אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חברות הפורקס הישראליות ייפגעו מהברקזיט צילום: עמית שעל

חברות הפורקס הישראליות ייפגעו מהברקזיט

החברות שפועלות בשוק הבריטי או שרשומות בבריטניה היו כפופות עד כה לרגולטור קפריסאי מקל. הבריטים צפויים להחמיר את תנאי רישיונן

27.06.2016, 13:06 | אסף גלעד

היפרדות בריטניה מהאיחוד האירופי צפויה להשפיע גם על החברות הישראליות שפועלות בשוק הפיננסי הבריטי או אלה שעושות שימוש ברישיון פעילות בריטי כשער כניסה לשאר מדינות האיחוד האירופי. מעבר להיותה רגולטור בעל משקל בכלל אירופה, הממלכה הבריטית מהווה גם שוק ענק שעשוי להיחסם עבור שחקנים ישראליים שפעלו עד כה ברישיון האיחוד האירופי ממדינות אחרות, כמו למשל קפריסין.

שלום לגן העדן הקפריסאי

החברות שייטו להיפגע באופן הקשה ביותר הן חברות הפורקס (מסחר במט"ח) וחברות המסחר באופציות בינאריות. אלה חברות ישראליות שפועלות מקפריסין, מפעילות מרכז פיתוח בישראל, אך השוק העיקרי שלהן נמצא באירופה ובמיוחד בבריטניה. בממוצע כמחצית מההכנסות שלהן מקורן באיים הבריטיים, בעוד המחצית הנותרת מגיעה משאר מדינות האיחוד האירופי. עיקר הפגיעה בהן מגיע מבחירתן להשתמש בקפריסין לא רק כבסיס פעילות אלא גם כרגולטור שמעניק להן יכולת לפעול בכל רחבי האיחוד האירופי, בכלל זה גם בריטניה, עד פרישתה. עד 2018, אז צפויה הפרידה בין בריטניה לאיחוד האירופי, ייאלצו החברות הללו להנפיק רישיון משלהן ברשות הבריטית FCA (Financial Conduct Authority), מעין רשות־על המקבילה לרשות ני"ע הישראלית.

 , צילום: בועז אופנהיים צילום: בועז אופנהיים  , צילום: בועז אופנהיים

אלא שבחודשים האחרונים ובעקבות ריבוי תחקירים על הענף וסנטימנט בריטי שלילי גוברת ההערכה בתעשייה כי ה־FCA לא צפויה להקל עם חברות הפורקס כפי שהיה עד עכשיו. אחת הסיבות לכך שהחברות הישראליות הצליחו להוציא רישיון כל כך בקלות הוא הליך רישוי מתירני יחסית שמנהלת קפריסין: לפני הנפקת הרישיון היא שולחת בקשה לכל רשות רגולטורית פיננסית בכל אחת ממדינות האיחוד ומבקשת מהן להתנגד בתוך חודש. אלא שהרשויות מיעטו לשלוח התנגדויות בחזרה לקפריסין, וכעת התהליך עשוי להיות מורכב יותר – הן בקפריסין והן בבריטניה.

ייתכן קושי גם להימורים

בין חברות הפורקס והאופציות שעושות עסקים במדינות האיחוד האירופי ניתן למנות את אייפורקס, ביפורקס, אווא ואיירון פורקס. פלאס 500 הישראלית דווקא מחזיקה ברישיון מסחר באנגליה, ולכן היא צפויה להיפגע פחות, אלא שהמשקיעים לא התרשמו מכך, וגם מחיר המניה שלה ירד ביום שישי ב־3.5%. גם חברות פורקס ואופציות הפעילות עם רישיון בריטי בלבד לא יוכלו החל מ־2018 לסחור עם במדינות כמו צרפת, ספרד או גרמניה וייאלצו לשאת בהוצאות עבור רישיון במדינה אחרת.

טדי שגיא. לפלייטק גם פעילות פורקס , צילום: עמית שעל טדי שגיא. לפלייטק גם פעילות פורקס | צילום: עמית שעל טדי שגיא. לפלייטק גם פעילות פורקס , צילום: עמית שעל

בקרב חברות ההימורים המצב מעט שונה. עוד לפני משאל העם התקיים דיון משפטי ער בנוגע לשאלה אם רישיון הימורים בריטי מאפשר לחברה להפעיל שירותי הימורים בכל

מדינה אחרת באיחוד. גרמניה, איטליה וצרפת דורשות רישיון הימורים מקומי, כך שלהיפרדות בריטניה כמעט ואין חשיבות בהיבט זה. עם זאת, בכמה מדינות הרישיון מותנה בהיות החברה בעלת רישיון קיים במדינה באיחוד, כמו באיטליה, למשל, כך שחברת הימורים שעושה שימוש ברישיון בריטי בלבד עלולה להיות בבעיה. עו"ד דותן ברוך, שותף וראש מחלקת אינטרנט ומסחר אלקטרוני במשרד ברנע, צופה כי מלטה עשויה להפוך לתחליף לחברות שיחפשו להפעיל הימורים ממדינה אירופית.

מבין החברות בתחום, פלייטק של טדי שגיא, נחשבת לחסינה יותר מכיוון שמקורות הכנסותיה מבוזרים בשוק ההימורים. לפלייטק גם פעילות פורקס וחוזי הפרשים המהווה 15% מפעילות הקבוצה, שלה רישיון בכמה מדינות באיחוד, כך שהיא צפויה להיפגע פחות מהמתחרות. מחיר המנייה של פלייטק ירד שלשום בכ־2% בלבד. עם זאת, 888 של משפחת שקד, הפועלת מגיברלטר, הפגינה ירידה של יותר מ־5% במחיר המנייה. בריטניה היא השוק הגדול ביותר של 888 עם 46% מההכנסות, או 213 מיליון דולר ב־2015.

תגיות