אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בעקבות החלטת בג"ץ: חודשה הבדיקה על גביית מחיר מופרז במרגרינה בלו-בנד צילום: אבי כהן

בעקבות החלטת בג"ץ: חודשה הבדיקה על גביית מחיר מופרז במרגרינה בלו-בנד

רשות ההגבלים פנתה לחברת יוניליוור שהוכרזה כמונופול בשוק המרגרינה, וביקשה לקבל נתונים על עלויות ייצור ורווחיות המוצר

21.06.2016, 10:24 | תומר גנון

רשות ההגבלים העסקיים שלחה בשבוע שעבר לחברת יוניליוור דרישה לקבלת נתונים על עלויות ייצור ורווחיות של מרגרינה בלו-בנד. דרישת הנתונים היא בעקבות החלטת בג"ץ מערב חג השבועות, לפיה על הרשות לחדש את פעולות האכיפה נגד מונופולים שגובים מחירים מופרזים.

קראו עוד בכלכליסט

יוניליוור הוכרזה כמונופול בשוק המרגרינה עם המותג בלו-בנד ב-1998, והיא מחזיקה כיום בנתח שוק של 96%. באמצעות דרישת הנתונים מנסה לברר הרשות האם החברה גובה מחיר מופרז על מרגרינה.

מדיניות האכיפה בנושא מחירים מופרזים הוקפאה לאחרונה על ידי הממונה על ההגבלים, עו"ד מיכל הלפרין, בשל העמדת הנושא לשימוע ציבורי. עם זאת, בג"ץ הוציא צו ביניים המורה להלפרין להמשיך במדיניות האכיפה עד להחלטה אחרת שלו בנושא.

מורשת גילה

את מדיניות האכיפה בנושא המחיר המופרז השיק ב-2014 הממונה הקודם על ההגבלים העסקיים, דיוויד גילה. גילה פרסם גילוי דעת לפיו האיסור בחוק ההגבלים על מונופול לגבות מחיר לא הוגן יכול להיות גם מופרז (גבוה) וגם טורפני (נמוך). הוא קבע שמונופול שיגבה מחיר מופרז יהיה חשוף לקנסות מינהליים של כ-24 מיליון שקל.

גילה קבע בנוסף שמונופול שהפער בין עלות הייצור למחיר המכירה של מוצרו יהיה נמוך מ-20%, יזכה להגנה מאכיפה. מעל פער זה, קבע גילה, המונופול יהיה חשוף לקנסות במידה ויימצא שגבה מחיר מופרז. עם זאת, בתקופתו של גילה, ועל אף שהרשות ערכה בדיקה במוצרים כגון סכיני גילוח של חברת ג'ילט ומעדני חלב של חברת שטראוס, לא נקנס אף מונופול על גביית מחיר מופרז.

ענת גבריאל, יו"ר ומנכ"ל יוניליוור, צילום: שי יחזקאל ענת גבריאל, יו"ר ומנכ"ל יוניליוור | צילום: שי יחזקאל ענת גבריאל, יו"ר ומנכ"ל יוניליוור, צילום: שי יחזקאל

גם בדיקת הרווחיות במרגרינה בלו-בנד החלה בתקופתו של גילה. עם זאת, הרשות הקפיאה בשלב מסוים את הבדיקה. לאור החלטת בג"ץ הוחלט ברשות להמשיך בבדיקת שיעורי הרווחיות של יוניליוור במרגרינה בלו-בנד.

המחיר כמעט הוכפל בעשור האחרון

גם בעניין מרגרינה בלו-בנד הוגשה לפני שבועיים תביעה ייצוגית בטענה של גביית מחיר מופרז. בתביעה שהוגשה לבית המשפט המחוזי מרכז על ידי עו"ד שגיב בנתאי, באמצעות עורכי הדין אופיר נאור ורנן גרשט, נטען כי "מחירה המופקע של מרגרינה בלו-בנד במדינת ישראל אינו גזירה משמיים, אלא תוצאה ישירה של ניצול כוח מונופוליסטי לרעה על ידי קביעת מחירים מופרזים ולא הוגנים".

על פי חוות דעת כלכלית שצורפה לתביעה, מאז שהוסר הפיקוח על בלו-בנד בשנת 2006 עלה מחירה של המרגרינה בכ-92%. כך למשל מחירה המפוקח האחרון ב-2006 נקבע על 2.4 שקלים, ואילו בספטמבר 2015 הוא הגיע ל-4.61 שקלים. לטענת התובעים, הדבר נעשה "ללא כל הצדקה, שכן אין בתקופה זו עלייה באותו שיעור של עלות הייצור או של חומרי הגלם - נהפוך הוא".

תגיות

9 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
איסור בשיווק מרגרניה? איזה קשקוש. אין שום בעיה
איסור בשיווק מרגרניה? איזה קשקוש. אין שום בעיה להשיג מרגרינה בארה"ב. בעבר (הרחוק מאוד, עד תחילת המאה ה-20) היה איסור על שיווק של מרגרינה צהובה בטענה שזה יטעה צרכנים שיחשבו שזה חמאה. לאחרונה (לפני כשנה) אסר ה FDA על שימוש בחומצות שומן טראנס (למעשה הוא אסר שימוש ב partially hydrogenated oils), דבר שייכנס לתוקף עוד כשנתיים. החומר הזה הוא מקור מרכזי של שומן טראנס במזון תעשייתי, כולל במרגרינה, אך יש לו תחליפים (שקשה להגדיר "בריאים" אך הם פחות גרועים) כך שהמוצר ימשיך להיות משווק.
Tree  |  21.06.16
לכל התגובות