אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

ברקזיט

בריטניה עוזבת את האיחוד האירופי אחרי 43 שנים; קמרון התפטר

בניגוד לתחזיות המוקדמות - בריטניה הצביעה ברוב של 52% לעזוב את האיחוד האירופי. בשל כך - ראש ממשלת בריטניה, דיוויד קמרון, הודיע על התפטרותו - יעזוב בתוך 3 חודשים את תפקידו. דיווחים שוטפים מכל ההתפתחויות

24.06.2016, 14:21 | ליטל סמט
בריטניה הלכה לישון כשהיא באיחוד האירופי - והיא מתעוררת לעידן חדש, שכמעט איש לא צפה אותו. בריטניה הצביעה אתמול (יום ה') במשאל העם הנוגע להישארות באיחוד האירופי ולמרות שהסקרים הצביעו על יתרון מובהק למחנה ההישארות, התוצאות היו שונות לחלוטין. המשמעות - האיחוד האירופי הולך לעידן חדש.

 

 

קראו עוד בכלכליסט

 

14:20 - ראש ממשלת צרפת מנואל ואלס אומר כי הגיעה השעה להמציא את אירופה מחדש, אחרת מסתכנים בפירוק נוסף של האיחוד. לדבריו, הבחירה של הבריטים לעזוב את האיחוד חושפה את החולי בתוך אירופה, שהתעלמו ממנו למשך יותר מדי זמן. "זה שוק מהדהד. אנחנו מסתכנים בפירוק פשוט של האיחוד", מסר בהצהרה. "הגיע הזמן להמציא את אירופה מחדש". במקביל, מרוסיה נמסר כי הם ישמחו לפתוח במערכת יחסים חדשה עם בריטניה. "אנחנו מקווים שבמציאות החדשה שנוצרה, תיווצר הבנה לנחיצות של בניית מערכות יחסים טובות בין המדינות שלנו", מסר דוברו של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין. "יש מטען רב בקשר בינינו, ובמצב הנוכחי לא תמיד מוצאים נכונות לדיון ושיתוף פעולה".

 

13:40 - פירמת רואי החשבון KPMG פרסמה אזהרה לגבי מצב שוק הדיור הבריטי בעקבות ההחלטה לעזוב את האיחוד האירופי. על פי האזהרה, אף שבריטניה לא תעזוב רשמית את האיחוד בשנתיים הקרובות לפחות, חוסר הוודאות בשווקים בטווח הקצר קרוב לוודאי שישפיע על המחירים ועל מספר האנשים שיהיו מוכנים לקנות בתים. "בעודנו נכנסים לשלב חדש של חוסר ודאות בעקבות ההחלטה לעזוב את האיחוד האירופי, קרוב לוודאי שאנשים יקפיאו קבלת החלטות גדולות, ואחת ההחלטות הגדולות ביותר שאנשים מקבלים היא רכישת בית", נכתב בדו"ח. "פירוש הדבר, שנפח העסקאות בטווח הקצר יופחת ויישאר מוקטן למשך תקופה, לפחות עד האביב של השנה הבאה". על פי ההערכות, תירשם ירידה של 5% במחירי הבתים בבריטניה, כשלונדון תחווה קרוב לוודאי ירידה חדה יותר.

בתוך כך, מארגני קמפיין הברקזיט עורכים מסיבת עיתונאים. אחד הדוברים המרכזיים הוא בוריס ג'ונסון, מי שהיה אחד הקולות הבולטים בעד עזיבת האיחוד, ונחשב מועמד פוטנציאלי להחליף את קמרון. "בסופו של דבר זה עוסק באנשים... בעקרונות הדמוקרטיה, אני חושב שהבוחרים בדקו פנימה בלב שלהם וענו בכנות מוחלטת", אמר. "הם החליטו שהגיע הזמן לקחת את השליטה חזרה מהאיחוד האירופי, שהפך למרוחק, עמום ולא אחראי מספיק כלפי האנשים שהוא אמור לשרת". עם זאת, ג'ונסון הדגיש שבטווח הקצר לא צפויים שינויים, מלבד העובדה שתתחיל העבודה על עזיבת האיחוד. "אין סיבה לממש את סעיף 50. התוצאה אין פירושה שבריטניה תהיה פחות מאוחדת, או שהיא תהיה פחות אירופית".

