אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מנהל הדסק הישראלי בקרדיט סוויס הושעה צילום: בלומברג

בלעדי לכלכליסט

מנהל הדסק הישראלי בקרדיט סוויס הושעה

חמישה עובדים בדסק הישראלי של הבנק השוויצרי הושעו בשל חשד לעבירות על חוקי המס בארה"ב. לכלכליסט נודע כי החשדות מתרכזים בחשבון של לקוח בעל אזרחות כפולה, ישראלית ואמריקאית

22.06.2016, 07:07 | גולן חזני

פרשייה "ישראלית" חדשה בבנק השוויצרי. כלי תקשורת בשוויץ דיווחו בשבוע האחרון כי חמישה מעובדי הדסק הישראלי של קרדיט סוויס הושעו לצורך חקירה פנימית של הבנק. על פי אותו דיווח, החמישה — אחד מהם במשרה ניהולית — עבדו על הנפקות של חברות טכנולוגיה ישראליות. עוד נכתב כי נחקרת אפשרות לעבירות על חוקי המס האמריקאיים.

ל"כלכליסט" נודע כי החשדות לעבירות מס לכאורה מתרכזים בחשבון של לקוח בעל אזרחות כפולה, ישראלית ואמריקאית, שניהל בבנק חשבון של מאות מיליוני דולרים.  

קראו עוד בכלכליסט

גורם בנקאי הפעיל בשוויץ סיפר כי שלטונות המס בארה"ב קיבלו מידע על החשבון, שלא הוצהר בפני שלטונות המס האמריקאיים, אלא נרשם רק לפי הכתובת הישראלית של הלקוח. שלטונות המס בארה"ב פנו, לדברי אותו גורם, להנהלת קרדיט סוויס ודרשו להשעות את כל המעורבים בהסתרת המידע על חשבון זה מפניהם. עוד נודע ל"כלכליסט" כי הגורם הניהולי הבכיר שהושעה הוא מנהל הדסק הישראלי בקרדיס סוויס שוויץ.

לחשוף הקשרים לארה"ב

לאחר המשבר הכלכלי ב־2008 הגבירו שלטונות המס בארה"ב את המלחמה בהון השחור, וחוקקו את חוק ה־FATCA שקובע כי כל מוסד פיננסי אשר ירצה לעבוד מול מוסדות או גופים פרטיים בארה"ב יחויב לדווח על בעלי חשבון שהם אזרחי או תושבי ארה"ב או שהם בעלי גרין קארד. לקוחות אלה יחויבו לחתום על טפסים החושפים את קשריהם לארה"ב ולהצהיר על הכספים המוחזקים על ידיהם מחוץ למדינה. מוסד פיננסי שלא ינהג על פי כללים אלה עלול להיות חשוף לניכוי מס במקור בארה"ב מכל העברה כספית או עסקה שתבוצע על ידיו.

בשונה מרוב מדינות העולם, ארה"ב אינה ממסה רק את תושביה. על פי החוק האמריקאי, כל אזרח של ארה"ב חייב בהגשת דו"ח שנתי לרשות המסים, גם אם אינו חי בארה"ב למשך 30 שנה. לפיכך, כל אזרח אמריקאי שמחזיק בחשבון בנק בחו"ל שבו מופקדים במהלך מועד כלשהו בשנת המס 10,000 דולר ויותר חייב לדווח על חשבון זה במסגרת הדו"ח השנתי שלו למס ההכנסה האמריקאי (IRS).

החשבון בקרדיט סוויס שבגללו נפתחה החקירה לא הוצהר כחשבון של אזרח ארה"ב. לא ברור כיצד הגיע המידע עליו לשלטונות המס האמריקאיים, אם מדובר ביוזמה של הלקוח עצמו שהחליט לבצע הליך של גילוי מרצון, או מידע מצד שלישי, או בעקבות חקירה פנימית של הבנק עצמו כפי שדיווחו כלי התקשורת בשוויץ.

החקירה בקרדיט סוויס מהווה עוד שלב של הידוק הטבעת העולמית במה שמכונה "המאבק בהון השחור", ומשמעות הדבר היא שהבנקים דוחפים את בעלי החשבונות הזרים לדווח על כספם לרשויות המס במדינותיהם.

מחלקת הבנקאות הפרטית של קרדיט סוויס מנהלת בדסק הישראלי מיליארדי דולרים עבור מאות לקוחות ישראלים. בארץ מנהל קרדיט סוויס פעילות קטנה יותר, בעיקר בתחום בנקאות ההשקעות, ואותה מוביל המנכ"ל דורון אברבוך.

"הבנק מחויב לחוקי המס"

מקרדיט סוויס ישראל נמסר בתגובה כי “קרדיט סוויס שוויץ מנהלת בדיקה פנימית המתמקדת בענייני מס. במסגרת זו התבקשו חמישה מעובדי קרדיט סוויס שוויץ לצאת לחופשה לתקופת הבדיקה. יודגש כי למיטב ידיעת החברה לא עלתה במסגרת הבדיקה כל טענה באשר להתנהגות של עובדי קרדיט סוויס שוויץ שעשויה היתה לפגוע בלקוחות.

"קרדיט סוויס מחויבת לניהול עסקיה בהתאם לחוקי המס, ולפעול בהתאם לכל החוקים, הכללים והתקנות אשר חלים בשווקים בהם היא פועלת״.

 בניין הנהלת קרדיט סוויס, צילום: בלומברג בניין הנהלת קרדיט סוויס | צילום: בלומברג  בניין הנהלת קרדיט סוויס, צילום: בלומברג

תגיות