אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

ברקזיט

על הפער בין הסקרים ובין אתרי ההימורים

בעוד בסקרים הסתברות לעזיבה בריטית של האיחוד עומדת על קרוב לחצי, אתרי ההימורים נותנים לה סיכוי של רבע בלבד

21.06.2016, 06:46 | אורי טל טנא

שאלת הישארותה של בריטניה באיחוד האירופי זוכה לשלל תחזיות והשערות. לחיזוי תוצאות המשאל שייערך ביום חמישי יש שני מקורות מידע עיקריים - סקרים ויחסי הימורים. אלא שבין שני המקורות הללו יש פערים גדולים. על פי הסקרים, יש כמעט שוויון בין החלופות (הישארות באיחוד ועזיבתו). מנגד אתרי ההימורים נותנים יתרון בולט לאפשרות של הישארות.

קראו עוד בכלכליסט

נכון לאתמול, ממוצע חמשת הסקרים האחרונים מצביע על יתרון קל מאוד לתומכי ההישארות באיחוד האירופי (44.2%) לעומת תומכי העזיבה (43.2%). מנגד, ההסתברות הנגזרת מאתרי ההימורים להישארות של בריטניה באיחוד היא 75% לעומת 25% בלבד ליציאה.

באתרי ההימורים מפורסמת התמורה על כל הימור אם המהמר צודק. ניקח מהמר שישקיע ליש"ט אחד בהימור כי בריטניה תישאר. באתר שנותן את יחס ההימורים הטוב ביותר הוא יקבל 2/7 (שתיים חלקי שבע) ליש"ט נוסף לליש"ט שהשקיע. אם הוא יהמר על החלופה הנגדית, עזיבה, התמורה הגבוהה ביותר שיקבל היא 3 ליש"ט נוסף לליש"ט שהושקע.

כדי לחשב את ההסתברות הנגזרת מיחס ההימורים, מחשבים בכל אחת מהאפשרויות אחד חלקי התמורה, כולל השקעת הליש"ט הראשונה. הסכום המתקבל הוא יותר מ־100% כיוון שגם "הבית" (מנהל ההימורים) מרוויח. מחלקים כל תוצאה בסכום שהתקבל כדי לנטרל את הרווח של הבית - ומקבלים את ההסתברות לכל אירוע הנגזרת מיחס ההימורים.

ברקזיט, מקור: The Sun ברקזיט | מקור: The Sun ברקזיט, מקור: The Sun

עוד בשבוע שעבר, כשהסקרים הציגו יתרון ליציאה מהאיחוד, אתרי ההימורים סתרו אותם ונתנו הסתברות גבוהה יותר להישארות בו. נראה כי משאל העם בבריטניה מהווה דוגמה להטיה שיטתית של סקרים לטובת אי־ודאות. בסקר קל יותר לאזרח הבריטי להביע תמיכה ביציאה מהאיחוד, אבל כשאותו אזרח יגיע לקלפי — היד תרעד יותר. זאת משום שבחירה ביציאה כוללת שינוי שיוביל לאי־ודאות גדולה ואיום של נזק כלכלי גם ברמה האישית. לכן, סביר שחלק מהאנשים שטוענים בסקרים שיתמכו ביציאה, יבחרו ברגע האחרון בהישארות.

אם התיאוריה הזאת נכונה, לסקרים יש בעיה קשה בחיזוי תוצאות בחירות כשמוצע שינוי מהותי. לפיכך הם ייטו לכיוון השינוי המוצע לעומת התוצאות האמיתיות. אם אכן הבריטים יצביעו בעד הישארות באיחוד בפער משמעותי, לתעשיית הסקרים יהיה מקום לחשבון נפש.

הפגנות ברקזיט בלונדון, צילום: אימג הפגנות ברקזיט בלונדון | צילום: אימג'בנק, Gettyimages הפגנות ברקזיט בלונדון, צילום: אימג

אתרי ההימורים מהווים מקור מידע טוב למשקיעים בשוק ההון בנוגע לאירועים כלכליים ופוליטיים. האירוע המהותי הבא צפוי להיות הבחירות בארה"ב. בשלב זה ההסתברות המגולמת ביחסי ההימורים נותנת להילארי קלינטון סיכוי של 75% להיות הנשיאה הראשונה של ארה"ב ולדונלד טראמפ סיכוי של 25%. יחס זה צפוי להשתנות פעמים רבות עד לבחירות בנובמבר.

ודגש לגבי ההימורים. בכל אתר כזה יחסי ההימורים בנויים כך שמנהל האתר ירוויח בין 5% ל־20% על כל ההימורים. הרווח הגבוה מאוד של האתר גורם לכך שמי שיהמר פעמים רבות כמעט בוודאות יפסיד את כספו. לפיכך מומלץ להתרחק מהימורים באתרים הללו.

השורה התחתונה: משאל העם הבריטי עשוי להדגים הטיה בסקרים הבוחנים שינוי מהותי: הבוחרים ייטו לכיוון השינוי אך ההצבעה בקלפי תהיה אחרת — שמרנית יותר.

הכותב הוא כלכלן בחברת הייטק

תגיות

2 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
אתרי ההימורים אינם מקור מידע מהימן. לדוגמה, מי
אתרי ההימורים אינם מקור מידע מהימן. לדוגמה, מי שמעוניין לייצר מצג שווא של תמיכה בהישארות, מסוגל להמר שזאת תהיה תוצאת המשאל, ובאופן זה להטות את הסיכויים לכיוון זה. אמנם מדובר בהשקעת סכום כסף נכבד שעלול לרדת לטימיון, אבל סכום זה הוא כאין וכאפס עבור גורמים המעוניינים בהישארות בריטניה באיחוד האירופי (וזה כולל את ממשלת בריטניה בעצמה). לפיכך, יש סיכוי שמי שיצטרכו לאכול את הכובע ביום שישי הם דווקא אלו שסמכו על אתרי ההימורים.
Locomotive  |  21.06.16
1.
היי. נושא שנטחן כבר בעיתנות בחו"ל. בגדול, הבוקיז
היי. נושא שנטחן כבר בעיתנות בחו"ל. בגדול, הבוקיז (אתרי ההימורים) לא סומכים על סקרים בבריטניה בגלל שהם לא אמינים. הם מוטים (לכל עיתון יש אג'נדה כמו למשל הסאן שמצולם כאן בכתבה), והם פשוט מפשלים (בעיקר זוכרים להם את הבחירות האחרונות שבהם הכל יצא הפוך לסקרים). מרבית הסקרים נסמכים על ידי 2,000 נשאלים, וגם לא מכל הדמוגרפיות הרלוונטיות (למשל בריטים שחיים בחו"ל והולכים להצביע במאה אחוז נגד ברקזיט כי זה יפגע בהם ישירות בפיחות של הפאונד וגם בהטבות באיחוד)... ולכן אתרי ההימורים כל כך בטוחים בהצבעת הישארות.  אני באופן אישי לא הייתי מהמר, בין אם ישירות דרך הבוקי, או בקנית מניות בריטיות\פאונדים, נגד הברקזיט. נשמע שהאדם הממוצע ברחוב, רחוק מהסיטי של לונדון, בהחלט לא רוצה להשאר באיחוד, בייחוד מסיבות חברתיות של הגירה וכו', ופחות דברים שהם כלכליים פרופר. 
Snow  |  21.06.16