 

בוריס ג בוריס ג'ונסון | צילום: טוויטר בוריס ג

 

13:00 - עצומה הקוראת לקיום משאל עם נוסף בנושא הברקזיט כבר השיגה מעל 77 אלף חתימות. הפופולריות של העצומה גרמה לאתר לקרוס כמה פעמים. "אנחנו קוראים לממשלה ליישם את החוק שלפיו אם לא הושג רוב של 60% ושיעור ההצבעה נמוך מ-75% יש לקיים משאל עם נוסף, נכתב באתר העצומה שהקים וויליאם אוליבר הילי. העצומה צריכה לצבור מעל 100 אלף חתימות כדי שתעלה לדיון בפרלמנט.

בתוך כך, דויטשה בורסה ובורסת לונדון (LSE) הודיעו כי ימשיכו עם המיזוג המתוכנן ביניהן בשווי 30 מיליארד דולר, על אף תוצאות משאל העם. בהצהרה משותפת משתי החברות נמסר, כי ועדה מיוחדת בהשתתפותם של שישה נציגים מהחברות, ביניהם מנכ"ל דויטשה יואכים פאבר ומנכ"ל LSE דונלד בריידון, תתכנס בימים הקרובים להעריך את ההשפעה על העסקה. "אנחנו משוכנעים שהחשיבות של המיזוג המתוכנן גדלה עבור הלקוחות שלנו, והוא יטיב איתם וכן עם בעלי המניות שלנו", אמר פאבר.

 

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי הדיונים יתמקדו באפשרות לשנות את מיקום הרישום של החברה, המתוכננת בשלב זה להירשם למסחר בלונדון. ההערכה היא כי החברות יתקשו להסכים בנושא, והדיונים יימשכו מספר שבועות או אפילו חודשים. בעלי המניות של LSE מתוכננים להצביע על המיזוג ב-4 ביולי. אי הוודאות סביב העסקה פוגעת במניות של שתי החברות, כשמניית דויטשה ירדה ב-4% ו-LSE נחלשה ב-13%.

 

11:35 - הבנק השוויצרי אישר שהוא התערב בשוק המט"ח כדי להחליש את הפרנק השוויצרי.

דונלד טראמפ נחת הבוקר בסקוטלנד באתר הגולף שבבעלותו - טראמפ טרנברי - וטען כי זה "דבר מעולה" שבריטניה עוזבת את האיחוד האירופי, ושהבריטים "החזירו לעצמם את המדינה".

דונלד טראמפ בעצרת בחירות בפניקס. מרוצה מתוצאות המשאל, צילום: איי פי דונלד טראמפ בעצרת בחירות בפניקס. מרוצה מתוצאות המשאל | צילום: איי פי דונלד טראמפ בעצרת בחירות בפניקס. מרוצה מתוצאות המשאל, צילום: איי פי

אנגלה מרקל תיפגש בעוד שעה עם ראשי הפרלמנט הגרמני לדיון חירום בהשלכות משאל העם הבריטי. מספר שרים מהקבינט צפויים גם כן להשתתף בפגישה, ולאחריה מרקל תפרסם הצהרה רשמית. סגנה, זיגמר גבריאל, אמר כי ההצבעה הבריטית לא מסמלת את נפילתה של אירופה, אלא דווקא "הזדמנות להתחלה חדשה".

