אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האוצר שכח עבור מי הוא עובד, גפני דווקא לא צילום: גלעד בר שלו

פרשנות

האוצר שכח עבור מי הוא עובד, גפני דווקא לא

יותר מ־17 מיליארד שקל יעלו ויבואו ויזכו ברובם, יש להניח, לאישור חברי הוועדה. השיירה תעבור והכלבים ינבחו, והכסף, בעיקר, יזרום כפי שזרם תמיד לפי אותו כלל ישן: ייתנו יקבלו, לא ייתנו לא יקבלו

28.06.2016, 08:13 | רוני זינגר

"אני לא אוותר לפקידי האוצר האלה שחושבים שהם אדוני הארץ. שקל לא יעבור בוועדה בלי שיהיה לו הסבר לפי הנוהל", כך אמר לאחרונה יו"ר ועדת הכספים משה גפני ל"כלכליסט" כשדיבר על נוהל ההעברות התקציביות ומחה נגד קשירת העברות תקציבים לחרדים ושחרור הכספים התקועים בוועדה.

ובכל זאת, שקל ואף יותר יעברו הבוקר במרתון העברות כסף יוצא דופן שיתקיים בוועדת הכספים. יותר מ־17 מיליארד שקל יעלו ויבואו ויזכו ברובם, יש להניח, לאישור חברי הוועדה. השיירה תעבור והכלבים ינבחו, והכסף, בעיקר, יזרום כפי שזרם תמיד לפי אותו כלל ישן: ייתנו יקבלו, לא ייתנו לא יקבלו. ה"נוהל" הפך למסכה שמאחוריה היה נוח להתחבא. הוועדה הרי קבעה בדצמבר האחרון נוהל העברות מסודר, כזה שירצה את בית המשפט העליון שם דנים בימים אלה בבג"ץ שהגישה ח"כ סתיו שפיר נגד הנוהג המופלא של העברת 10% מתקציב המדינה בהעברות תקציביות שנידונות בקצרה בוועדה ולאחריהן חברי הכנסת מאשרים אותן.

משה גפני , צילום: עומר מסינגר משה גפני | צילום: עומר מסינגר משה גפני , צילום: עומר מסינגר

מה כלל הנוהל? התעקשות הגיונית של חברי הוועדה לקבל פירוט מדוע הכסף המבוקש לא נכלל מראש בתקציב המדינה לאותה השנה – כך למשל התקציב של התיאטרות הערביים, או ההעברה הקבועה והשנתית שהמוסד והשב"כ מקבלים ובכל זאת היא לא בספר התקציב, או מענקים ליהודה ושומרון ועוד הרבה מאוד דוגמאות אחרות. או, למשל, הנוהל דרש שפקידי האוצר לא יכרכו בקשה אחת באחרת, כדי שלא יתברר כפי שכבר אירע שחברי הוועדה אישרו העברה לחינוך ורק לאחר מכן גילו שאישרו גם העברה לשטחים. באמת נוהל יפה, אבל רובו כבר לא יקרה. מאז ינואר גפני וראש אגף התקציבים אמיר לוי וסגניתו יעל מבורך מנהלים קרב ראש בראש על קיום או אי־קיום הנוהל.

הקרב האמיתי היה ניסיון של האחד, גפני, לקבל כבר את ההבטחות שלא קוימו על הכסף שהובטח לו. וניסיון של האחר, פקידי האוצר, לשמר את הכוח, הידע וחוסר השקיפות בידיים שלו. מאבק האינטרסים הזה לא נגע באמת לאנשים שעבורם שני הצדדים האלה אמורים לעבוד: הציבור. האוצר שכח שהוא עובד קודם כל עבור נבחרי הציבור — הח"כים — שזכותם לקבל את המידע המפורט על סכומי העתק שהם מצביעים עבורם.

תגיות

2 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
אם זה כל כך לא בעיה, והכל רק
אם זה כל כך לא בעיה, והכל רק טכני בעניין העודפים, מה הסיפור של האוצר פשוט ללחוץ על כפתור ולהעביר את ההיסטוריה של התקציב הזה? חברי הכנסת רוצים לפקח על הכסף - ובוא לא נתווכח עכשיו אם זה פיקוח איכותי או לא - למה האוצר מתעקש כל כך שלא ליישם את מה שהוא עצמו סיכם עליו? מה יש להסתיר?
Wrench  |  28.06.16
1.
ההתעקשות של חברי הועדה לקבל פירוט מדוע הכסף
ההתעקשות של חברי הועדה לקבל פירוט מדוע הכסף המבוקש לא נכלל מראש בתקציב המדינה לאותה השנה הגיונית באותה מידה שהגיוני לצפות מהועדה לבקש הסברים להעברה במועד המקורי של אישור תקציב המדינה. או בפשטות: במועד אישור תקציב המדינה לא היה ידוע על הצורך בתקציב הזה בסעיף המבוקש, ולכן התקציב לא נכלל בסעיף הזה מראש. בדיוק בשביל זה מעבירים בקשה לועדת הכספים, שהיא הגוף המוסמך לאשר את ההעברה. ובדיוק בשביל זה באים לועדה להסביר בע"פ את הבקשה, מעבר לכתוב בבקשה עצמה. דרך אגב, תקציב השב"כ והמוסד כן נמצאים בתקציב המדינה שמאושר בכנסת. מטרת ההעברה הקבועה להעביר להם את התקציב לשימוש. אם יתקצבו אותם מראש בסעיף המתאים, יהיה ידוע לכולם מה התקציב של הגופים. לדעתי אין בכך כל בעיה (אז מה אם יידעו שתקציב השב"כ הוא XX מיליוני ₪? זה כזה סוד?), אבל זו השיטה הקיימת עד היום. עודפים מחויבים הם עודפי התקציב שנותרו לתשלום בסוף השנה שעברה (התשלום עדיין לא בוצע - בין אם בגלל סגירת מערכות הכספים לתשלום, ובין אם מכיוון שמועד התשלום עדיין לא הגיע). לכן, מועבר התקציב על מנת שיהיה כיסוי לתשלום שהיה צריך להתבצע (וכמובן שהתקציב הוא תקציב השנה שעברה, ממנו בוצעה ההזמנה, והתקציב לא מתוקצב בתקציב השנה הנוכחית). אז מה בדיוק הבעיה עם אישור הפניה התקציבית הזו? אתם מבינים את הבעייתיות שעכשיו חודש יוני והתשלומים היו צריכים להתבצע כבר מזמן? אז הם בוצעו, אבל על חשבון התקציב השוטף. מה שאומר ששירותים שונים לאזרח נתקעו, כי אין תקציב שוטף (שנאכל כאמור מהחשבונות של השנה שעברה, שנותרו ללא כיסוי). גפני רב עם האוצר, אבל בסוף האזרחים אוכלים אותה.
Rocket  |  28.06.16