אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מיליארד צופים לא טועים צילום: אי פי איי

מיליארד צופים לא טועים

קאובוי אסייתי ב"שבעת המופלאים", ההצלחה של "וורקראפט" וצילומי סרטים בשנגחאי. הוליווד מתחנפת לסינים, ונראה שזה לא הולך להיפסק בקרוב

20.06.2016, 08:26 | אור סיגולי

שבועיים לאחר יציאתו הפך "וורקראפט: ההתחלה" לסרט מבוסס משחק מחשב המרוויח בכל הזמנים. הכנסותיו עברו את רף 300 מיליון הדולרים כשהוא עוקף את השיאן הקודם, "טומב ריידר".

אבל במולדתו, ארה"ב, מדובר באחד הכישלונות הגדולים של 2016. סרט האקשן־פנטזיה שתקציבו עמד על כ־160 מיליון דולר, הרוויח בשבוע הראשון בארה"ב סכום מביך של קצת יותר מ־24 מיליון דולר, וקיבל שטיפה מהביקורות שהכתירו אותו כאחד הסרטים הגרועים של השנה. בינתיים, בצד השני של הגלובוס, הקהל הסיני נהר לאולמות והפך את "וורקראפט: ההתחלה" להצלחה מסחררת. באולפן שעומד מאחורי ההפקה, יוניברסל, יכלו לנשום לרווחה, אבל ההשלכות של הניצחון בקופות סין מדאיג רבים בתעשיית הקולנוע.

רובוטריק מייד אין צ'יינה

בשנים האחרונות הפכה סין לשוק השני הגדול ביותר בעולם, אחרי צפון אמריקה. זה לצד הגידול באולמות הקולנוע, והפתיחות היחסית של הצנזורה, הפכו את השוק הסיני למחוזר בעיני הוליווד. כבר ב־2012, התווספו סצנות שצולמו בשנגחאי לסרט המד"ב "לופר" כדי לייצר עניין נוסף אצל הקהל הסיני, כאשר הפקות ענק כגון "האביר האפל", "רובוטריקים 4" ו"איירון מן 3" נוצרו בשיתוף עם המדינה האסייתית, והעבירו חלקים נרחבים של הצילומים לשטחה. "וורקראפט: ההתחלה" איננו הסרט הראשון שניצל בזכות אסיה.

מתוך הסרט וורקראפט, במאי דנקן ג מתוך הסרט וורקראפט, במאי דנקן ג'ונס מתוך הסרט וורקראפט, במאי דנקן ג

הקדים אותו "פסיפיק רים", שב־2013 קיבל כתף קרה מהקהל האמריקאי, אבל הפך לסרט רווחי במיוחד בזכות סין ושכנותיה. הכישלון בשוק המקומי היה אמור להרחיק את המשקיעים במותג הזה כמו מאש, אבל בעקבות ההכנסות מעבר לים הוא זוכה עכשיו לסרט המשך, וסביר ש"וורקראפט" ילך בעקבותיו. הראשונים שנזעקים נגד המהלך הם בעלי בתי הקולנוע בצפון אמריקה. כיום, כשאולמות הקולנוע נאבקים מול השוק המשתנה של צריכת התוכן, מנהלי בתי הקולנוע זקוקים להוליווד שתייצר אטרקציות גם לצופים האמריקאים, אך נדמה שזה הופך להיות פחות חשוב להם.

אבל לחיזור אחר שווקים יש השלכות מדאיגות הרבה יותר. לפני שנתיים, כשמיילים פרטיים של ראשי סוני נגנבו והודלפו, נחשפו אחורי הקלעים של התעשייה ויצרו נזק שבאולפן עדיין מנסים להתאושש ממנו. באחד המיילים האלו התגלתה התכתבות שטוענת שאחד השחקנים הפופולריים בארה"ב, זוכה שני פרסי האוסקר דנזל וושינגטון, לא יכול להיות מלוהק יותר להפקות גדולות, מכיוון ששחקן שחור עלול לפגום בהכנסות מקהל בינלאומי. אולי זאת הסיבה שבמערבון החדש, הרימייק ל"שבעת המופלאים" שייצא בחודשים הקרובים, לוהק, לצד וושינגטון, הכוכב הקוריאני לי ביונג־הון, אף שקאובויים אסייתיים לא היו הדבר הנפוץ ביותר בתקופה בה מתרחשת העלילה.

ג'יימס בונד לא היה שחור

MGM וסוני גם מחזיקים בזכויות לאחד לסוכן הביון 007, כך שלמרות ההשערות שאולי אידריס אלבה שחור־העור יקבל את התפקיד הנחשק של ג'יימס בונד, אפשר להניח את הפנטזיה הזו בצד. "סקייפול", שחלקים משמעותיים ממנו צולמו בשנחאי והיה לסרט המרוויח ביותר בתולדות המותג, הוכיח כמה חשובה אסיה לרווחי הסרט. האולפנים לא יסכנו את ההצלחה רק בשביל משהו בעל משמעות עמוקה יותר, כמו גיוון אתני, למשל.

בשנים הקרובות נמשיך לראות את הוליווד נודדת אל עבר מזרח אסיה, וכבר עכשיו שתי הפקות ענק, "קונג: אי הגולגולת" (פריקוול לקינג קונג), ו"Great Wall", סרטו דובר האנגלית הראשון של הבמאי הסיני ז'אנג יימו, נועדו עוד משלב התכנון לקסום לשוק האוריינטלי שרק שהולך וגדל. סביר להניח שהשיא עוד לפנינו.

תגיות