 

 

מרקל והולנד מודאגים מתוצאות המשאל בבריטניה, צילום: אי פי איי מרקל והולנד מודאגים מתוצאות המשאל בבריטניה | צילום: אי פי איי מרקל והולנד מודאגים מתוצאות המשאל בבריטניה, צילום: אי פי איי

 

11:14 - פגישות צפויות בימים הקרובים: משרד האוצר הגרמני הודיע כי יארח מחר (שבת) פגישה של שרי החוץ של שש המדינות המייסדות של האיחוד האירופי: גרמניה, צרפת, הולנד, איטליה, בלגיה ולוקסמבורג. השישה ייפגשו בשבת בברלין, וידונו ב"נושאים הפוליטיים הנוכחיים באירופה".

 

בהמשך היום צפויה גם הצהרה מצידה של הקנצלרית אנגלה מרקל. בתחילת השבוע גם מתוכננת להתקיים פגישה אישית בין מרקל לנשיא צרפת פרנסואה הולנד. המועצה האירופית, המורכבת מראשי המדינות של 28 החברות באיחוד האירופי תתכנס בשבוע הבא בבריסל, אם כי בשלב זה עוד לא ברור האם גם קמרון ישתתף בפגישה.

10:30 - ראש ממשלת בריטניה, דיוויד קמרון, התפטר מתפקידו - יעזוב את תפקידו בתוך 3 חודשים מהיום.   

 

10:00 - דונלד טאסק, נשיא האיחוד האירופי: "קראתי לקיים פגישה של חברות האיחוד לדון בהשלכות. מוכנים לתרחיש השלילי שיצא, כך שלא יהיה ואקום משפטי". עוד הוסיף טאסק כי בשלב זה ממשיכה בריטניה להיות חלק מהאיחוד, ולעמוד בחוקים.

מנהיגי האיחוד האירופי יתכנסו בשבוע הבא בבריסל, בלי הנוכחות של בריטניה כדי לגבש עמדה לקראת המו"מ המתקרב.

 

9:45 - שר החוץ הצרפתי לורן פביוס אמר לאחר תוצאות משאל העם: "אני עצוב עבור בריטניה. אירופה תמשיך, אבל עליה להגיב ולגלות מחדש את האמון של האנשים, בדחיפות. ראש ממשלת בלגיה שארל מישל קרא לקיום פסגת חירום להשקה מחדש של האיחוד האירופי. "אני קורא לערוך כינוס ביולי לאשר מחדש את המחויבות שלנו. עלינו להגדיר את סדרי העדיפויות ולהציב עתיד חדש לאירופה".

מנכ"ל גולדמן זאקס לויד בלנקפיין גם התייחס לאירועים ההיסטוריים ואמר: "נעבוד עם הרשויות הרלוונטיות מרגע שהתנאים לעזיבה יובהרו. אנחנו מכבדים את ההחלטה של הבוחרים בבריטניה והתכוננו בחודשים האחרונים לשתי התוצאות".

 

 

מנכ"ל גולדמן זאקס לויד בלנקפיין. מכבד את ההחלטה, צילום: אימג מנכ"ל גולדמן זאקס לויד בלנקפיין. מכבד את ההחלטה | צילום: אימג'בנק, Gettyimages מנכ"ל גולדמן זאקס לויד בלנקפיין. מכבד את ההחלטה, צילום: אימג

גם מארי לה פן קוראת לעריכת משאל עם דומה בצרפת, ומכריזה על ניצחון.

שער הסאן שער הסאן שער הסאן

9:30 - עכשיו זה סופי - בריטניה החליטה לעזוב את האיחוד האירופי ברוב של 51.9%.

 

סוכנות דירוג האשראי S&P מעריכה כי בריטניה תפסיד בעקבות המצב את הדירוג המושלם שלה – "AAA", כך מדווחים בפייננשל טיימס. "להערכתנו דירוג של AAA הוא בלתי אפשרי בנסיבות הנוכחיות", נמסר מהסוכנות.

קמרון צפוי לשוחח בהמשך היום גם עם נשיא ארה"ב ברק אובמה. דובר הבית הלבן מסר כי הנשיא עוקב אחר תוצאות משאל העם, וישוחח עם קמרון ביום הקרוב.

