אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח הביקורת על הפרקליטות: ב-91% מהתיקים אין עמידה בזמנים צילום: עמית שעל

דו"ח הביקורת על הפרקליטות: ב-91% מהתיקים אין עמידה בזמנים

השופטת הילה גרסטל מפרסמת את הדו"ח השישי והאחרון בתפקידה שממנו עולה כי הסחבת בהליכים משפטיים נמשכת: "תהא סיבת העיכובים אשר תהא, זכות התובע להליך מוגן נפגעת". הפרקליטות: "הסיבות המרכזיות לעיכובים הן עיכוב בקבלת ההתייחסות מהמשרד הממשלתי הנתבע ועומס העבודה"

21.06.2016, 06:39 | משה גורלי

הפרקליטות אינה עומדת במועד הקבוע בדין להגשת כתב הגנה (30 יום מיום המצאת כתב התביעה), כך עולה מדו"ח הביקורת השישי שפירסמה אתמול (ב') נציבת הביקורת על הפרקליטות, השופטת הילה גרסטל. מתוך 225 התיקים שנבדקו, נמצא כי רק ב-21 תיקים (9%) עמדה הפרקליטות במועד הקבוע בדין להגשת כתב הגנה. ב-204 תיקים (91%) הפרקליטות לא עמדה במועד הקבוע בדין להגשת כתב הגנה.

קראו עוד בכלכליסט

מדובר בביקורת מערכתית שנערכה בפרקליטויות המחוז האזרחיות ובדקה את עמידת הפרקליטות במועדים הקבועים בדין ובהחלטות בית המשפט להגשת כתבי הגנה בתביעות אזרחיות שהוגשו נגד המדינה, ואשר הפרקליטות ייצגה בהן את המדינה. "אין זה סוד כי ביקורת נוקבת נשמעת על רשויות אכיפת החוק במדינת ישראל בגין סחבת והתמשכות ההליכים", נכתב בדו"ח, "עיכובים בהגשת כתבי הגנה, תהא סיבתם אשר תהא, תורמים משמעותית לסחבת ולהתמשכות ההליכים. בתוך כך, נפגעת זכות התובע להליך הוגן".

ברוב המכריע של התיקים שבטיפולה, קובע הדו"ח, מגישה הפרקליטות בקשות ארכה להגשת כתב הגנה. מתוך תיקי המדגם (225), נמצא כי ב-174 תיקים (77%) הגישה הפרקליטות לבית המשפט בקשות ארכה. ב-51 תיקים (23%) לא הוגשה כל בקשת ארכה. במרביתם, (61%) נמצא שכתב ההגנה לא הוגש במועד, מבלי שהפרקליטות הגישה לבית המשפט בקשה להארכת מועד, וממילא מבלי שבית המשפט התיר לה לעשות כן.

לעניין זה מעיר הדו"ח: "הגשת בקשת ארכה נתונה לשיקול דעתו של הפרקליט המטפל. אין כל פיקוח ובקרה של דרג ממונה בפרקליטויות המחוז באשר לשאלה אם הבקשה מוצדקת, האם הארכה המבוקשת סבירה והאם הפרקליט המטפל עמד במועד החדש ואם לאו".

מה שתורם לריבוי בקשות הארכה הוא נכונות בתי המשפט להיעתר להן. מתוך 315 בקשות שהגישה הפרקליטות, נמצא כי בית המשפט דחה בקשת ארכה אחת.

מהדו"ח: מתוך 315 בקשות שהגישה הפרקליטות, בית המשפט דחה אחת, צילום: שאטרסטוק מהדו"ח: מתוך 315 בקשות שהגישה הפרקליטות, בית המשפט דחה אחת | צילום: שאטרסטוק מהדו"ח: מתוך 315 בקשות שהגישה הפרקליטות, בית המשפט דחה אחת, צילום: שאטרסטוק

ממצא נוסף בדו"ח, החוזר כחוט השני בכל דוחות גרסטל הוא "חסרים מהותיים במדיניות, בהנחיות ובנהלי עבודה". בנוסף, נמצאו ליקויים בממשק העבודה של פרקליטויות המחוז עם המשרד הממשלתי הנתבע לעניין קבלת התייחסותו לכתב התביעה.

תגובת הפרקליטות: "ההנחיה הברורה היא שבמקרים שלא ניתן להגיש כתב הגנה במועד מוגשת בקשה להארכת מועד וכתב ההגנה מוגש לאחר קבלת ארכה מבית המשפט.

הסיבות המרכזיות לעיכובים: עיכוב בקבלת ההתייחסות מהמשרד הממשלתי הנתבע ועומס העבודה על הפרקליטויות. בנוסף, הולכת ומתגבשת התובנה, שהמועד הקבוע בתקנות להגשת כתב הגנה הוא קצר מדי ולא הולם לכלל הנתבעים בהליכים אזרחיים. בימים אלה מונחת על שולחן שרת המשפטים המלצה להאריך את פרק הזמן מ-30 יום ל-60. הכפלה זו מלמדת על הכרה בקושי של כלל בעלי הדין לעמוד בלוחות הזמנים"

תגיות