אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רשות שדות התעופה בוחנת הקלת תנאי הזיכיון לג'יימס ריצ'רדסון צילום: יריב כץ

בלעדי לכלכליסט

רשות שדות התעופה בוחנת הקלת תנאי הזיכיון לג'יימס ריצ'רדסון

רשות שדות התעופה תדון השבוע באפשרות לנתק את היקף התמלוגים שמעבירה לה זכיינית הדיוטי־פרי ממספר הנוסעים שעוברים בנתב”ג, ככל הנראה על רקע ירידה בהכנסות החברה

29.06.2016, 06:52 | ליאור גוטמן

הנהלת רשות שדות התעופה (רש”ת) צפויה לערוך השבוע דיון בשאלה אם לשנות את תנאי הזיכיון של חברת ג’יימס ריצ’רדסון שפועלת במתחם הדיוטי־פרי בנמל התעופה בן־גוריון (נתב”ג). אחת השאלות המרכזיות שיעלו בדיון היא אם לנתק את הקשר בין מספר הנוסעים שעוברים בנמל התעופה להיקף התשלומים השנתי של ג’יימס ריצ’רדסון לרשות.

עד היום היקף התמלוגים שמשלמת החברה, שנאמד בכ־170 מיליון שקל בשנה, נגזר בין היתר מהיקף המכירות וגם ממספר הנוסעים. לפי ההערכות בענף, היקף המכירות של החברה לא תואם את מספר הנוסעים שעוברים בנתב”ג. ברש”ת אישרו את דבר קיומו של הדיון.

קראו עוד בכלכליסט

רש”ת לא רוצה לחזור שוב על תקדים סקאל

ג’יימס ריצ’רדסון, שמשווקת בנקודות המכירה שלה מוצרי קוסמטיקה, משקאות אלכוהוליים, מוצרי טבק, שוקולד, ממתקים, מוצרי ספורט ומותגי אופנה, זכתה ביולי 2013 במכרז להפעלת רשת חנויות פטורות ממכס בכמה מוקדים, ביניהם נתב”ג, מעברי הגבול השונים ונמלי הים. הזיכיון ניתן לה תקופה של שבע שנים עם אפשרות להאריכו בשלוש שנים, כך שהוא עשוי לפוג ב־2023.

לא ידוע מדוע בוחנים כעת ברש”ת את שינוי תנאי הזיכיון של ג’יימס ריצ’רדסון, אך ניתן להעריך כי הסיבה לכך היא ירידה במכירות ובהכנסות של החברה מפעילותה בדיוטי־פרי.

בחודש ינואר האחרון אישרה רש”ת לכלל החברות הפועלות במתחם הדיוטי־פרי, כולל לג’יימס ריצ’רדסון, לדחות את תשלומי התמלוגים שלהן מ־2015 ל־2016 ואף איפשרה להן לפרוס את התשלומים. ברשות טענו אז שהדחייה היא יוזמה שלהם, אך ל”כלכליסט” נודע כי חלק מהזכייניות הגישו לרש”ת בקשות לדחיית תשלומי תמלוגים בשל מכירות נמוכות.

חנות ג’יימס ריצ’רדסון בנתב”ג, צילום: סיון פרג חנות ג’יימס ריצ’רדסון בנתב”ג | צילום: סיון פרג חנות ג’יימס ריצ’רדסון בנתב”ג, צילום: סיון פרג

עוד נתון שתומך בכך שהסיבה לבחינת השינוי בתנאי הזיכיון נעוצה בהכנסות החברה הוא העובדה כי בחודש ינואר השנה ג’יימס ריצ’רדסון דחתה את תשלום המשכורות לחלק מעובדיה בכמה ימים - עובדה שלא הוכחשה על ידי החברה אך יוחסה לבעיה טכנית. בנוסף, בחודש פברואר האחרון התפטר מנכ”ל החברה אורי גלבוע שהוחלף על ידי אמנון תגורי.

כמו כן, יתכן כי רש”ת חוששת מחזרה על תקדים סקאל מלפני כעשור. בדצמבר 2007 ביקשה רשת סקאל לסיים את הזיכיון שלה למכירת מוצרי אלקטרוניקה בדיוטי־פרי בשל הפסדים שנגרמו לה ושנאמדו אז בכ־50 מיליון שקל. בעקבות כך, יצאה רש”ת למכרז חדש למציאף גוף שימכור מוצרי אלקטרוניקה ומנעה מסקאל להתמודד בו בטענה שמי ששינה את תנאי הזיכיון שלו לא יכול לגשת שוב למכרז. אם רש”ת תנתק את הקשר בין גובה התמלוגים שמשלמת לה ג’יימס ריצ’רדסון לבין היקף הנוסעים, ניתן יהיה לראות בכך שינוי בתנאי הזיכיון, אלא שבשונה מהמקרה של סקאל, כאן מי שיזמה את השינוי היא הרשות עצמה.

מנכ”ל רש”ת יעקב גנות, צילום: אלכס קולומויסקי מנכ”ל רש”ת יעקב גנות | צילום: אלכס קולומויסקי מנכ”ל רש”ת יעקב גנות, צילום: אלכס קולומויסקי

השיפוץ שנערך לפני כשנה גרם לזעזוע בדיוטי־פרי

אם הירידה במכירות היא אכן הגורם לדיון על תנאי הזיכיון של ג’יימס ריצ’רדסון, ניתן להסביר אותה בין היתר בכך שמתחם הדיוטי־פרי, המשתרע על פני 3,200 מ”ר, עבר זעזוע לפני כשנה, כשנערך שיפוץ גדול במקום. במסגרת השיפוץ, מספר הקופות הכולל במתחם עלה ב־35%.

השיפוץ במתחם לא הביא לעליית מחירים בחנויות, אך הוא הביא עימו העסקה של יותר עובדים בקופות שנוספו, וייתכן כי בתקופת השיפוץ המכירות ירדו.

תגובת ג’יימס ריצ’רדסון לא התקבלה.

תגיות

57 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

לכל התגובות