אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שוטי שוטי בעצמך: רולס רויס תשיק ספינה אוטונומית צילום: flickr

שוטי שוטי בעצמך: רולס רויס תשיק ספינה אוטונומית

החברה הבריטית הצהירה כי עד 2020 תשיק ספינות מטען אוטונומיות וכאלה הניתנות לשליטה מרחוק ולא יצריכו צוות אנושי. כלי תחבורה כאלה יזילו משמעותית את השילוח הימי

27.06.2016, 12:24 | הראל עילם

תאגיד התחבורה הבריטי רולס רויס (שנבדל מיצרנית המכוניות בעלת אותו השם, שנמצאת כיום תחת המטריה של BMW הגרמנית) הציג במהלך סוף השבוע את החזון שלו לעתיד התחבורה הימית, וצופה כי עד 2020 חלק נכבד מתעשיית השילוח הימית יתבצע על ידי ספינות הנשלטות מרחוק.

קראו עוד בכלכליסט

רולס רויס מעורבת כיום בפיתוח של מכוניות אוטונומיות, משאיות אוטונומיות וכאמור, גם ספינות משא שלא יצטרכו צוות אנושי. החברה עומלת כיום על פיתוח שורה של חיישנים ומערכות בקרה, שיוכלו לאפשר לספינות משא לפעול בעצמאות מלאה או לאפשר לצוות אנושי לשלוט בספינה בצורה מלאה מרחוק. פתרון נוסף הוא הקמה של מערך שליטה ובקרה משוכלל, שיאפשר לצוות האנושי לראות בסביבת מציאות מדומה את כל האזור המקיף את הספינה על מנת לצמצם את כמות התאונות.

 , צילום: flickr צילום: flickr  , צילום: flickr

תעשיית הספנות מתמודדת כיום עם אתגרים לא פשוטים, כגון פיראטיות ימית, שיעורים גבוהים של תאונות ושחיקה משמעותית של כוח האדם. לפי רולס רויס, ספינות עתידיות לא יצטרכו כלל צוות אנושי, כך שיהיה ניתן לתכנן אותן בצורה יעילה יותר והן יוכלו לשוט בתנאי מזג אוויר שעלולים לסכן צוות אנושי. איש שליטה אחד יוכל לפקח על צי קטן של ספינות מרחוק, מתחנת בקרה מבוססת הולוגרמות, שתאפשר לו לראות ולשלוט בכל אספקט הכי קטן בספינה.

לשלוט על צי ספינות מרחוק, צילום: flickr לשלוט על צי ספינות מרחוק | צילום: flickr לשלוט על צי ספינות מרחוק, צילום: flickr

בנוסף, בעוד שרולס רויס לא ציינה את הנושא במצגת החדשה, ללא צוות אנושי, שמגביל את פרק הזמן שבו הספינה יכולה לשהות בלב ים, התאגיד יוכל לאמץ בעתיד ספינות משא יעילות אך איטיות יותר. ישנם כיום לא מעט פיתוחים המנסים להדגים את האפשרות ליצירת ספינות משא מודרניות שישתמשו במנועים חשמליים על בסיס לוחות סולאריים ואף חזרה לטכנולוגיות מפרשים. ספינות משא אוטונומיות כאלו יוכלו לשנע מטענים בעלות כמעט אפסית, אך יהיו לא פרקטיות עם צוות אנושי.

 , צילום: flickr צילום: flickr  , צילום: flickr

לא מדובר בפרויקט חדש עבור התאגיד, שהציג את הפיתוחים שלו בתחום כבר ב-2014. אך זאת הפעם הראשונה שבה בכירים בתאגיד מרגישים מספיק בנוח על מנת לנקוב בתאריך שבו הטכנולוגיה צפויה לצאת לשוק. התאגיד מתכוון להשיק ספינות ראשונות עם מערכת שליטה מרחוק ב-2020, ועד 2035 רולס רויס יושקו ספינות אוטונומיות לחלוטין.

אוסקר לוונדר, סמנכ"ל התקשורת ברולס רויס, אמר בהודעה לעיתונות: "זה קורה. השאלה היא לא האם, אלא מתי. הטכנולוגיות שנדרשות לפיתוח ספינות כאלו קיימות". לוונדר ציין כי התאגיד כבר בוחן את מערכי החיישנים שפיתח במספר אתרים בפינלנד. החברה עובדת במקביל גם על טכנולוגיות לנמלים אוטונומיים, שיאפשרו פריקה והטענה של ספינות ללא מגע אדם.

תאגיד רולס רויס אינו היחיד שמפתח ספינות אוטונומיות – יש כיום לא מעט פרויקטים בתחום, ביניהם של הצי האמריקאי, התעשייה האווירית הישראלית וארגון השימור הימי של האו"ם. אלה מקווים לא רק להמציא מחדש את תעשיית השילוח הימי, אלא גם ליצור ספינות פטרול שיוכלו לעבוד ביחד ולאתר איומים, ספינות סולאריות שיוכלו לנטר את המצב האקולוגי של האוקיינוסים במשך שנים ואפילו יאספו פסולת לא מתכלה שנזרקה לאוקיינוסים.

תגיות