אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"הברקזיט הוא דבר עצום, אבל ההשלכות שלו לא יהיו דרמטיות כמו קריסת ליהמן ברדרס" צילום: שאטרסטוק

"הברקזיט הוא דבר עצום, אבל ההשלכות שלו לא יהיו דרמטיות כמו קריסת ליהמן ברדרס"

אנליסטים בריטים שהשוו את התנהגות שוקי המניות והמט"ח יום לאחר קריסת ליהמן ברדרס ב-2008 לטלטלה שאחזה בשווקים אתמול משוכנעים: "גלי ההדף הפעם יהיו פחות משמעותיים, הברקזיט דומה להתנגשות רכבות בהילוך איטי מאוד. לקובעי המדיניות היה די זמן להתכונן"

25.06.2016, 09:53 | שירות כלכליסט

החלטתה של בריטניה לפרוש מהאיחוד האירופי במשאל העם השבוע, זעזעה אתמול את השווקים, אולם לא סביר כי ההשפעה המצטברת של טלטלות אלו יהדהדו כמו קריסתו של בנק ליהמן ברדרס ב-2008 שהותירה את המערכת הפיננסית הגלובלית על סף קריסה - או כך לפחות סבורים הכלכלנים אדם סלייטר וגבריאל סטירן מפירמת המידע הפיננסי "אוקספורד אקונומיקס" בחוות דעת שחיברו לאתר "מארקט ווטש" על הטלטלה הפיננסית.  

קראו עוד בכלכליסט

"היקף הירידות באירופה אתמול מזכיר מאוד את המהומה ששררה לאחר קריסת ליהמן ברדרס ב-15 בספטמבר 2008, שהביאה עימה שבועות ארוכים של כאב וסימנה את נקודת השפל במשבר הפיננסי הגלובלי", כתבו סלייטר וסטירן בחוות הדעת שחיברו.  

ראש ממשלת בריטניה דיויד קמרון מודיע על התפטרותו מהתפקיד, אתמול, צילום: אי פי איי ראש ממשלת בריטניה דיויד קמרון מודיע על התפטרותו מהתפקיד, אתמול | צילום: אי פי איי ראש ממשלת בריטניה דיויד קמרון מודיע על התפטרותו מהתפקיד, אתמול, צילום: אי פי איי

לשם השוואה, בעת קריסת ליהמן ברדרס, צנח מדד הפוטסי הבריטי בלמעלה מ-10% ואתמול הוא רשם ירידה של יותר מ-4%. מדד הבנצ'מארק האירופי, 600 Europe Stoxx, ירד בכמעט 9% לפני שמונה שנים ואתמול הוא ירד בכ-8%. מדד הדאקס הגרמני רשם בשישי ירידה של כ-8% ובזמן הקריסה של 2008 ירד בכ-6%. מדד קאק הצרפתי רשם ירידה כמעט זהה בשני המקרים – בסביבות ה-9%.

בשוק המט"ח התזוזות שנראו אתמול היו אפילו קיצוניות יותר לעומת אלה שנרשמו לאחר הברקזיט: הליש"ט הגיבה להצבעה על פרישה בנפילה חופשית של כמעט 8% בעוד שלאחר קריסת ליהמן ברדרס רשמה ירידה קלה של פחות מ-1%. היורו הגיב לברקזיט בירידה של פחות מ-4% היכן שקריסת ליהמן דחפה אותו לעליה של כ-1%. לעומת שאר המטבעות נראה שהין נהנה במיוחד הן מקריסת ליהמן ברדרס והן מהברקזיט – בשנת 2008 הוא רשם עלייה של כמעט 4% - וכעת רשם עלייה של כ-3%.

לעומת אחרים, סלייטר וסטירן סבורים כי השווקים מתמחרים ב"סיכון מתון" את החשש שההצבעה בבריטניה תביא ל"אפקט דומינו פוליטי בשאר האיחוד שימוטט את גוש היורו ו/או שיוביל למחזור חובות לשאר אזורי הפריפריה של גוש היורו – שידור חוזר של משבר 2011-12". לטענתם, לבנק המרכזי של אירופה יש יכולת להתערב כדי למנוע בהלה כללית בתשואות האג"ח, בדומה למה שעשה ב-2012.

בחזית הפוליטית, טוענים השניים, גם האיחוד מסוגל לנקוט צעדים כדי להקל את האיום הנוגע לפרישה של מדינות אחרות מהאיחוד, זאת באמצעות הענקת הקלות בנושא הגירה.

גם ב"סוסייטה ז'נרל", אנליסטים המתמחים במט"ח מרככים את ההשוואה של הבקרזיט לקריסת ליהמן ברדרס. "לקובעי המדיניות היה די והותר זמן להכין תוכניות חירום במקרה זה, גם עם תוכניות אלו לא מסוגלות לנטרל לחלוטין את ההשלכות", רשמו. הם מדמים את הברקזיט ל"התנגשות רכבות בהילוך איטי מאד".

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
המצב גרוע בהרבהההההה מ-2008 !!!!!!!!!! ב-2008- הייתה לבנק
המצב גרוע בהרבהההההה מ-2008 !!!!!!!!!! ב-2008- הייתה לבנק המרכזי "תחמושת" של ריבית שהריבית הייתה 8% וירדה עד לכמעט 0%. האבטלה באירופה הייתה סביב ה-6% וקפצה ל-20% במקומות מסוימים כמו ספרד. הפשט היה גבוה ויכל לרדת בבטחה מדינות אירופה רבות לא היו על סף פשיטת רגל החוב הלאומי של רוב מדינות אירופה קפץ ב-60% בממוצע. לא היה את דעא"ש, העולם המוסלמי לא קרס, לא היה טרור באירופה היה למדינות טריליונים להזרים לשווקים בלי לקרוס. נקודת הפתיחה היתה הרררררררררררררררררררררבבבה יותר טובה בכל פרמטר ופרמטר................אם הבורסה תיפול זה יהיה דומה בהרבה לאוקטובר השחור בארה"ב..כבר הרבה זמן "מחכים" לזיק הקטן שיבעיר את הבורסות...הנה הוא הגיע!!!!!!!!!!!!!!!!
Butterfly  |  26.06.16
3.
לא, הריביות לא תעלינה. אבל השווקים כל כך
לא, הריביות לא תעלינה. אבל השווקים כל כך התמכרו לריבית האפסית, שהיא כבר לא משפיעה עליהן יותר. כדי להמשיך ולתפוח, בועת המניות זקוקה למנות הולכות וגדלות של כסף זול, ומאז שה-QE הסתיים היא לא מקבלת אותן. השווקים ניצבו על סף מפולת עוד לפני הברקסיט, ורק חיפשו תירוץ כדי לרדת. כעת קיבלו אותו.
Planet  |  26.06.16
1.
זה נכון שהברקסיט לא יוביל למשבר כלכלי, וזאת
זה נכון שהברקסיט לא יוביל למשבר כלכלי, וזאת משום שהמשבר הקרוב יגרם מסיבות שונות לחלוטין! שבע שנים של ריבית אפסית חוללו בועות בכל סוגי הנכסים האפשריים - מניות, אג"ח, נדל"ן, ואפילו בתחומים אקזוטיים כגון חפצי אספנות ויצירות אמנות. הברקסיט לכל היותר יהיה הסיכה אשר פוצצה את הבועה, ותו לא.
Planet  |  25.06.16