ראיון כלכליסט
"האוצר משלה את הציבור שהרפורמה תקצר תורים"
מנכ"ל כללית אלי דפס חושב שהתורים בבתי החולים ימשיכו להיות ארוכים מדי, ששיטת תקצוב הקופות גרועה ושחברות הביטוח יחסמו הכנסת תרופות מצילות חיים לביטוחים המשלימים. ויש לו מה לומר גם על מחאת המתמחים
"במתכונתה הנוכחית, הרפורמה לקיצור תורים נידונה להיכשל ויש בה משום הטעייה והונאת הציבור", אומר מנכ"ל שירותי בריאות כללית אלי דפס בראיון בלעדי ל"כלכליסט" על הרפורמה שבמסגרתה תזרים המדינה מאות מיליוני שקלים בשנה למערכת הבריאות הציבורית כדי לקצר תורים ולהגדיל את כמות הניתוחים בבתי החולים. בתמורה, קופות החולים נדרשות להפחית את כמות ההליכים הכירורגיים והרפואיים במסגרת השב"ן ובהתאם להוזיל את מחירי הפוליסה. לפי דפס, שניצב בראש ארגון הבריאות הגדול ביותר בישראל, התקופה הקרובה צפויה להיות סוערת במערכת הבריאות, ורפורמת התורים היא בין הנושאים שמעסיקים אותו יותר מכל.
קראו עוד בכלכליסט
"הרפורמה בקושי תזיז לתורים בבתי החולים"
שירותי בריאות כללית מחזיקה ומתפעלת 14 בתי חולים (רק למדינה יש יותר). לדברי דפס, מטרתו של האוצר בהקצאת סכום הכסף הזה היא "לתקן את הגרף העגום שמציג את ישראל כמדינה שבה שיעור ההוצאה הפרטית לבריאות היא מהגבוהות ביותר בעולם המערבי". אזרח ישראלי נושא בעול של כ־42% מכלל ההוצאה על בריאות, בעוד הממוצע במדינות ה־OECD עומד על כ־30%.
במסגרת הרפורמה יוזרמו בשנים הקרובות 150 מיליון שקל בשנה לכל הקופות עבור קיצור תורים, כלומר להפעלת משמרת שנייה של רופאים בבתי החולים הציבוריים. וזאת בעוד שהתפוקות הניתוחיות במערכת עומדות על כ־5.5 מיליארד שקל לשנה — זה אומר שהרפורמה תוסיף משאבים בשיעור של 3%. זה כלום. זרוע מימונית נוספת תזרים עוד מאות מיליוני שקלים בכל שנה להסטת ניתוחים מהמערכת הפרטית לציבורית, כלומר הביטוחים המשלימים של הקופות יצמצמו את הניתוחים, ומה יעשה אז הציבור? "יעבור לביטוח פרטי שלא במסגרת הקופות או יישאר במערכת הציבורית, שבה התורים ימשיכו להיות ארוכים", אומר דפס.
"אני יותר חכם מהרופאים בניהול, זה התחום שלי"
ממש מעבר לפינה, ב־1 ביולי, עתידה לצאת לדרך רפורמה אחרת של המפקחת על שוק ההון והביטוחים דורית סלינגר, שבמסגרתה תושק פוליסת סיעוד אחידה, יורשו הקופות למכור דרך הביטוחים המשלימים רק פוליסת סיעוד אחידה, שתעריפיה והכיסויים בה ייקבעו בידי האוצר. את הפוליסות ימכרו בפועל חברות הביטוח והקופות ישמשו מעין סוכני ביטוח לא רשמיים. הכיוון אמנם חיובי לדעת רבים במערכת, אך הרפורמה טומנת בחובה כאב ראש לא קטן לקופות החולים, שצפויות לקלוט אוכלוסייה מבוגרת של כ־200 אלף בני 60 פלוס שנותרו מחוסרי פוליסה ללא תקצוב נוסף.
איך הקופה נערכת להחלת הרפורמה של המפקחת על הביטוח?
"אנחנו בגדול תומכים ברעיון. לא יכול להיות שלקוח יהיה שבוי בקופה בגלל ביטוח סיעודי. יש לאפשר לו לעבור קופה עם תוכנית הביטוח שלו מבלי שיפסיד", אומר דפס. עם זאת, הוא מציין כי "הבעיה היא שמעמיסים על תוכנית הביטוח עשרות אלפי אזרחים, כולם מעל גיל 60. זו אוכלוסייה שתהיה סיעודית ושההוצאה עליה היא ענקית". לדבריו, "האוצר מחזיק אותנו כל הזמן בגירעון, אז עכשיו יהיה עוד גירעון. אי אפשר להעמיס את זה על צעירים בלי מקורות כספיים נוספים ולהפיל זאת על הקופה".
