוד חופשי, יש בדרך כלל דרישה להשאיר את הרישיון של הקוד באותו מצב או מצב דומה ובשל כך זה יכול ליצור מקרה שבו קודים של אותו גוף מסחרי מגיעים למתחרים, לפעמים בתמורה לסכום כספי ולפעמים (אם הרשיון המקורי לא מאפשר מכירת שינויים לקוד או לא רוצים לעשות זאת מסיבות כאלה ואחרות) ללא רווח בכלל (ואם הם לא קראו את הרישיון, גם ללא אפשרות לראות ולשנות את הקוד)
Leaf  |  17.06.16