אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ניצני שיפור בכלכלה העולמית

ניצני שיפור בכלכלה העולמית

אוסף של נתונים ונסיבות עשוי להאיר פנים לכלכלה העולמית, ואולי גם למשקיעים במחצית השנייה של השנה. אחד מהם הוא שיפור בהיקף היצוא לסין שרשם באחרונה חולשה

16.06.2016, 12:19 | אלכס זבז'ינסקי

המחצית הראשונה של השנה מתקרבת לסופה באקורדים די צורמים. הבנק העולמי שוב הנמיך את תחזית הצמיחה לכלכלה העולמית, צעד שהפך כבר למסורת בשנים האחרונות. השווקים מבוהלים מהאפשרות של ניצחון תומכי יציאת בריטניה מגוש האירו. נתוני שוק העבודה האחרונים בארה"ב עוררו חשש שהכלכלה הגדולה בעולם שוקעת.

אולם, שלל האירועים השליליים מסתיר כמה ראיות לכך שייתכן והכלכלה העולמית דווקא עשויה להפתיע לטובה במחצית השנייה של השנה. לאחרונה מופיעים סימנים שבעגה המקצועית נהוג לקרוא להם Green shoots או ניצנים ירוקים, שמבשרים על שינוי לטובה בחלק מהאינדיקאטורים הכלכליים.

הסיכוי לשיפור מניח שבזירה הפוליטית לא יתרחשו זעזועים קשים. בריטניה תישאר בגוש היורו, הבחירות בספרד לא יובילו להקצנה וגם בבחירות לנשיאות בארה"ב יגבר השכל הישר.

אז איפה נראים הניצנים הירוקים?

ראשית, נזכיר את הדברים הטובים שממשיכים להיות טובים. בתחום הצריכה הפרטית התמונה במרבית המדינות המפותחות נראית טוב וממשיכה להשתפר. למעט יפן, הצמיחה בצריכה הפרטית במדינות "הצרכניות" העיקריות, כולל ארה"ב ואירופה, הייתה בשנה האחרונה גבוהה יותר מאשר הממוצע ההיסטורי.

היצוא לסין מתחיל להשתפר בהדרגה

הבעיה העיקרית במשק העולמי בשנתיים האחרונות קשורה לסחר החוץ ולהשקעות. שתי הסיבות העיקריות להאטה בתחומים אלה קשורות בירידה ביבוא לסין ובירידה במחירי הסחורות.

הירידה ביבוא לסין התרחשה בעיקר בגלל השינוי המבני בכלכלה הסינית במעבר משימת דגש על ההשקעות והיצוא לצריכה והשירותים, מה שגרם לירידה חדה ביבוא מוצרי השקעה. לפי הממצאים בעבודה של קרן המטבע שהתפרסמה לאחרונה, הירידה בהשקעות אחראית על כ-50% מהירידה ביבוא לסין.

מימין: נשיא סין שי ג מימין: נשיא סין שי ג'ינפּינג ונשיא ארה"ב ברק אובמה (ארכיון) | צילום: אימג'בנק, Gettyimages מימין: נשיא סין שי ג

הסיבה נוספת קשורה לירידה ביצוא הסיני בגלל הצמצום בביקושים בעולם. היבוא משמש כתוצרת ביניים ליצוא, כך שהירידה ביצוא גררה גם את הירידה ביבוא. לבסוף, היצרנים הסיניים התחילו להתמקד יותר ויותר בשוק המקומי ולנגוס בחלקם של המוצרים והשירותים המיובאים.

אולם, לאחרונה, מופיעים הסימנים לכך שההיחלשות ביבוא לסין כבר עברה את התחתית. עוד במחצית השנייה של 2015 היבוא לסין היה יורד בקצב שנתי של 15%-20%. בחודש האחרון היבוא כבר עבר לעלייה של 5%. גם אם לא סומכים לחלוטין על הדיווחים מסין, ניתן להתרשם שהיצוא לסין, כפי שמדווח ע"י המדינות המייצאות, עבר את נקודת מינימום בחודשים האחרונים ומתחיל להשתפר בהדרגה.

כמובן שבסין עדיין נותרו הרבה בעיות לא פתורות המאיימות להפוך למשבר שיגלוש מעבר לגבולות סין והעיקרית שבהן היא עומס החובות של המגזר העסקי ואשראי רע בבנקים. עם זאת, לא ניתן לקבוע ברמת דיוק כלשהי אם המשבר יפרוץ עוד השבוע או בעוד שנתיים, או שהסינים יידעו להתגבר על הבעיה.

הבעיה הנוספת שהכבידה על הכלכלה והשווקים והקלה לאחרונה היא הירידה במחירי הנפט, שלאחרונה נרשם בהם תיקון חד. הירידה החדה במחירי הנפט יצרה לחצים פיננסיים במדינות המפיקות וגרמה לזעזועים בשווקים. ההשקעות בתחום לא יחזרו במהירות, אך התיקון במחירי הנפט הקטין את אי הוודאות ששררה בשווקים, מה שצפוי לתמוך בפעילות הכלכלית.

לא רק מחירי הנפט התאוששו, אלא גם הסחורות החקלאיות וחלק מהמתכות. כתוצאה מהשינוי, השתפרו הנתונים הכלכליים במדינות שמתבססות על יצוא הסחורות. מדד ההפתעות בנתונים הכלכליים של Citi שמתייחס לאזור

אמריקה לטינית עלה לאחרונה לרמה הגבוהה ביותר בחמש השנים האחרונות.

נקודה חיובית נוספת הינה ההפתעה לטובה מהצמיחה באירופה ברבעון הראשון. המשק האירופי צמח ב-0.6% לעומת הציפיות הראשוניות לצמיחה של 0.4%. הצמיחה באירופה אומנם עדיין חלשה ושברירית, אך היא ממשיכה להתגבר באיטיות.

גם בארה"ב, החדשות הרעות משוק העבודה עשויות להתברר כהזעקת שווא. סביר להניח שהם לא מסמנות התקררות של שוק העבודה לקראת גלישה להאטה כלכלית, אלא מחסור בעובדים וחוסר נכונות של המגזר העסקי להעלות שכר עקב ירידה ברווחיותו. בסה"כ, לפי הנתונים הכלכליים השוטפים, הצמיחה הכלכלית ברבעון השני בארה"ב צפויה לעמוד על כ-2.5%-3.0%, לעומת 0.8% ברבעון הראשון.

לסיכום, הצטברות של הנסיבות עשויה להאיר פנים לכלכלה העולמית ואולי גם למשקיעים במחצית השנייה של השנה.

 

הכותב הוא כלכלן ראשי במיטב דש השקעות

תגיות