שר הבריאות יעקב ליצמן נחוש לקדם חקיקה שתכניס תרופות מצילות ומאריכות חיים לביטוחים המשלימים. זה אפשרי ללא שינוי במחירי הפוליסה?
"מצאנו שאם אנחנו מייצרים רובד ביטוחי נפרד שנקרא תרופות מצילות ומאריכות חיים, בעלות של 7—15 שקל תוספת לביטוח המשלים, נוכל לתת פוליסה שבמסגרתה המבוטחים יקבלו ממני עד מיליון דולר לתרופות. מי שאין לו ביטוח משלים יוכל לרכוש ישירות את הפוליסה הזאת בלבד. שכנעתי את שר הבריאות והוא רוצה את זה. מי שמתנגד לזה כרגע הן כמובן חברות הביטוח, שיש להן לובי אדיר. זה ימוטט להן תוכניות עתירות הכנסה".
ישנו ניסיון חקיקתי לשנות את מנגנון התקצוב של הקופות, מה עמדתך?
"המנגנון הנוכחי הוא אחד הנכים והמוגבלים ביותר בעולם", מאשים דפס, "יש נתונים עובדתיים שאומרים שככל שהמעמד הסוציו־אקונומי יותר חלש, האוכלוסייה יותר חולה, ושאם האדם נכה ומוכר על ידי הרשויות המוסמכות — נגיד ברמה של מעל 40% נכות — לא צריך לשכנע אותך שהוא צורך יותר שירותי רפואה. שני הדברים שאמרתי לא באים לידי ביטוי בשיטת התקצוב. חוץ מזה, נראה לך הגיוני שתחלואה כרונית אינה נמצאת במדד? אם יש לי אלף חולים באי ספיקת לב בקופה, ובקופה אחרת יש שניים, ברור לך שההוצאות שלי יותר גדולות. ואם אתה לא נותן לי מספיק כסף — אני מקפח את החולים שלי בטיפול".
כמנהל ארגון רפואי שאינו רופא במקצועו, לדעתך יש לאפשר למי שאינו רופא לקבל משרות ניהוליות גם בבתי חולים?
"חד משמעית כן. למדתי ניהול ועסקתי בניהול. זו המומחיות שלי. אני לא הרופא הכי טוב או האחות הכי טובה. אני מסתכל על האנשים בדיונים שאני מקיים, ורובם חכמים ממני בתחום שלהם. אני חכם מהם בניהול, כי התנסיתי בזה".
גם על מחאת המתמחים, שמנסים לקצר את משך התורנויות שלהם, יש למנכ"ל כללית מה להגיד. "המתמחים הם גרעין שירותי שלא יסולא בפז, הם קבוצת עבודה שמחזיקה בתי חולים, אבל קבוצת הלחץ הזו, שהיא העתיד של המערכת, מבינה ודורשת דברים שלפי דעתי יצאו קצת מאיזון", טוען דפס. "אסור לבטל את בקשתם, צריך לשמוע אותם, אבל לא תחת לחץ ולא תחת אמירות לא מבוססות".
"אנחנו נתפסים כמיושנים, אבל בעצם מתקדמים מאוד"
לסיום שולח דפס עקיצה לעבר המתחרה העיקרית שלו, קופת חולים מכבי, וטוען כי "מכבי הפכו להיות הסינים של המזרח התיכון, כל דבר שאנחנו עושים — הם ישר מעתיקים, הם רצים אחרינו בכל דבר שאנחנו עושים.
"החלטנו לפני כמה שנים, לאחר שעשינו ניתוח מצב מקיף, שהקופה נתפסת כמיושנת, גוף מפלגתי, מפא"יניקי. וכל זאת בזמן שאנחנו קופה מאוד מתקדמת עם מערכות מחשוב מהמתקדמות בישראל, ולדעתי אף בעולם", אמר. "ואז עשינו קוד אתי לארגון כשלרוב מאוד מפחדים מזה, והנה השבוע ראיתי שגם מכבי הוציאו קוד אתי משלהם".
מקופת חולים מכבי נמסר בתגובה: "מכבי מובילה את כלל מערכת הבריאות בתחום השירותים המקוונים. לשמחתנו הציבור מצביע ברגליים ומספר המצטרפים למכבי הוא הגדול ביותר מקרב קופות החולים. בתחום האתיקה אין תחרות אלא יש מחויבות, והיא נמדדת בעומק ובהיקף ולא במדדי ראשוניות".
לא התפרסמו תגובות לכתיבת תגובה