הבנק המרכזי של אנגליה הודיע כי הוציא לפועל את התכנית החלופית ונמשכת העבודה בצמידות למשרד האוצר. מהבנק נמסר עוד כי הם נוקטים בצעדים הנחוצים לעמוד באחריות השגת יציבות מוניטארית ופיננסית.

נשיא הפרלמנט האירופי מרטין שולץ דחה את הטענה כי הברקזיט יוביל לאפקט דומינו בקרב מדינות נוספות באיחוד. בראיון לטלוויזיה הגרמנית אמר: "אנחנו מכבדים את הדרך בה בחרו אזרחי בריטניה ללכת". עוד הוסיף כי האיחוד האירופי יפצח במו"מ רציני עם בריטניה, שתזכה ליחס של "מדינה חיצונית".

 

שולץ אמר עוד, כי האיחוד האירופי מוכן לתוצאות משאל העם, אך צר לו על ההחלטה. הוא הוסיף כי הוא מכבד את הריבונות של כל המצביעים. "יש לנו בהירות לתת לבריטניה ללכת בדרכה", אמר, אך ציין עם זאת כי האופן שבו התנהל הקמפיין בבריטניה לא מהווה מודל טוב לשאר האיחוד האירופי.

 

 

 , צילום: רויטרס צילום: רויטרס  , צילום: רויטרס

 

8:45 - בריטניה הצביעה ברוב של 52% לעומת 48% לעזוב את האיחוד האירופי לאחר 43 שנים. לונדון וסקוטלנד הצביעו בעד הישארות, זאת לעומת רוב לעזיבה בצפון אנגליה. הליש"ט נפל בתגובה לרמתו הנמוכה ביותר מול הדולר מאז 1985.

שיעור ההצבעה במשאל העם עמד על 71.8%, ויותר מ-30 מיליון אנשים הלכו לקלפי, שיעור ההשתתפות הגבוה ביותר מאז הבחירות של 1992.

 

8:30 - תגובות ברחבי העולם: חירט וילדרס, מפלגת הימין הקיצוני בהולנד: " כל הכבוד לבריטים! עכשיו תורנו. הגיע זמן למשאל עם בהולנד". זיגמר גבריאל, סגן קנצלרית גרמניה: "לעזאזל! יום רע לאירופה".

תגיות

15 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

14.
שטויות במיץ והפחדות שלא עובדות בשטח. הבריטים סוף
שטויות במיץ והפחדות שלא עובדות בשטח. הבריטים סוף סוף הבינו שהאיחוד רק מוצץ מהם את הדם ולא נותן להם דבר בתמורה. אחרי תקופה לא קלה הם ישגשגו והאיחוד ייפול כי כל המבנה שלו לא הגיוני ולא מעשי ומשרת רק פוליטיקאים ולא את המדינות עצמן.
Bulb  |  24.06.16
13.
אנשים בצפון אנגליה הבינו שההשתייכות שלהם לאירופה מחלישה
אנשים בצפון אנגליה הבינו שההשתייכות שלהם לאירופה מחלישה את טובת התושבים בפריפריה כנראה שרובם רצו לצאת ולחזור לעצמאות, בתכלס זה נזק גדול למגזר העסקי אבל זה מעולה נגד כול המהגרים שמציפים את אנגליה... זה פחות או יותר הטיעונים שמעלים מי שבחר לצאת מהאיחוד קמרון לא מייצג את דעת הרוב וזה אחו"שילינג" דמוקרטי
Boomerang  |  24.06.16
11.
אתה מתכוון למנהיגים אמיצים וחכמים כמו מאו, או
אתה מתכוון למנהיגים אמיצים וחכמים כמו מאו, או סטאלין? כאשר מפקידים את גורלה של אומה שלמה בידיהם של בודדים מקבלים דיקטטורה אכזרית. לא, תודה. אני מעדיף דמוקרטיה חופשית, שעלולה מדי פעם לעשות טעויות, אולם גם מסוגלת לתקן אותן.
Planet  |  24.06.16
לכל התגובות