אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יציאה תאלץ את הבריטים להוריד את הריבית לאפס צילום: אימג'בנק, Gettyimages

ברקזיט

יציאה תאלץ את הבריטים להוריד את הריבית לאפס

אילו מטבעות ירוויחו מעזיבת בריטניה את האיחוד האירופי ולמה עולים כעת זיכרונות מקריסתו של ליהמן ברדרס

21.06.2016, 22:06 | ליאור פאוסט

מיליוני בריטים יצביעו מחרתיים (ה') במשאל העם לגבי היציאה מהאיחוד האירופי, הברקזיט. ההשלכות הכלכליות של היפרדות הן עצומות. בבריטניה מדברים על חור של 30 מיליארד ליש"ט בתקציב. קיצוצים בשירותים, העלאות מס והורדת ריבית יהיו הכרחיים כדי להתמודד עם המיתון. ההערכות הן להעלאות מס של עד כ־8%, ולעלייה ביוקר המחיה של 5,000 ליש"ט בשנה למשפחה.

קראו עוד בכלכליסט

התרחיש הזה לא מרתיע את התומכים בעזיבה. הם מעדיפים לספוג שנתיים־שלוש של מיתון כדי להשתחרר מהשעבוד לאיחוד. לטענתם, השעבוד הזה עולה לבריטים 350 מיליון ליש"ט ביום, בתקציבים שלא חוזרים אליהם. עוד הם טוענים כי מחזור הכלכלה הבריטית של מיתון וצמיחה דומה לזה האמריקאי, ומאז ההצטרפות לאיחוד, בכל פעם שהתחיל מהלך של צמיחה בבריטניה הוא הואט על ידי המחזור האירופי, שמפגר מאחור. הדעה התומכת בעזיבה, שנשאה תמיד ריח של גזענות, הופכת למקובלת.

מנגד בעולם כולו, מנשיא ארה"ב ועד קנצלרית גרמניה, רואים בעזיבה אסון. הגדיל לעשות יו"ר ג'יי.פי. מורגן שהגיע עם ראש ממשלת בריטניה למרכז שירות של הבנק במדינה. באמצעות המרכז, המעסיק כ־4,000 עובדים, הוא הדגים מה יקרה אם הבריטים יעזבו את האיחוד ומרכזי שירות גדולים יעזבו את הממלכה.

ברקזיט , צילום: שאטרסטוק ברקזיט | צילום: שאטרסטוק ברקזיט , צילום: שאטרסטוק

המקלט האחרון — הין

 

עזיבה בריטית תוביל למיתון במדינה ואף ביבשת וכן להאטה ביבוא שישפיעו על הכלכלה העולמית. גם ליצואן הישראלי יש סיבה לדאגה, שכן אירופה ובריטניה מהוות יותר משליש מהשוק שלו.

המטבע הבריטי תחת לחץ והנזילות מתחילה להיעלם. החשש הוא שבליל ההצבעה המחירים ייעלמו ממערכות המסחר והן ייכנסו לסחרור. התנהגות היורו דומה לזו של הליש"ט, אך מתונה יותר. המשקיעים רצו למקלט של הדולר, הפרנק השוויצרי והין — אלא שגם הדולר תחת לחץ בגלל הססנות הפד לגבי העלאת הריבית; הבנק המרכזי בשוויץ כבר מתערב למניעת התחזקות המטבע; והרבה מאוד לחץ מופנה ליין, שמעמדו כמקלט אחרון מתחזק. תהליכים אלה יתעצמו במקרה של עזיבה.

הבריטים אולי לא ירצו לשדר פאניקה, אך סביר שבמקום להעלות ריבית ב־2017, הבנק המרכזי הבריטי ייאלץ להוריד אותה לאפס. גם הפד, שרוצה להעלות ריבית עוד ב־2016, ייאלץ להמתין. החשש מפני האטה עולמית על רקע הברקזיט הביא את יו"ר הפד להשתהות עם שינוי הריבית בשבוע שעבר. במצב של עזיבה, אותה האטה עולמית תקרין גם על הבורסות, וייתכן שהשלכותיה יזכירו את קריסת ליהמן ברדרס ב־2008.

באופן טבעי, להישארות אין השפעה מתגלגלת, ואנחת הרווחה יכולה להעלות את הליש"ט בכ־5% ואת היורו בכ־3% לכל היותר.

ברקזיט , צילום: globalriskinsights ברקזיט | צילום: globalriskinsights ברקזיט , צילום: globalriskinsights

סיכוי לספין

 

ייתכן שתגיע ברגע האחרון הצעה אירופית משופרת, שלא לומר התקפלות לדרישות שלפני חצי שנה נענו בשלילה, בעיקר בענייני שליטה על הגבולות וקביעת מכסים. אם האיחוד ילך לקראת הבריטים ברגע האחרון, זה עשוי להטות את הכף לטובת הישארות. הצעה כזו עשויה להגיע גם לאחר תוצאות הברקזיט, אם יוחלט על עזיבה, כדי להותיר סולם שיאפשר לבריטים לרדת מהעץ.

השורה התחתונה: במקרה של הישארות בריטניה באיחוד האירופי צפויה תגובה מתונה עם עלייה של 3%–5% בליש"ט וביורו.

 

הכותב הוא מנהל דסק מסחר מט"ח בלאומי שוקי הון

תגיות